Čo si videl, nevidel si! / Foto: Tiana Kolárová
Kultura drugačija

„DIDA“, pozorišni praznik koji traje 25 godina

Sedamanest pozorišnih predstava, od čega pet gostujućih, i sedam pratećih programa. Sve ovo je doneo 25. festival pozorišnih inscenacija autora Donje Zemlje „DIDA“, koji je održan od 29. marta do 7. aprila u Pivnicama. „DIDA“ je već odavno upisana u istoriju kulture vojvođanskih Slovaka a posle završetka ovogodišnjeg izdanja ušla je u novi četvrt vek.

Festival je i 2019. godine realizovao svoje ciljeve, u fokusu čijih je podsticanje dramskog stvaralaštva ovdašnjih autora o životu Slovaka sa Done Zemlje i doprinos razvoju dramskog pisanjau zajednici Slovaka u Vojvodini.

Ko je dobio festivalske nagrade?

Rezultati festivala su odvano poznati, ali ipak ih ponavljamo.

„DIDA“, koja se već tradicionalno održava tokom Dana Janka Čemana, već na samom početku je donela nesvakidašnji pozorišni komad To što si video, nisi video! (Čo si videl, nevidel si!) autorke i rediteljke Katarine Mišikove Hicingerove, koja je na moderan način obradila biografiju pivničkog pisca Mihala Kamanjaa alias Janka Čemana i ponudila retrospektivni pozorišni pogled na njegove publikovane pripovetke i romane kroz prizmu njegovog neobjavljenog teksta Bliski daleki (Blízki ďalek)í. Pozorišni amateri iz Pivnica su ustvari otvorili 25. festival „DIDA“, ali na neki način i zatvorili, jer festivalski žiri im je upravo za ovu predstavu dodelio Nagradu „Janko Čeman“ za autentično predstavljanje života Slovaka na ovim prostorima.

Osim toga, festival „DIDA“ u Čadci na „Palarikovoj Rakovoj“ predstavljaće Pivničani, odnosno Nagrada za najuspešniju predstavu  takođe je otišla u ruke ovog ansambla. Nagrada za novi inscenirani tekst  „Zabíjačka“ je otišla u ruke Jana Hrubika, dok dve ravnopravne nagrade gledaoca Janu Salčaku za performans Ružan, prljav i… i pozorišnoj sekciji OŠ „15. oktobar“ u Pivnicama za predstavu Nećemo rezance (Nechceme rezance…).

Žiri u sastavu Zuzana Tarnoci, Vladimir Valenćik a Zuzana Tirova je pratio sedam predstava koje su se takmičile za sve nagrade, četiri dečije predstave, koje su se takmičile samo za nagradu za najbolju predstavu i jednu predstavu za odrasle, koja je bila u takmičarskoj kategoriji za najbolju predstavu.

Deo nagrađenih na fetsivalu „DIDA 2019“ / Foto: Blic

Nagradu za dramaturgiju i dramatizaciju  komisija ove godine nije dodelila, ali je odlučila da dodeli Specijalnu nagradu za novi pozorišni tekst o životu Slovaka sa Donje Zemlje inostranom autoru, koju je dobila Katarina Mišikova Hicingerova za tekst „Čo si videl, nevidel si!“ i specijalnu nagradu za koreografiju i scenski pokret  Alisi Oravcovoj za predstavu Drugi u redu (Druhí v poradí).

Nagradu „Elenka Hložanova“ za najbolji novi tekst za decu, odnosno za dramatizaciju dečijeg teksta dobili su Katarina Kolarova i Marija Korunjakova za dramatizaciju priče nepoznatog autora Tri leptira (Tri motýle) za dečiji pozorišni ansambl KUD „Zvolen“ iz Kulpina. Žiri je nagradio i decu-glumce i to po jednog glumaca iz svake predstave kojima je udelio poklon-knjige. Poklone su dobili Maja Totova iz Pivnica (Nechceme rezance), Petra Hrnčjarova iz Lalića (Rozprávka v parku), Marek Škabla iz Selenče (Kapitán John Peoplefox), Lara Sopkova z Kule (Wi-Fi princezná), Iveta Gubečkova iz Stare Pazove (Hotel Platan) i Mia Čemanova iz Kulpina (Tri motýle).

Članovi AP „Janko Čeman“, koji već 25 godina organizuju festival „DIDA“ / Foto: Blic

Najbolji glumci na festivalu „DIDA 2019“ su bili Marek Valenćik i Jozef Hrček  u predstavi „Čo si videl, nevidel si!“. Dve druge nagrade su dobili takođe glumci iz pivničke predstave Jan Hrćan i Jan Kmećko, dok dve treće su u rukama Vladimira Abelovskog iz Aradca i Ivane Čižikove iz Kovačice.

Ostale nagrade

Na zatvaranju festivala dodeljene su i nagrade autorima najuspešnijih plakata, pošto su članovi komisije Andrea Mernikova Šimonova, Vlasta Bolehradska i Miroslav Pap odlučili da nagrade tri najkreativnija autora. To su učenica Tea Nahlikova, koja je pod vodstvom profesora informatike Dušana Valente izradila poster za pozorišnu predstavu Nećemo rezance, Miroslav Havran, autor plakata Čardaš đavola (Stara Pazova) i Irena Lomenova, autorka postera Lepotica iz Linejna (Slovačko vojvođansko pozorište, Bački Petrovac).

Pivničani su mislile na sve: predstavnicima medija, organizacija i institucija, i pojedincima, koji godinama pomažu oko realizacije festivala, dodelili su zahvalnice / Foto: Ana Milcova

Zadnje festivalsko veče objavljeni su i rezultati 4. književnog konkursa „Pišeš? Pišem!“. U konkurenciji je bilo 61 tekst u pet kategorija i 14 autora. Najviše nagrađenih je iz Slovačke, dok je iz Srbije za filmski scenarij nagradu dobio Dragan Karlečik a za prozu Katarina Hricova.


Pogledajte i ovaj članak: U Pivnicama je “banda” sa ulice pre 25 godina osnovala AP “Janko Čeman” a posle godinu dana i festival “DIDA”


Prateći programi

Festival DIDA već godinama neguje kvalitetan prateći program. Ove godine organizator festivala Amatersko pozorište „Janko Čeman“ priredio i sedam pratećih događaja. Posetioci su mogli da vide dve izložbe: „25 bliskih i dalekih“ (izložba svih živih umetnika, profesionalnih i amaterskih, koji žive ili su živeli u Pivnicama), čiji je kustos Zvonimir Pudelka i izložbu plakata nastupa na festivalu „DIDA 2019“.

Vladimir Brnja, Vladimir Valenćik, Zvonimir Pudelka i Kvetoslava Imrekova Šusterova na otvaranju izložbe „25 bliskih i dalekih“ / Foto: Blic

Osim toga, na svečanom otvaranju festivala prikazan je dokumentarni film „25 dalekih i bliskih“ iz produkcije „Storyteller“ autorke Vladimire Dorčove Valtnerove, a drugog vikenda i filmovi direktora fotografije Jozefa Mađara. Kao i svake godine, održana je prezentacija izdanja Slovačkog izdavačkog centra.

Kvetoslava Imrekova Šusterova, moderatorka festivala, Andrea Mernikova Šimonova, Vladimir Brnja i Vladimira Dorčova Valtnerova (sleva) tokom prezentacije zbornika / Foto: Blic

Neobična kruna proslave bila je prezentacija zbornika Četvrt veka DIDA 1995 – 2018, koja je bila u subotu 6. aprila. O sadržaj knjige je govorio odgovorni urednik Vladimir Brnja, o grafičkom dizajnu Andrea Mernikova Šimonova i o važnosti objavljivanja ove knjige Vladimira Dorčova Valtnerova.

Porodica Janka Čemana i predstavnici AP „Janko Čeman“ svake godine pre zvaničnog početka festivala obiđu grobnicu pivničkog pisca, čije ime nosi i pozorište, i pozorišni događaj / Foto: Blic

Na kraju možemo konstatovati da je festival „DIDA“ stvarno dostojanstveno proslavio četvrt veka postojanja.

Medijski projekat pod nazivom “25 godina festivala “DIDA” je finansiran od strane AP “Janko Čeman”. Stavovi objavljeni u podržanom medijskom projektu nužno ne održavaju stavove Pozorišta, koje je projekat podržalo.

About the author

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PREDLOŽI TEMU

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI