Društvo

021.rs: Stranke se ujedinile i „izgurale“ SNS iz vlasti u Bačkom Petrovcu

Bački Petrovac
Foto: 021.rs

Umesto Srpske napredne stranke koja je dobila većinu mandata na izborima za Skupštinu opštine Bački Petrovac, vlast će u ovom mestu formirati zajedno četiri preostale liste koje su prešle cenzus, piše 021.rs.

Kandidati sa izbornih lista „Jedinstvena Srbija – Miroslav Čepman Čepsi“, „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS)“, „Nestranački i ujedninjeni obični ljudi“ i „Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Bački Petrovac“ poslali su dopis predsedniku Skupštine opštine sa zahtevom za sazivanje konstitutivne sednice skupštine opštine jer su postigli dogovor o formiranju skupštinske većine.

Zahtev je overen potpisima 14 odbornika, koji su postigli sporazum o parlamentarnoj većini. Petrovački parlament ima 25 odborničkih mesta a u njemu će SNS imati 11, čime će sa mesta vladajuće većine preći u opoziciju. Biće to sigurno jedna od malog broja opština koju neće voditi SNS.  

Miroslav Čeman Čepsi, koji bi, ukoliko stranke ostanu ujedinjene pri svom zahtevu, trebalo i da postane novi predsednik opštine kaže za 021 da su i građani Bačkog Petrovca shvatili da su toj opštini potrebne promene, jer se „u prethodne četiri godine ništa nije radilo“. 

Ono što je nama najvažnije je da smo svi već zaposleni i imamo svoje prihode. Niko od nas ne ulazi u ovo iz želje za poslom u javnom sektoru„, navodi Čeman, koji je, inače, lokalni preduzetnik. Kako objašnjava, u Ligi Socijaldemokrata Vojvodine, sada su neki novi ljudi, te su i oni zato odlučili da izađu iz koalicije sa SNS-om i pokušaju da zajedno sa Jedinstvenom Srbijom i ostalim strankama promene Bački Petrovac na bolje.  

Konstitutivna sednica skupštine opštine zakazana je za avgust i Čeman ne isključuje da su do tada moguće promene i pritisci od strane SNS-a, ali misli da su i naprednjaci svesni da su, u ovom slučaju, izgubili.  

Izborni rezultati u Bačkom Petrovcu su, inače, bili iznenađenje. SNS je, kao i u većini mesta u Srbiji, odnela pobedu (11 od 25 mandata), ali naprednjake je u stopu, sa samo dva mandata manje, pratila Jedinstvena Srbija.  

Ostale stranke koje su se ujedinile sa JS osvojile su ukupno pet mandata. Tri mandata sa 751 glasom osvojila je Socijalistička partija Srbije. Jedan mandat dobila je lista „Nestranački i ujedinjeni obični ljudi“ (376 glasova) predvođena Martinom Martinko Sabolčki, članicom Nacionalnog saveta Slovaka. Jedan mandat dobio je i Vojvođanski front sa 293 glasa. 

Iznenađenje je bilo i to što je jedina lista koja je ostala bez mandata u novom sazivu lokalne skupštine „Slováci držme sa spolu! – Dr. Tatjana Deman Javorníková“. Ova lista osvojila je samo 132 glasa. U pitanju je lista predvođena strankom Slovaci napred na čijem se čelu nalazi Pavel Surovi, potpredsednik Nacionalnog saveta Slovaka, koja se na pokrajinskim izborima kandidovala u okviru liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“. U prethodnom sazivu, stranka Slovaci napred imala je dva odbornika u Skupštini opštine.

Za Čemana, ipak, ovakav rezultat stranke Slovaci napred nije toliko iznenađujuć, jer smatra da su ljudi i sami shvatili da to „nije dobra opcija“, kao i da je toj stranci cilj bio ulazak u koaliciju sa naprednjacima.  Jedinstvena Srbija je u sazivu petrovačke skupštine od 2016. godine imala šest mandata u opoziciji, dok je Srpska napredna stranka imala većinu sa devet mandata, koliko je na ovim izborima osvojila JS.

Izvor: 021.rs / Dragana Prica Kovačević

+ posts

About the author

Médiá píšu / Mediji pišu

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PREDLOŽI TEMU

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI