Search and Hit Enter

Blog uživo: Koronavirus na selu

Važne informacije o koronavirusu sa fokusom na Opštinu Bački Petrovac.


11:38

Upis dece u prvi razred osnovne škole, koji obično počinje 1. aprila, ove godine će, zbog aktuelne situacije i vanrednog stanja, početi kasnije.

Umesto upisa, roditelji i drugi zakonski zastupnici od srede, 1. aprila 2020. godine mogui da stupe u kontakt sa školom u koju žele da upišu svoje dete preko nove usluge „Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu“ na Portalu eUprava, kao i telefonskim putem.

Ovu uslugu i uputstva za njeno korišćenje možete pronaći na sledećoj adresi https://euprava.gov.rs/usluge/5569


11:24

Premijerka Ana Brnabić rekla je jutros da će Vlada Srbije danas povući Zaključak o informisanju u vreme pandemije korona virusa kojim se centralizuju sve informacije. Kaže da to radi na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a obrt se dešava posle noćašnjeg hapšenja novinarke portala Nova.s Ane Lalić.


11:08

Novinarka portala Nova.rs i članica Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić puštena je nešto pre 11 časova iz policije, nakon što joj je prethodno bilo određeno zadržavanje zbog teksta o situaciji u Kliničkom centru Vojvodine.


10:51

Opštinski štab za krizne situacije danas je objavio informaciju da su za građane koji su stariji od 65 godina u nedelju 5. aprila u periodu od 4,00 do 7,00 otvorene sledeće prodavnice:

Korigovan spisak otvorenih prodavnica:

 1. STR J&V MARKET, Prvomajska bb, Bački Petrovac
 2. STR J&V MARKET, Partizanska 55, Bački Petrovac
 3. STR J&V MARKET, 28.oktobra 30, Bački Petrovac
 4. Petrovec DOO PJ 7, Hmeljova 2, Bački Petrovac
 5. Petrovec DOO PJ 10, Masarikova 12, Bački Petrovac
 6. Petrovec DOO PJ 3, Kulpinska 2, Bački Petrovac
 7. GOMEX, Narodne revolucije 14, Bački Petrovac
 8. STUR ČEPSI, Maršala Tita 78, Kulpin
 9. STUR ČEPSI, Ive Lole Ribara 16, Maglić
 10. STR IVA, Lenjinova 17, Gložan
 11. Mikromarket PJ 38, JNA 76, Bački Petrovac
 12. Mikromarket PJ 41, Školska 39, Kulpin
 13. Mikromarket PJ 42, Lenjinova 107, Bački Petrovac
 14. Mikromarket PJ 43, 14.VUSB 19, Bački Petrovac
 15. Mikromarket PJ 45, Lenjinova 1, Bački Petrovac
 16. Diskont Protea, Ljudevita Dudka 7, Gložan
 17. Mesara BUBA, Kolarova 19, Bački Petrovac
 18. STR Nenad, Maršala Tita 5, Maglić


8:00

Na zvaničnoj Facebook stranici Opštine Bački Petrovac juče je objavljena nova izmena naredbe Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Ona se tiče radnog vremena svih trgovinskih radnji kojepo novoj naredbi imaju sledeće radno vreme: od 7,00 do 15,00 časova svakog radnog dana, a subotom i nedeljom od 8,00 do 13,00 časova za vreme trajanja vanrednog stanja.

Određen broj trgovinskih radnji i dalje će raditi i nedeljom od 4,00 do 7,00 isključivo za osobe starije od 65 godina.


7:52

Vlada Srbije usvojila je 28. marta zaključak o informisanju u vreme pandemije novog korona virusa, kojim se obaveštavanje javnosti centralizuje, a svima koji objave informacije koje se odnose na lečenje ove bolesti, a koje su saopštila “neovlašćena lica” preti sankcijama koje važe za period vanrednog stanja, prenosi „Danas“.

U Danasovom članku se navodi da prema Vladinoj odluci, gradonačelnici, predsednici opština i lokalni štabovi za vanredne situacije zadužuju se da sve informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID- 19 izazvane virusom SARS- CoV-2 na svojim teritorijama “usmeravaju isključivo” ka Vladinom Kriznom štabu, koji će “obezbediti da se izvrše neophodne provere u preduzmu odgovarajuiće mere na pravovremenom i tačnom  informisanju javnosti”.


15:59

U Srbiji je do 15 časova registrovano ukupno 528 potvrđenih slučajeva COVID 19, od čega, prema sajtu covid19.rs nijedan nije sa teritorije Opštine Bački Petrovac.


11:50

Opšta medicina u Bačkom Petrovcu i dalje radi u dve smene sa trijažom na ulazu u domove zdravlja,“ izjavila je za portal „Storyteller“ direktorka zdravstvene ustanove „Dom zdravlja Bački Petrovac“ Ana Boldocka Ilić.

Dom zdravlja u Bačkom Petrovcu / Foto: DZ Bački Petrovac

Ona je dodala da dečija ambulanta radi u prepodnevnoj smeni i prima svu decu – pacijente. „Ni Hitna pomoć nije menjala radno vreme: radi noću i vikendima,“ rekla je Boldocka Ilić.

Naša sagovornica napominje da kada je reč o ponašanju pacijenata i uloge domova zdravlja, zaposleni u bačkopetrovačkoj ZU prate informacije, direktive i uputstva Ministarstva zdravlja.

Podsećamo da sve informacije Ministarstva zdravlja o COVID-19 u Srbiji možete pratiti na zvaničnoj stranici covid19.rs.


6:06

Na celoj teritoriji Opštine Bački Petrovac tokom vanrednog stanja roditelji dece koji koriste usluge PU „Včielka“ oslobođeni su svih obaveza prema ovoj ustanovi, izjavila je za „Storyteller“ direktorka ove ustanove Zuzana Pašić

Na nivou cele ustanove, a u dogovoru sa stručnim saradnikom, vaspitačima i medicinskim sestrama, preduzete su mere podrške porodici, dodala je Pašić.

„Aktivnosti podrške porodicama sa decom predškolskog uzrasta usmerene su ka tome da u uslovima vanrednog stanja i kućne izolacije obezbede povoljnu psihološku klimu i podržavajuće prisne odnose, organizuju podsticajnu sredinu i uslove za dobrobit dece i učenje kroz zajedničku igru dece i roditelja“, rekla je direktorka ove predškolske ustanove i dodala:

„Najveći akcenat smo stavili na pripremni predškolski program, pošto kreću na jesen u školu. Obzirom na važnost pripremnog predškolskog uzrasta za razvoj deteta i za predstojeće školske aktivnosti, veliku pažnju posvetili smo preporukama roditeljima dece ovog uzrasta.“

Prema rečima direktorke, vaspitači i medicinske sestre uspostavljaju kontakt sa roditeljima, komuniciraju putem Viber grupe, pomoću sms poruka, sajta ustanove, mailova.

„Ostale roditelje savetujemo kao profesionalci o mogućim aktivnostima i idejama za kvalitetno provođenje vremena kod kuće. Takođe vaspitači se međusobno podržavaju i horizontalno usavršavaju, koristeći digitalnu tehnologiju“, rekla je Zuzana Pašić, direktorka PU „Včielka“.


15:00

U Srbiji su registrovana ukupno 457 slučaja COVID-19.


13:50

Opštinski štab za krizne situacije izdao je nova naređenja u toku današnjeg dana.

Ona se tiču radnog vremena trgovinskih i zanatskih objekata koji po novoj naredbi imaju sledeće radno vreme: od 7,00 do 15,00 časova svakog radnog dana i subotom, a nedeljom od 8,00 do 15,00 časova za vreme trajanja vanrednog stanja.

Određene trgovinske radnje su otvorene i nedeljom od 4,00 do 7,00 isključivo za osobe starije od 65 godina. Pogledajte više informacija od 21. marta u ovom blogu.

Rad ugostiteljskih objekata, kao i objekata igara na sreću i sličnih objekata je zabranjen u toku vandrednog stanja.


13:25

Vlada Republike Srbije donela je Zaklјučak da se korisnicima kojima pravo na isplatu socijalnih davanja ističe 15. marta 2020. godine i kasnije, a nadležni organ nije odlučio o dalјem korišćenju, to pravo produžava na osnovu ranije donetih rešenja, najduže tri meseca, odnosno dok traje vanredno stanje, objavljeno je na sajtu Opštine Bački Petrovac.

Doneti Zaklјučak odnosi se na novčanu socijalnu pomoć, dodatak za pomoć i negu drugog lica, uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, dečiji dodatak, naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta i na ostale naknade po osnovu posebne nege deteta, po propisima u oblasti socijalne zaštite i finansijske podrške porodici sa decom.


13:30

U Srbiji su registrovana ukupno 303 slučaja COVID-19, uskoro u 15,00 nove informacije.

U utorak popodne preminula je žena u Nišu stara 60 godina koja je bila zaražena koronavirusom. To je četvrta žrtva ovog virusa u našoj zemlji.18:25

Treća osoba u Srbiji preminula od posledica koronavirusa, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare koja je počela nešto pre 18,30.


17:58

Opštinski štab za krizne situacije izdao je nova naređenja u toku današnjeg dana.

Izmena se tiče radnog vremena trgovinskih i zanatlijskih objekata, koja uređuje novo radno vreme za trgovinske objekte i to od 7,00 do 16,00 časova svakog dana, a nedeljom od 7,00 do 15,00 časova za vreme trajanja vanrednog stanja. Rad ugostiteljskih objekata je zabranjen.


8:44

U Srbiji su registrovana ukupno 222 slučaja COVID-19.12:32

Mnoge žene u opštini Bački Petrovac su se ovih dana samoinicijativno prihvatile šivenja maski koje su još uvek u apotekama nedostupne. Njima su se priključile i članice Udruženja žena iz Maglića.


11:44

Opština Bački Petrovac danas je objavila ažuriran spisak telefonskih brojeva call centara u pojedinim selima na teritoriji ove opštine:


8:32

U Srbiji je do 8,00 registrovano ukupno 188 potvrđenih slučajeva obolelih osoba od koronavirusa.


20:03

U Srbiji je do 18 časova registrovano ukupno 171 potvrđeni slučaj COVID 19.


13:00

Prema informacijama Opštine Bački Petrovac, za građane koji su stariji od 65 godina u nedelju 22.03.2020. godine u periodu od 4 do 7 časova ujutru biće otvorene sledeće prodavnice na teritoriji Opštine Bački Petrovac:

Spisak otvorenih prodavnica:

 1. STR J&V MARKET, Prvomajska bb, Bački Petrovac
 2. STR J&V MARKET, Maršala Tita 135, Kulpin
 3. STR J&V MARKET, Partizanska 55, Bački Petrovac
 4. Petrovec DOO 7, Hmeljova 2, Bački Petrovac
 5. Petrovec DOO 10, Masarikova 12, Bački Petrovac
 6. Petrovec DOO 3, Kulpinska 2, Bački Petrovac
 7. GOMEX, Narodne revolucije 14, Bački Petrovac
 8. STUR ČEPSI, Maršala Tita 78, Kulpin
 9. STUR ČEPSI, Ive Lole Ribara 16, Maglić
 10. STR IVA, Lenjinova 17, Gložan

8:55

U Srbiji u petak registrovan prvi smrtni slučaj od koronavirusa, registrovano ukupno 149 slučajeva. Večeras u 20h prestaje da saobraća javni prevoz, biće zatvoreni kafići, restorani, tržni centri. Biće doneta i mera zabrane okupljanja više od pet ljudi. U svetu 276.000 zaraženih, a više od 11.000 ljudi je umrlo od komplikacija izazvanih koronavirusom. / Izvor: N1


18:28

Danas je zabeležena prva žrtva koronavirusa u Srbiji, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić na konferenciji za novinare održanoj u 18,00 časova.


15:10

Na osnovu donetih novih mera nadležnih ministarstava Opštinski štab za vanredne situacije na teritoriji Opštine Bački Petrovac danas je doneo izmene i dopune mera koje se sprovode.

Izmena se tiče radnog vremena ugostiteljskih, trgovinskih i zanatlijskih objekata, koja uređuje novo radno vreme za trgovinske objekte i to od 7,00 do 18,00 časova svakog dana, a nedeljom do 15,00 časova za vreme trajanja vanrednog stanja. Radno vreme ugostiteljskih i zanatlijskih objekata je od 8,00 do 18,00 časova svakog dana.

Takođe se uvodi mera kojom načelnik opštinske uprave treba da omogući rad od kuće licima starijim od 60 godina i teškim hroničnim bolesnicima, kao i jednom roditelju deteta mlađeg od 12 godina, zaposlenima u organima uprave, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Opština Bački Petrovac.


10:20

Na teritoriji naseljenih mesta Bački Petrovac i Kulpin juče je JKP Progres vršilo dezinfekciju.


10:05

Nova naredba Opštinskog štaba za vanredne situacije koja je donešena dana 17.marta:

 • ograničava se radno vreme svih ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata na teritoriji Opštine Bački Petrovac na period od 8,00 časova do 18,00 časova, svakog dana, za vreme trajanja vanrednog stanja, a sve u cilju smanjenja rizika nastanka i širenja infekcije izazvane korona virusom na teritoriji naše opštine. Navedenom naredbom je ograničen i broj osoba prilikom okupljanja na otvorenom ili zatvorenom prostoru na takav način da minimalno rastojanje između dve osobe ne može iznositi manje od dva metra, kao i da se na površini 4 m2 može naći najviše jedna osoba.
 • U narednom periodu, a tokom trajanja vanrednog stanja komunalna inspekcija Opštine Bački Petrovac sprovodiće pojačani nadzor nad sprovođenjem ovih naredbi i za eventualno nepoštovanje istih preduzimati propisane mere u okviru svojih nadležnosti.

9:47

Rad Centra za socijalni rad, za vreme trajanja vanrednog stanja, оrganizovan je  svaki radni dan u trajanju od 7.00 – 15.00 časova.

Rad sa strankama je organizovan svaki radni dan od 08 -12.00 h.

Rad sa strankama se organizuje po pozivu stručnih radnika i u hitnim slučajevima.

Za sve informacije u vezi rada, prava i  usluga u Centru za socijalni rad Bački Petrovac, možete dobiti na broj telefona 021/780-057 svakog radnog dana, u vremenu od 07.00-15.00 h.

Osim navedenog broja informacije možete dobiti putem mobilnog telefona 063 118 21 20 u  toku 24 časa.


9:44

Potvrđeno 118 slučajeva koronavirusa u Srbiji, 15 više nego juče. (Izvor: N1)


9:40

Mere, odnosno preporuke i naredbe tokom vanrednog stanja na teritoriji Opštine Bački Petrovac:

PREPORUKE

 • Apeluje se na građane opštine Bački Petrovac, da se striktno pridržavaju propisanih mera i ukoliko su bili u zonama intenzivne transmisije virusa, da obave preventivne preglede i da se samoizoluju.
 • Preporučuje se preduzimanje dodatnih mera zaštite i preventivnih higijenskih mera na mestima gde se ljudi najviše okupljaju.
 • Preporučuje se svim prevoznicima, koji obavljaju javni prevoz, da pojačaju mere čišćenja i održavanja higijene u vozilima javnog prevoza zbog pojave Korona virusa u smislu svakodnevne pojačane dezinfekcije unutrašnjosti vozila, rukodržača, sedišta i svih površina koje su u dodiru sa putnicima.
 • Preporučuje se licima, koja obavljaju taksi prevoz da pojačaju mere dezinfekcije vozila, kao i da što manje dolaze u kontakt sa putnicima.
 • Preporučuje se osobama, koje spadaju u rizične grupe, da izbegavaju javni prevoz.

