Društvo

Blog uživo: Koronavirus na selu

Važne informacije o koronavirusu sa fokusom na Opštinu Bački Petrovac.

U opštini Bački Petrovac u epidemiji kovid-19 trenutno je 34 aktivnih slučajeva, a prema zvaničnim informacijama Instituta za javno zdravlje Vojvodine od pojave kovid-19 obolelo je 501 osoba. Masovna vakcinacija protiv korona virusa, koja je u Srbiji aktuelna od početka godine, sprovodi se i u opštini Bački Petrovac. „Dostupne su vakcine proizvođača Sinofarm, Sputnik i Fayzer, a pacijenti se odlučuju za Sinofarm vakcinu u najvećem broju slučajeva“, saznajemo od Ane Boldocki Ilić, direktorke Doma zdravlja Bački Petrovac.

Vakcinacija se u našoj opštini sprovodi od 20. januara, a pre dva dana je počela i revakcinacija. Naše dve ekipe, odnosno četiri medicinske sestre na vakcinciji rade svakog radnog dana od 7 do 15 časova, odnosno do 20 časova. Za sada je najtraženija kineska vakcina proizvođača Sinofram. Sve vakcine dobijamo od Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Možemo reći da je odziv naših građana dobar. Na dnevnom nivou vakcinišemo u proseku oko 50 – 150 građana,“ kaže dr Boldocki Ilić za portal Storyteller.


Od danas na teritoriji opštine Bački Petrovac – umesto 10 ljudi na javnim okupljanjima u zatvorenom i otvorenom prostoru – može samo 5. Podsećamo da je danas proglašena vanredna situacija na teritoriji opštine Bački Petrovac, kako je navedeno u odluci, povećanog broja obolelih od Covida-19.

Zaključno sa 2. decembrom u opštini Bački Petrovac obolelo je 71 građana, a trenutno je 54 aktivnih slučajeva.


9:15

„Na današnji dan imamo konkretno 8 aktivnih slučajeva zaraženih lica virusom kovid-19„, izjavio je juče (u sredu, 5. avugusta) predsednik opštine Bački Petrovac Srđan Simić.

Gostujući u emisiji „Razglednice“ Radio-televizije Vojvodine dodao je da je to najveći broj zaraženih na teritoriji ove opštine od početka pandemije.

Izvor: You Tube kanal Radio-televizije Vojvodine

Na novinarsko pitanje na koji način ova lokalna samouprava informiše svoje građane o situaciji sa korona virusom, Simić nije odgovorio.


19:25

Institut za javno zdravlje Vojvodine danas je epidemiološku situaciju u AP Vojvodini ocenio kao nepovoljnu.

„Trenutno je 3348 aktivnih slučajeva na teritoriji AP Vojvodine, među kojima je najviše u Novom Sadu, 1621“, navodi se u izveštaju Instituta.

Tokom vikenda registrovano je novih 361 slučaj. Među obolelima dominiraju osobe uzrasta 40-60 godina koji čine 42,3% obolelih. Mlađi od 40 godina kao i stariji od  60 su podjednako zastupljeni u obolevanju.

Izrazito nepovoljna situacija registrovana je na teritoriji Novog Sada, Vrbasa,  Sremske Mitrovice, Kikinde, Pančeva, Rume, Bačke Palanke, Subotice, Vršca Zrenjanina i Sombora.

Epidemiološka situacija se ocenjuje kao nesigurna na teritoriji svih ostalih vojvođanskih opština.

Institut je pozvao sve na neophodno provođenje proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja, a upućen je i apel građanima da se pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi.


14:45

Iako je portal „Storyteller“ nadležnim opštinskim ustanovama u Bačkom Petrovcu, Domu zdravlja i Opštinskom štabu za vanredne situacije, odnosno Opštini Bački Petrovac u nekoliko navrata u julu slao novinarska pitanja u vezi sa situacijom kovid-19, odgovore do danas nije dobio.

Ipak, kako saznaje TV Petrovac, o čemu su redakciju „Storyteller“ danas (u četvrtak 23.jula) obavestili čitaoci portala, dana 20. jula na teritoriji bačkopetrovačke opštine registrovane su četiri osobe koje su pozitivne na kovid-19: po jedna u selima Bački Petrovac i Kulpin, dva lica u Magliću, dok u Gložanu zaključno sa 20. julom nije registrovan ni jedan pozitivni kovid-19 slučaj.

Prema rečima direktorke Doma zdravlja u Bačkom Petrovcu Ane Boldocki Ilić, radi se o minimalnom broju zaraženih osoba koje se vraćaju iz Novog Sada, Odžaka, Vrbasa ili Bačke Palanke. Ona je apelovala na građane da ne stigmatizuju zaražene osobe i njihove porodice, ujedno je podsetila da čuvaju svoje zdravlje nošenjem maski.


14:20

Opštinski štab za vanredne situacije Opštine Bački Petrovac na današnjoj sednici (15. jula) usvojio je nove naredbe u cilju sprečavanja širenja virusa kovid-19, a na osnovu aktuelnih mera Vlade Republike Srbije.

 1. Naređuje se upotreba zaštitinih maski u svim zatvorenim prostorijama i održavanje minimalne fizičke distance od 1,5 metara na teritoriji Opštine Bački Petrovac.
 2. zabranjuje se okupljanje u zatvorenom prostoru više od 5 lica ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od 1,5 metara uz odgovarajuće mere zaštite, a u zatvorenom prostoru se istovremeno ne može naći više od 50 lica, bez obzira na površinu tog zatvorenog prostora.
 3. Radno vreme ugostiteljskih objekata i objekata za priređivanje igara za zabavu može se organizovati u peridu od 6,00 – 23,00, a radno vreme trgovinskih i zanatskih objekata može se organizovati od 6,00 – 21,00.
 4. Privrednim subjektima koji se bave ugostiteljstvom naređuje se da težište delatnosti usmere na otvoreni prostor, odnosno bašte uz primenu odgovarajućih mera za zaštitu.
 5. Prema aktuelnom naređenju, rad bazena i kupališta je dozvoljen, ali uz poštovanje konretnih pravila.

Opštinski štab za vanredne situacije je takođe naredio pojačan rad komunalnih preduzeća u oblasti dezinfekcije , kao i obavezne nošenje maski i održavanje fizičke distance od 1,5 metara prilikom korišćenja parkova, dečijih igrališta, teretana na otvorenom i sl.

Seoske slave, vašari i druge manifestacije i skupovi na teritoriji opštine Bački Petrovac se u narednom periodu zabranjuju, piše u današnjoj opštinskoj naredbi.


18:42

Na teritoriji opštine Bački Petrovac tokom vanrednog stanja protiv ukupno tri lica podnet je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog kršenja naredbe koja se odnosila na kretanje građana starosti preko 65, odnosno 70 godina života, navodi se saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije – Policijske uprave Novi Sad.

U ovom saopštenju takođe piše da je u vezi sa kršenjem naredbe koja se odnosila na kretanje građana u vreme zabrane kretanja podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv ukupno osamnaest lica.

„Sva lica su procesuirana od strane Prekršajnog suda u Bačkoj Palanci, Odeljenje suda u Bačkom Petrovcu i kažnjena novčanim kaznama“, navodi se u saopštenju MUP Srbije


7:45

Zvanični statistički podaci o koronavirusu koje objavljuje Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ govore o tome da je na teritoriji Opštine Bački Petrovac registrovan drugi pozitivni slučaj ove zaraze.


6:19

Poslanici Skupštine Srbije sinoć su izglasali ukidanje vanrednog stanja, koje je bilo na stazi od 15. marta, javlja N1.

Vanredne mere, kao što je obaveza nošenja rukavica i maski u javnom prevozu, restoranima i kafićima, socijalna distanca, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama – ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta, ostaju na snazi.

Do juče u 15 časova od koronavirusa su u Srbiji umrle ukupno 203 osobe, dok je zaraza potvrđena kod 9.791. Jučerašnji procenat pozitivnosti po prvi put ispod dva odsto.

Zvanični statistički podaci o koronavirusu govore o tome da je na teritoriji Opštine Bački Petrovac registrovan jedan pozitivni slučaj ove zaraze.

Redakcija „Storytellera“ već nedeljama (od 26. marta) pokušava da od Opštinskog kriznog štaba za vanredne situacije u Bačkom Petrovcu dobije zvanične informacije o broju zaraženih, odnosno broju osoba u samoizolaciji na teritoriji ove opštine, odnosno o situaciji u vezi COVID-19 (i na osnovu „običnih“ emailova i na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja). Lokalni zvaničnici do danas nisu odgovorili na naša novinarska pitanja.


9:15

Na zvaničnom sajtu covid19.rs se navodi da je i u opštini Bački Petrovac registrovan prvi slučaj osobe zaražene koronavirusom.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je koronavirusom zaraženo 9,009 osoba, hospitalizovano je 2,479 osoba, a od posledica ove zaraze umrlo je 179 osoba.

Do sada je ukupno testirano 85,645 osoba.


7:15

Srbija trenutno raspolaže sa 155 ambulanti u kojima građani mogu da se jave doktoru čim osete simptome virusa korona, piše CINS koji donosi mapu na kojoj možete da pronađete najbližu COVID-19 ambulantu – uz radno vreme i informaciju da li raspolaže laboratorijom, rendgenom i prilazom za invalide.

COVID-19 ambulante osnovane su u okviru postojećih domova zdravlja i bolnica za građane koji osete simptome virusa korona, podseća CINS i dodaje da se na tim mestima svima koji se jave radi dijagnostika, odnosno rendgenski pregled pluća, proverava se krvna slika i meri temperatura, a zatim i daje mišljenje o daljem lečenju.

Na teritoriji opštine Bački Petrovac COVID-19 ambulanta se nalazi u Domu zdravlja u Bačkom Petrovcu, gde postoji i laboratorija, rendgen i prilaz za osobe sa invaliditetom. Radno vreme ove ambulante je od 7,00 – 22,00 svakog radnog dana i vikendom.

I prema CINS-ovoj mapi, i prema sajtu covid19.rs, na teritoriji opštine Bački Petrovac za sada nema registrovanih zaraženih osoba, a broj osoba koje se nalaze u samoizolaciji (na dan 23.04.) je 25.

Samoizolacija ili kućni karantin odnosi se na zdrave osobe bez simptoma bolesti koje su bile u bliskom kontaktu s obolelim osobama ili su unazad 14 dana boravile u područjima/zemljama s lokalnom ili raširenom transmisijom (prenosom) virusnom bolesti COVID-19 u trajanju od 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja ili kontakta s obolelom osobom.


6:44

Do sutra, 27. aprila (ponedeljak) u 5,00 na snazi je policijski čas i na teritoriji opštine Bački Petrovac.


15:15

U Srbiji je do 15 časova registrovano ukupno 6.890 potvrđenih slučajeva COVID 19 i 130 smrtnih slučajeva, a broj izlečenih je 977. Prema sajtu covid19.rs nijedan nije sa teritorije Opštine Bački Petrovac.


15:10

Bački Petrovac je među četiri opštine u Vojvodini u kojima nema obolelih od korona virusa, piše portal Bačka Palanka Vesti.

Prema podacima koji su objavljeni na sajtu Covid19.rs, u Vojvodini ima 565 zaraženih osoba.

Najviše ih je u Novom Sadu (97), Pančevu (71), Subotici (40), Vršcu (38), Staroj Pazovi (28), dok se situacija u Kikindi, koja je na početku bila žarište zaraze, primirila i sada tamo ima 22 zaraženih.

U opštini Bački Petrovac, pored opštine Žitište, Mali Iđoš i Kanjiža, za sada nema registrovanih pozitivnih slučajeva.


14:55

Opštinski štab za vanredne situacije danas je doneo novu naredbu povodom proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa.

Nove informacije se tiču novog radog vremena svih trgovinskih i zanatskih objekata, osim zanatskih objekata izuzetih novim merama Vlade Srbije – novo radno vreme ovih objekata je od 7,00 do 17,00 od pondeljka do četvrtka, a petkom od 8,00 do 17,00.

Na opštinskom sajtu se navodi da su određene trgovinske radnje otvorene i petkom od 4,00 do 7,00 isključivo za osobe starije od 65 godina. Na ovom linku se nalazi spisak prodavnica koje rade u petak od 4,00.

Od danas se takođe dozvoljava rad pijaca na teritoriji Opštine Bački Petrovac u skladu sa radnim vremenom koje odredi nadležno komunalno preduzeće.

Rad ugostiteljskih objekata se zabranjuje.


14:35

Na zvaničnom sajtu Opštine Bački Petrovac danas je objavljeno uputstvo za proizvođače voća i povrća, kao i za vlasnike stoke i pčelare:

Uputstvo za proizvođače voća i povrća

„Obaveštavamo Vas da u slučaju primene neophodnih agrotehničkih mera, a posebno radi zaštite od mraza, tokom perioda zabrane kretanje (17:00-05:00 časova radnim danima, odnosno od 13:00 subotom do 05:00 časova u ponedeljak), svaki poljoprivredni proizvođač (vlasnik ili korisnik zasada ili druge poljoprivredne površine) je dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja Upravi za zaštitu bilja putem elektronskog zahteva koji je dostupan na internet adresi http://agromere.registar-uzb.rs/ ili na kontakt telefon 064/88-18-449.

U navedenoj prijavi potrebno je navesti ime i prezime lica, broj lične karte i adresu sa koje će se kretati u periodu od 17:00 do 05:00 časova radnim danima, odnosno od 13:00 subotom do 05:00 časova u ponedeljak, broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG), lokaciju gde će se sprovoditi agrotehničke mere, kao i vreme i dan kada će biti sprovedene mere. Dozvola kretanja će važiti samo za navedeni dan u periodu od 17:00 do 05:00 časova. Rok za odgovor na podneti zahtev je do 48 časova.
Spisak telefona na koje se možete dodatno informisati:

064/86-80-951, 064/80-55-782, 064/81-88-767, 064/81-88-795, 064/81-88-778, 065/41-55-906, 064/82-35-675, 064/88-18-506, 064/88-18-418, 064/81-88-794, 064/88-18-481, 064/86-80-947, 064/88-18-413, 011/260-79-60 i 011/260-79-61.“

Uputstvo za vlasnike stoke i pčelare

„U slučaju obavljanja neophodnih poslova iz oblasti stočarstva tokom perioda zabrane kretanja (radnim danima od 17:00-05:00 časova, vikendom – od subote u 13:00 časova do ponedeljka u 05:00 časova), svaki poljoprivredni proizvođač je dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja Sektoru za poljoprivrednu inspekciju.
Internet adresa za podnošenje elektronskog zahteva za odobrenje kretanja za poljoprivredne proizvođače iz oblasti stočarstva je: http://stocarstvo.registar-uzb.rs/

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je omogućilo poljoprivrednicima da sa bilo kog računara ili prenosivog uređaja podnesu zahtev za odobrenje kretanja. Dozvola kretanja će važiti samo za navedeni dan u periodu od 17:00 do 05:00 časova, odnosno vikendom – od subote u 13:00 časova do ponedeljka u 05:00 časova. Rok za odgovor na podneti zahtev je do 48 časova od prijema poruke.

U navedenoj elektronskoj prijavi, neophodno je popuniti sva obavezna polja u cilju dobijanja dozvole za kretanje sa ciljem sprovođenja poslova u stočarstvu (muža domaćih životinja i radovi na pčelinjaku).
Spisak telefona na koje se možete dodatno informisati:

064/82-35-675, 064/80-55-782, 064/81-88-778, 065/41-55-906, 064/81-88-767, 064/81-88-795, 064/81-88-794, 011/260-79-60 i 011/260-79-61.“


14:45

Opština Bački Petrovac, odnosno Opštinski štab za krizne situacije obavestio je na zvaničnoj Facebook stranici da će određene trgovinske radnje za osobe starije od 65 godina biti otvorene u subotu 4. aprila od 4,00 do 7,00, a u nedelju 5. aprila će biti zatvorene zbog toga što je policijski čas tokom vikenda produžen. Odnosno da će trajati od subote od 13,00 do ponedeljka do 5,00.

Spisak prodavnica koje su otvorene sutra rano ujutru:

 1. STR J&V MARKET, Prvomajska bb, Bački Petrovac
 2. STR J&V MARKET, Partizanska 55, Bački Petrovac
 3. STR J&V MARKET, 28.oktobra 30, Bački Petrovac
 4. Petrovec DOO PJ 7, Hmeljova 2, Bački Petrovac
 5. Petrovec DOO PJ 10, Masarikova 12, Bački Petrovac
 6. Petrovec DOO PJ 3, Kulpinska 2, Bački Petrovac
 7. GOMEX, Narodne revolucije 14, Bački Petrovac
 8. STUR ČEPSI, Maršala Tita 78, Kulpin
 9. STUR ČEPSI, Ive Lole Ribara 16, Maglić
 10. STR IVA, Lenjinova 17, Gložan
 11. Mikromarket PJ 38, JNA 76, Bački Petrovac
 12. Mikromarket PJ 41, Školska 39, Kulpin
 13. Mikromarket PJ 42, Lenjinova 107, Bački Petrovac
 14. Mikromarket PJ 43, 14.VUSB 19, Bački Petrovac
 15. Mikromarket PJ 45, Lenjinova 1, Bački Petrovac
 16. Diskont Protea, Ljudevita Dudka 7, Gložan
 17. Mesara BUBA, Kolarova 19, Bački Petrovac
 18. STR Nenad, Maršala Tita 5, Maglić

11:38

Upis dece u prvi razred osnovne škole, koji obično počinje 1. aprila, ove godine će, zbog aktuelne situacije i vanrednog stanja, početi kasnije.

Umesto upisa, roditelji i drugi zakonski zastupnici od srede, 1. aprila 2020. godine mogui da stupe u kontakt sa školom u koju žele da upišu svoje dete preko nove usluge „Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu na Portalu eUprava, kao i telefonskim putem. 

Ovu uslugu i uputstva za njeno korišćenje možete pronaći na sledećoj adresi https://euprava.gov.rs/usluge/5569


11:24

Premijerka Ana Brnabić rekla je jutros da će Vlada Srbije danas povući Zaključak o informisanju u vreme pandemije korona virusa kojim se centralizuju sve informacije. Kaže da to radi na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a obrt se dešava posle noćašnjeg hapšenja novinarke portala Nova.s Ane Lalić.


11:08

Novinarka portala Nova.rs i članica Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić puštena je nešto pre 11 časova iz policije, nakon što joj je prethodno bilo određeno zadržavanje zbog teksta o situaciji u Kliničkom centru Vojvodine.


10:51

Opštinski štab za krizne situacije danas je objavio informaciju da su za građane koji su stariji od 65 godina u nedelju 5. aprila u periodu od 4,00 do 7,00 otvorene sledeće prodavnice:

Korigovan spisak otvorenih prodavnica:

 1. STR J&V MARKET, Prvomajska bb, Bački Petrovac
 2. STR J&V MARKET, Partizanska 55, Bački Petrovac
 3. STR J&V MARKET, 28.oktobra 30, Bački Petrovac
 4. Petrovec DOO PJ 7, Hmeljova 2, Bački Petrovac
 5. Petrovec DOO PJ 10, Masarikova 12, Bački Petrovac
 6. Petrovec DOO PJ 3, Kulpinska 2, Bački Petrovac
 7. GOMEX, Narodne revolucije 14, Bački Petrovac
 8. STUR ČEPSI, Maršala Tita 78, Kulpin
 9. STUR ČEPSI, Ive Lole Ribara 16, Maglić
 10. STR IVA, Lenjinova 17, Gložan
 11. Mikromarket PJ 38, JNA 76, Bački Petrovac
 12. Mikromarket PJ 41, Školska 39, Kulpin
 13. Mikromarket PJ 42, Lenjinova 107, Bački Petrovac
 14. Mikromarket PJ 43, 14.VUSB 19, Bački Petrovac
 15. Mikromarket PJ 45, Lenjinova 1, Bački Petrovac
 16. Diskont Protea, Ljudevita Dudka 7, Gložan
 17. Mesara BUBA, Kolarova 19, Bački Petrovac
 18. STR Nenad, Maršala Tita 5, Maglić


8:00

Na zvaničnoj Facebook stranici Opštine Bački Petrovac juče je objavljena nova izmena naredbe Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Ona se tiče radnog vremena svih trgovinskih radnji kojepo novoj naredbi imaju sledeće radno vreme: od 7,00 do 15,00 časova svakog radnog dana, a subotom i nedeljom od 8,00 do 13,00 časova za vreme trajanja vanrednog stanja.

Određen broj trgovinskih radnji i dalje će raditi i nedeljom od 4,00 do 7,00 isključivo za osobe starije od 65 godina.


7:52

Vlada Srbije usvojila je 28. marta zaključak o informisanju u vreme pandemije novog korona virusa, kojim se obaveštavanje javnosti centralizuje, a svima koji objave informacije koje se odnose na lečenje ove bolesti, a koje su saopštila “neovlašćena lica” preti sankcijama koje važe za period vanrednog stanja, prenosi „Danas“.

U Danasovom članku se navodi da prema Vladinoj odluci, gradonačelnici, predsednici opština i lokalni štabovi za vanredne situacije zadužuju se da sve informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID- 19 izazvane virusom SARS- CoV-2 na svojim teritorijama “usmeravaju isključivo” ka Vladinom Kriznom štabu, koji će “obezbediti da se izvrše neophodne provere u preduzmu odgovarajuiće mere na pravovremenom i tačnom  informisanju javnosti”.


15:59

U Srbiji je do 15 časova registrovano ukupno 528 potvrđenih slučajeva COVID 19, od čega, prema sajtu covid19.rs nijedan nije sa teritorije Opštine Bački Petrovac.


11:50

Opšta medicina u Bačkom Petrovcu i dalje radi u dve smene sa trijažom na ulazu u domove zdravlja,“ izjavila je za portal „Storyteller“ direktorka zdravstvene ustanove „Dom zdravlja Bački Petrovac“ Ana Boldocka Ilić.

Dom zdravlja u Bačkom Petrovcu / Foto: DZ Bački Petrovac

Ona je dodala da dečija ambulanta radi u prepodnevnoj smeni i prima svu decu – pacijente. „Ni Hitna pomoć nije menjala radno vreme: radi noću i vikendima,“ rekla je Boldocka Ilić.

Naša sagovornica napominje da kada je reč o ponašanju pacijenata i uloge domova zdravlja, zaposleni u bačkopetrovačkoj ZU prate informacije, direktive i uputstva Ministarstva zdravlja.

Podsećamo da sve informacije Ministarstva zdravlja o COVID-19 u Srbiji možete pratiti na zvaničnoj stranici covid19.rs.


6:06

Na celoj teritoriji Opštine Bački Petrovac tokom vanrednog stanja roditelji dece koji koriste usluge PU „Včielka“ oslobođeni su svih obaveza prema ovoj ustanovi, izjavila je za „Storyteller“ direktorka ove ustanove Zuzana Pašić

Na nivou cele ustanove, a u dogovoru sa stručnim saradnikom, vaspitačima i medicinskim sestrama, preduzete su mere podrške porodici, dodala je Pašić.

„Aktivnosti podrške porodicama sa decom predškolskog uzrasta usmerene su ka tome da u uslovima vanrednog stanja i kućne izolacije obezbede povoljnu psihološku klimu i podržavajuće prisne odnose, organizuju podsticajnu sredinu i uslove za dobrobit dece i učenje kroz zajedničku igru dece i roditelja“, rekla je direktorka ove predškolske ustanove i dodala:

„Najveći akcenat smo stavili na pripremni predškolski program, pošto kreću na jesen u školu. Obzirom na važnost pripremnog predškolskog uzrasta za razvoj deteta i za predstojeće školske aktivnosti, veliku pažnju posvetili smo preporukama roditeljima dece ovog uzrasta.“

Prema rečima direktorke, vaspitači i medicinske sestre uspostavljaju kontakt sa roditeljima, komuniciraju putem Viber grupe, pomoću sms poruka, sajta ustanove, mailova.

„Ostale roditelje savetujemo kao profesionalci o mogućim aktivnostima i idejama za kvalitetno provođenje vremena kod kuće. Takođe vaspitači se međusobno podržavaju i horizontalno usavršavaju, koristeći digitalnu tehnologiju“, rekla je Zuzana Pašić, direktorka PU „Včielka“.


15:00

U Srbiji su registrovana ukupno 457 slučaja COVID-19.


13:50

Opštinski štab za krizne situacije izdao je nova naređenja u toku današnjeg dana.

Ona se tiču radnog vremena trgovinskih i zanatskih objekata koji po novoj naredbi imaju sledeće radno vreme: od 7,00 do 15,00 časova svakog radnog dana i subotom, a nedeljom od 8,00 do 15,00 časova za vreme trajanja vanrednog stanja.

Određene trgovinske radnje su otvorene i nedeljom od 4,00 do 7,00 isključivo za osobe starije od 65 godina. Pogledajte više informacija od 21. marta u ovom blogu.

Rad ugostiteljskih objekata, kao i objekata igara na sreću i sličnih objekata je zabranjen u toku vandrednog stanja.


13:25

Vlada Republike Srbije donela je Zaklјučak da se korisnicima kojima pravo na isplatu socijalnih davanja ističe 15. marta 2020. godine i kasnije, a nadležni organ nije odlučio o dalјem korišćenju, to pravo produžava na osnovu ranije donetih rešenja, najduže tri meseca, odnosno dok traje vanredno stanje, objavljeno je na sajtu Opštine Bački Petrovac.

Doneti Zaklјučak odnosi se na novčanu socijalnu pomoć, dodatak za pomoć i negu drugog lica, uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, dečiji dodatak, naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta i na ostale naknade po osnovu posebne nege deteta, po propisima u oblasti socijalne zaštite i finansijske podrške porodici sa decom.


13:30

U Srbiji su registrovana ukupno 303 slučaja COVID-19, uskoro u 15,00 nove informacije.

U utorak popodne preminula je žena u Nišu stara 60 godina koja je bila zaražena koronavirusom. To je četvrta žrtva ovog virusa u našoj zemlji.18:25

Treća osoba u Srbiji preminula od posledica koronavirusa, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare koja je počela nešto pre 18,30.


17:58

Opštinski štab za krizne situacije izdao je nova naređenja u toku današnjeg dana.

Izmena se tiče radnog vremena trgovinskih i zanatlijskih objekata, koja uređuje novo radno vreme za trgovinske objekte i to od 7,00 do 16,00 časova svakog dana, a nedeljom od 7,00 do 15,00 časova za vreme trajanja vanrednog stanja. Rad ugostiteljskih objekata je zabranjen.


8:44

U Srbiji su registrovana ukupno 222 slučaja COVID-19.12:32

Mnoge žene u opštini Bački Petrovac su se ovih dana samoinicijativno prihvatile šivenja maski koje su još uvek u apotekama nedostupne. Njima su se priključile i članice Udruženja žena iz Maglića.


11:44

Opština Bački Petrovac danas je objavila ažuriran spisak telefonskih brojeva call centara u pojedinim selima na teritoriji ove opštine:


8:32

U Srbiji je do 8,00 registrovano ukupno 188 potvrđenih slučajeva obolelih osoba od koronavirusa.


20:03

U Srbiji je do 18 časova registrovano ukupno 171 potvrđeni slučaj COVID 19.


