Kultura drugačija

DIDA 2024 je pokazala da nam je pozorište potrebno

DIDA 2024

Kada se teške zavese zatvore i reflektori se ugase, emocije će držati publiku iznad vode u danima koji dolaze. To je suština pozorišne umetnosti, koju smo imali prilike da posmatramo i na 29. festivalu pozorišne produkcije autora sa Donje zemlje DIDA, koji je održan od 10. do 14. aprila. Ovogodišnje izdanje donelo je jedanaest pozorišnih predstava, od kojih devet takmičarskih.

Utisci i emocije svakako i dalje ostaju u dušama pozorišnih protagonista, posebno onih koji su se kući vratili sa nagradama ili posebnim priznanjima.

Stručni žiri u sastavu Zuzna Tarnoci, predsednica žirija, i članovi doc Dr Zuzana Tir i Vladimir Valentik, kako je navedeno u zvaničnom festivalskom izveštaju, istakli su da je festival DIDA osnovan pre svega kao takmičenje produkcija autora iz tzv. Donje zemalje, koje direktno ili indirektno govore o životu Slovaka na ovoj teritoriji.

Nagradu „Janko Čeman“ za predstavu koja je prikazala najautentičniju sliku života Slovaka sa Donje zemlje osvojila je pozorišna predstava „Vitajte na zabijačke alebo Welcome to na kvi-kvi“, autora Jaroslava Popovića u režiji Rastislava Ribarskog, u izvođenju pozorišne grupe KUD „Jan Kolar“ iz Selenče.

Nagrada „Jozef Chrček“, odnosno prva nagrada za glumačko ostvarenje, pripala je Emi Kočiš iz Stare Pazove (In Periculo Gens, Bratislava). Druga nagrada pripala je Rastislavu Ribarskom (Vitajte na zabijačke ili Welcome to na kvi-kvi, Selenča), dok su treću nagradu osvojila sva deca iz Bingulje, koja su igrala kozliće u predstavi Vlk a kozliatka, sa njihovim ubedljivim detinjastim načinom predstavljanja koza.

Nagrada „Jan Kmećko“, za koju se takmiče sve predstave slovačkih autora na festivalu DIDA, ove godine je pripala pozorišnom ansamblu iz Selenče, koji će 2025. godine predstavljati festival DIDA na festivalu „Palarikova Rakova“ u Čadci.

Organizatori pozorišnog festivala u Pivnicama, dobro osetivši puls vremena, ustanovili su novu nagradu pod nazivom Pozorišni dijalozi. Za nju su se nadmetale pozorišne sve predstave na slovačkom jeziku. Ovu nagradu osvojila je predstava Doma kulture „3. oktobar“ Kovačica i Pozorišta VHV, scena u Kovačici „Nepobehuj tu nahá“, u režiji Aleksandra Baka, koja će festival DIDA predstaviti na festivalu u Velikom Krćišu, u Slovačkoj.

Nagrada „Elena Hložanova“ ove godine nije dodeljena, dok je predstava „In Periculo Gens“ autora i reditelja Miroslava Kožika dobila specijalnu nagradu za originalnu muziku, vizuelne efekte i scenski pokret.

Ljuboslav Majera, profesionalni reditelj, bio je sastavni deo festivala, gde je svojim savetima pomogao pozorišnim glumcima da unaprede svoje predstave i podignu umetnički rad na viši nivo. Njegovo prisustvo i podrška predstavljali su neprocenjivu priliku za učesnike da rastu i razvijaju se kao umetnici.

„Bili su to mali saveti od šefa kuhinje. Kad kažem šefa, naravno da je to samoironija. Drago mi je što sam imao priliku da gledam ovaj pozorišni događak, koji je igrom slučaja imala jedanaest predstava, što je respektabilan broj bez obzira što je bilo i gostiju i što je bilo i profesionalaca iz Slovačkog vojvođanskog pozorišta“, rekao je na kraju festivala Ljuboslav Majera, ističući raznolikost pozorišne produkcije.

„Ono što je za mene najvažnije: pozorište nije umrlo. Treba nam pozorište. Najiskrenije ne bih hvalio iskusne pozorišne aktere koji ovde dolaze godinama, sporadično ili svake godine, već ansamble koji rade sa decom. To je nešto što daje nadu da nećemo nestati zatvorenih usta i da ono što nas još uvek održava, radimo dostojanstveno. Da pokazujem da smo i dalje takvi kakvi mislimo da jesmo, da smo deo jedne enklave koja još uvek živi i još zna da govori slovački“, zaključuje Majera, ukazujući pre svega na pozorišnu trupu iz Bingulje.

Pozorište nije umrlo. Pozorište nam treba.

Ljuboslav Majera

Ove godine festival je dodelio i nagradu za plakat.

Žiri u sastavu Andrea Mernikova Šimonova, Tijana Kolarova i Miroslav Pap jednoglasno je odlučio da nagradu za plakat dodeli dvema produkcijama: „Gospođa ministarka“, autora plakata Lukaša Sikore, i „Mamona duše“, autora plakata Jana Puškara.

Kao i prošle godine, glasanje za najlepši plakat održano je i na Fejsbuk stranici Amaterskog pozorišta „Janko Čeman“. Za plakate pozorišnih predstava glasalo je 580 korisnika. Najviše glasova, tačno 191, dobio je plakat pozorišne predstave „Vuk i kozlići“ Tijane Farkašove.

Organizator je upotpunio pozorišnu atmosferu pratećim događajima. Upriličen je tradicionalni „Doček proleća sa knjigom“, tokom kojeg je Vladimir Valentik predstavio aktuelnu produkciju knjiga Slovačkog izdavačkog centra, kao i tri izložbe:

  • izložba 30 godina Amaterskog pozorišta „Janko Čeman“, koja sadrži fotografije, plakate i promotivne materijale pripremljene za 63 do sada uvežbane predstave,
  • izložba plakata predstava koje nastupaju na 29. festivalu DIDA i
  • samostalna izložba fotografija Anne Milecove Fotografski portret sela Pivnica.

Na kraju festivala, pobednici 7. literarnog konkursa „Pišeš? Pišem!“, koji je deo istoimenog seminara, a zasniva se na podršci savremenih dramskih autora.

U 2024. godini u Pivnicama se obeležavaju dva jubileja: 115 godina pozorišne tradicije u Pivnici, odnosno od prve pivničke pozorišne predstave „Ispit savesti“ i 30 godina kontinuiranog delovanja Amaterskog pozorišta „Janko Čeman“.

Samo pozorište predstavlja ogledalo vremena i društva, u kome se ogledaju radosti, želje, ali pre svega problemi, izazovi i prepreke. Zahvaljujući ovoj pozorišnoj refleksiji možemo otkriti dubinu ljudskog iskustva i steći znanje koje nas kao pojedince i zajednicu pokreće napred. I zato je dobro što postoji festival DIDA.

Medijski projekat pod nazivom “DIDA daje čuda” je finansiran od strane AP “Janko Čeman” u Pivnicama. Stavovi objaveljni u podržanom medijskom projektu nužno ne održavaju stavove Pozorišta, koje je projekat podržalo.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Anna Berediová

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.