Beldocs 2020
Kultura drugačija

Beldocs kuca na vrata, ove dokumentarce ne smete propustiti!

Više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija biće prikazano na 13. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs 2020 koji će se ove godine održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn. Ovih 5 dokumentaraca ne smete nikako propustiti!

Metamorfoza ptica (A Metamorfose dos pássaros) – Međunarodni takmičarski program (Catarina Vasconcelos — Portugalija — 2020 — 101′)

Beatriz se udala za Enrikea na dan njenog dvadeset prvog rođendana. Enrike, mornarički oficir, provodio bi duge periode na moru. Na obali, Beatriz, koja je sve što zna naučila iz vertikalnosti biljaka, jako se brinula o korenima svoje šestoro dece. Najstariji sin, Žasinto (Zumbul), moj otac, sanjao je da bi mogao biti ptica. Jednog dana, iznenada, Beatriz je umrla. Moja mama nije umrla iznenada, ali je umrla kada sam imala 17 godina. Tog dana ja i moj otac smo izgubili majku i naš odnos više nije bio samo odnos između oca i ćerke.

Govori da bih te video (Marija Stojnić — Srbija-Hrvatska-Katar — 2019 — 73′)

Postavljen na granicu između opservacijskog dokumentarca i jedinstvenog perceptivnog iskustva, Govori da bih te video istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio-stanica u Evropi, i višedecenijskog kulturnog svetionika grada. Kroz sinesteziju reči, šumova, muzike, tišine i svetla, film nas uvodi u svet radiofonskog zvuka koji čini da se sećamo, osećamo, promišljamo i razumemo svet i sebe.

Ne ja… Ili Patrijin novac (Moi non ou l’argent de Patricia)Kler Simon Retrospektiva (Claire Simon — Francuska — 1981 — 35′)

Patricija sanja da postane glumica. Prilika joj se ukazuje zahvaljujući super8 kameri Claire Simon, koja Patricijin svakodnevni život pretvara u film. Pratimo Patriciju niz ulicu, do njenog malog, skromnog stana. Tada režiserka traži od nje da se pojavi gola. Usred saučesništva i ugnjetavanja, Simon nastavlja sa istraživanjem ženskog stanja.

Gde je gvozdena zavesa (Kje je železna zavesa?) – Retrospektiva Mako Sajko

Mako Sajko — Slovenija (Jugoslavija) — 1961 — 13′

Život i prijateljski, susedski odnosi na jugoslovensko-italijanskoj granici. Neometan rast trgovine između dve zemlje.

Državna sahrana (Государственные похороны) – Udarni termin (Sergei Loznitsa — HolandijaLitvanija — 2019 — 135′)

Jedinstveni, uglavnom do sada neviđeni, arhivski snimci iz marta 1953, predstavljaju sahranu Josifa Staljina kao vrhunac kulta ličnosti diktatora. Vest o Staljinovoj smrti 5. marta 1953. šokirala je ceo Sovjetski Savez. Ceremoniji sahrane prisustvovalo je više desetina hiljada ožalošćenih. Promatramo svaku fazu pogrebnog spektakla, koju je novina Pravda opisala kao Veliki oproštaj, i dobijamo pristup bez presedana dramatičnom i apsurdnom iskustvu života i smrti za vreme Staljinove vladavine.

Ovako je bilo na prošlogodišnjem izdanju festivala: Veliki uspeh 12. BELDOCS festivala: Ostvareni ciljevi, stremljenje ka vrhu

Više informacija o satnicama i lokacijama možete pronaći na sajtu festivala Beldocs.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

<