13:00

Prema informacijama Opštine Bački Petrovac, za građane koji su stariji od 65 godina u nedelju 22.03.2020. godine u periodu od 4 do 7 časova ujutru biće otvorene sledeće prodavnice na teritoriji Opštine Bački Petrovac:

Spisak otvorenih prodavnica:

 1. STR J&V MARKET, Prvomajska bb, Bački Petrovac
 2. STR J&V MARKET, Maršala Tita 135, Kulpin
 3. STR J&V MARKET, Partizanska 55, Bački Petrovac
 4. Petrovec DOO 7, Hmeljova 2, Bački Petrovac
 5. Petrovec DOO 10, Masarikova 12, Bački Petrovac
 6. Petrovec DOO 3, Kulpinska 2, Bački Petrovac
 7. GOMEX, Narodne revolucije 14, Bački Petrovac
 8. STUR ČEPSI, Maršala Tita 78, Kulpin
 9. STUR ČEPSI, Ive Lole Ribara 16, Maglić
 10. STR IVA, Lenjinova 17, Gložan

8:55

U Srbiji u petak registrovan prvi smrtni slučaj od koronavirusa, registrovano ukupno 149 slučajeva. Večeras u 20h prestaje da saobraća javni prevoz, biće zatvoreni kafići, restorani, tržni centri. Biće doneta i mera zabrane okupljanja više od pet ljudi. U svetu 276.000 zaraženih, a više od 11.000 ljudi je umrlo od komplikacija izazvanih koronavirusom. / Izvor: N1


18:28

Danas je zabeležena prva žrtva koronavirusa u Srbiji, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić na konferenciji za novinare održanoj u 18,00 časova.


15:10

Na osnovu donetih novih mera nadležnih ministarstava Opštinski štab za vanredne situacije na teritoriji Opštine Bački Petrovac danas je doneo izmene i dopune mera koje se sprovode.

Izmena se tiče radnog vremena ugostiteljskih, trgovinskih i zanatlijskih objekata, koja uređuje novo radno vreme za trgovinske objekte i to od 7,00 do 18,00 časova svakog dana, a nedeljom do 15,00 časova za vreme trajanja vanrednog stanja. Radno vreme ugostiteljskih i zanatlijskih objekata je od 8,00 do 18,00 časova svakog dana.

Takođe se uvodi mera kojom načelnik opštinske uprave treba da omogući rad od kuće licima starijim od 60 godina i teškim hroničnim bolesnicima, kao i jednom roditelju deteta mlađeg od 12 godina, zaposlenima u organima uprave, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Opština Bački Petrovac.


10:20

Na teritoriji naseljenih mesta Bački Petrovac i Kulpin juče je JKP Progres vršilo dezinfekciju.


10:05

Nova naredba Opštinskog štaba za vanredne situacije koja je donešena dana 17.marta:

 • ograničava se radno vreme svih ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata na teritoriji Opštine Bački Petrovac na period od 8,00 časova do 18,00 časova, svakog dana, za vreme trajanja vanrednog stanja, a sve u cilju smanjenja rizika nastanka i širenja infekcije izazvane korona virusom na teritoriji naše opštine. Navedenom naredbom je ograničen i broj osoba prilikom okupljanja na otvorenom ili zatvorenom prostoru na takav način da minimalno rastojanje između dve osobe ne može iznositi manje od dva metra, kao i da se na površini 4 m2 može naći najviše jedna osoba.
 • U narednom periodu, a tokom trajanja vanrednog stanja komunalna inspekcija Opštine Bački Petrovac sprovodiće pojačani nadzor nad sprovođenjem ovih naredbi i za eventualno nepoštovanje istih preduzimati propisane mere u okviru svojih nadležnosti.

9:47

Rad Centra za socijalni rad, za vreme trajanja vanrednog stanja, оrganizovan je  svaki radni dan u trajanju od 7.00 – 15.00 časova.

Rad sa strankama je organizovan svaki radni dan od 08 -12.00 h.

Rad sa strankama se organizuje po pozivu stručnih radnika i u hitnim slučajevima.

Za sve informacije u vezi rada, prava i  usluga u Centru za socijalni rad Bački Petrovac, možete dobiti na broj telefona 021/780-057 svakog radnog dana, u vremenu od 07.00-15.00 h.

Osim navedenog broja informacije možete dobiti putem mobilnog telefona 063 118 21 20 u  toku 24 časa.


9:44

Potvrđeno 118 slučajeva koronavirusa u Srbiji, 15 više nego juče. (Izvor: N1)


9:40

Mere, odnosno preporuke i naredbe tokom vanrednog stanja na teritoriji Opštine Bački Petrovac:

PREPORUKE

 • Apeluje se na građane opštine Bački Petrovac, da se striktno pridržavaju propisanih mera i ukoliko su bili u zonama intenzivne transmisije virusa, da obave preventivne preglede i da se samoizoluju.
 • Preporučuje se preduzimanje dodatnih mera zaštite i preventivnih higijenskih mera na mestima gde se ljudi najviše okupljaju.
 • Preporučuje se svim prevoznicima, koji obavljaju javni prevoz, da pojačaju mere čišćenja i održavanja higijene u vozilima javnog prevoza zbog pojave Korona virusa u smislu svakodnevne pojačane dezinfekcije unutrašnjosti vozila, rukodržača, sedišta i svih površina koje su u dodiru sa putnicima.
 • Preporučuje se licima, koja obavljaju taksi prevoz da pojačaju mere dezinfekcije vozila, kao i da što manje dolaze u kontakt sa putnicima.
 • Preporučuje se osobama, koje spadaju u rizične grupe, da izbegavaju javni prevoz.

NAREDBE

 • Osnivaju se kol-centri po mesnim zajednicama

Bački Petrovac – tel: 021/780-032;

Kulpin – tel: 021/2286-016

Gložan – mob: 065/4788-122

Maglić – tel: 021/2285-188 

koji treba da služe za poziv ugroženih građana iznad 65 godina starosti, a u Opštinskoj upravi, zgradi Skupštine opštine Bački Petrovac sa sedištem u Bačkom Petrovcu Ul. Kolarova, br. 6, osniva se situacioni centar, čiji koordinator je Dušan Rašeta, dostupan sekretarima Mesnih zajednica.

 • Angažuje se Opštinska organizacija Crvenog krsta sa svojim volonterima i gerontodomaćicama, Centrom za socijalni rad i udruženjima građana na teritoriji opštine da u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu u snabdevanju ugroženih građana.
 • Zabranjuje se rad pijaca po naseljenim mestima do daljnjeg.
 • Zabranjuju se sva sportska takmičenja na teritoriji opštine.
 • Zabranjuju se kulturne manifestacije na teritoriji opštine.
 • Naređuje se Odeljenju za društvene delatnosti Opštinske uprave opštine Bački Petrovac da donese rešenje o prekidu rada svih predškolskih ustanova na teritoriji opštine Bački Petrovac.
 • Sahrane će se održavati samo u krugu porodice.
 • Naređuje se skraćenje radnog vremena svih ugostiteljskih objekata na teritoriji opštine Bački Petrovac na vreme od 08 do 20 časova, tokom kojeg je u zatvorenim prostorijama dozvoljeno prisustvo najviše 50 osoba.
 • Naređuje se Odeljenju za privredu Opštinske uprave opštine Bački Petrovac da donese rešenja o sprovođenju naredbe za skraćenje radnog vremena svih ugostiteljskih objekata na teritoriji opštine Bački Petrovac uz pojačani nadzor komunalne inspekcije nad svim objektima zatvorenog tipa, koji primaju više od 50 osoba, u skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije.
 • Naređuje se načelniku Opštinske uprave opštine Bački Petrovac, da omogući rad od kuće zaposlenim, teškim hroničnim bolesnicima i zaposlenim osobama starijim od 60 godina.
 • Ovu naredbu proslediti sredstvima javnog informisanja na teritoriji opštine radi objavljivanja i informisanja građana.
 • Sprovođenje ove naredbe kontrolisaće Opštinska uprava .- inspekcijske službe.
 • Ova naredba stupa na snagu danom objavljivanja u sredstvima javnog informisanja, a objaviće se u službenom listu.

Izvor: Sajt Opštine Bački Petrovac


8:16

JKP Komunalac svakodnevno vrši dezinfekciju javnih mesta, informiše ovo preduzeće na zvaničnoj Facebook strani.


8:08

Dom zdravlja „Bački Petrovac“ zbog vanrednog stanja i epidemije korona virusom radi u izmenjenim uslovima, objavljeno je juče na zvaničnom sajtu Opštine Bački Petrovac.

Izabrani lekari i dalje rade u naseljenim mestima kao i dežurana.

Sistem zakazivanja je ukinut tako da pacijenti treba da zovu telefonom za sve informacije na broj 780-094 ili 065 8022119 ili dođu u zdravstvenu ustanovu gde medicinski tehničar na ulazu radi trijažu i daje sve potrebne informacije i uputstva.


20.03. / 7:55

U Srbiji 6. marta registrovan prvi slučaj korona virusa, a do danas je registrovano ukupno 103 slučaja. Vanredno stanje je proglašeno u nedelju 15. marta, i mere se skoro svakodnevno pojačavaju usled nepoštovanja istih.

Danas u 8 h zatvaraju se svi granični prelazi za ulazak putnika, osim za kamione. U podne se ukida međugradski saobraćaj. Moguće je produženje policijskog časa, koji sada traje od 20h do 5 ujutro. Privremeno prekinut putnički saobraćaj na beogradskom aerodromu. Zalihe medicinske opreme EU biće dostupne i Srbiji, izjavila ministarka Jadranka Joksimović. / Izvor: N1

O autorovi/ke & O autoru/ki

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.