NAREDBE

 • Osnivaju se kol-centri po mesnim zajednicama

Bački Petrovac – tel: 021/780-032;

Kulpin – tel: 021/2286-016

Gložan – mob: 065/4788-122

Maglić – tel: 021/2285-188 

koji treba da služe za poziv ugroženih građana iznad 65 godina starosti, a u Opštinskoj upravi, zgradi Skupštine opštine Bački Petrovac sa sedištem u Bačkom Petrovcu Ul. Kolarova, br. 6, osniva se situacioni centar, čiji koordinator je Dušan Rašeta, dostupan sekretarima Mesnih zajednica.

 • Angažuje se Opštinska organizacija Crvenog krsta sa svojim volonterima i gerontodomaćicama, Centrom za socijalni rad i udruženjima građana na teritoriji opštine da u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu u snabdevanju ugroženih građana.
 • Zabranjuje se rad pijaca po naseljenim mestima do daljnjeg.
 • Zabranjuju se sva sportska takmičenja na teritoriji opštine.
 • Zabranjuju se kulturne manifestacije na teritoriji opštine.
 • Naređuje se Odeljenju za društvene delatnosti Opštinske uprave opštine Bački Petrovac da donese rešenje o prekidu rada svih predškolskih ustanova na teritoriji opštine Bački Petrovac.
 • Sahrane će se održavati samo u krugu porodice.
 • Naređuje se skraćenje radnog vremena svih ugostiteljskih objekata na teritoriji opštine Bački Petrovac na vreme od 08 do 20 časova, tokom kojeg je u zatvorenim prostorijama dozvoljeno prisustvo najviše 50 osoba.
 • Naređuje se Odeljenju za privredu Opštinske uprave opštine Bački Petrovac da donese rešenja o sprovođenju naredbe za skraćenje radnog vremena svih ugostiteljskih objekata na teritoriji opštine Bački Petrovac uz pojačani nadzor komunalne inspekcije nad svim objektima zatvorenog tipa, koji primaju više od 50 osoba, u skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije.
 • Naređuje se načelniku Opštinske uprave opštine Bački Petrovac, da omogući rad od kuće zaposlenim, teškim hroničnim bolesnicima i zaposlenim osobama starijim od 60 godina.
 • Ovu naredbu proslediti sredstvima javnog informisanja na teritoriji opštine radi objavljivanja i informisanja građana.
 • Sprovođenje ove naredbe kontrolisaće Opštinska uprava .- inspekcijske službe.
 • Ova naredba stupa na snagu danom objavljivanja u sredstvima javnog informisanja, a objaviće se u službenom listu.

Izvor: Sajt Opštine Bački Petrovac


8:16

JKP Komunalac svakodnevno vrši dezinfekciju javnih mesta, informiše ovo preduzeće na zvaničnoj Facebook strani.


8:08

Dom zdravlja „Bački Petrovac“ zbog vanrednog stanja i epidemije korona virusom radi u izmenjenim uslovima, objavljeno je juče na zvaničnom sajtu Opštine Bački Petrovac.

Izabrani lekari i dalje rade u naseljenim mestima kao i dežurana.

Sistem zakazivanja je ukinut tako da pacijenti treba da zovu telefonom za sve informacije na broj 780-094 ili 065 8022119 ili dođu u zdravstvenu ustanovu gde medicinski tehničar na ulazu radi trijažu i daje sve potrebne informacije i uputstva.


20.03. / 7:55

U Srbiji 6. marta registrovan prvi slučaj korona virusa, a do danas je registrovano ukupno 103 slučaja. Vanredno stanje je proglašeno u nedelju 15. marta, i mere se skoro svakodnevno pojačavaju usled nepoštovanja istih.

Danas u 8 h zatvaraju se svi granični prelazi za ulazak putnika, osim za kamione. U podne se ukida međugradski saobraćaj. Moguće je produženje policijskog časa, koji sada traje od 20h do 5 ujutro. Privremeno prekinut putnički saobraćaj na beogradskom aerodromu. Zalihe medicinske opreme EU biće dostupne i Srbiji, izjavila ministarka Jadranka Joksimović. / Izvor: N1

No Comments

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.