Kultura drugačija

DIDA & STORYTELLER: Kako su amateri ispričali pozorišne priče na festivalskoj bini u Pivnicama

Foto: Tiana Kolárová

Nagrada „Storyteller“ za najbolje ispričanu priču putem pozorišne predstave i izvanrednu stimulaciju uživanja i doživljaja pozorišne umetnosti je na 24. festivalu pozorišnih inscenacija autora Donje zemlje DIDA 2018 virtuelno dodeljena Pozorištu VHV iz Bačkog Petrovca za predstavu „Potpuni Gogolj“ (Úplný Gogoľ) u režiji Marine Dir, dok je nagrada „Storyteller“ za najbolje ispričanu priču za decu i izvanrednu simbiozu dečije kreativnosti i učiteljske profesije virtuelno otputovala u Osnovnu školu „15. oktobar“ u Pivnicama za predstavu Kapetan Džon Piplfoks u režiji Jarmile Čobrda i Vesne Kamanj.  🙂


Priča festivala DIDA 2018 se može uvrstiti u kategoriju manifestacija koje su organizaciono uspešno savladane sa elementima drame, na koje, pak, Pozorište „Janko Čeman“ kao organizator nije imalo nikakav uticaj. Naime, radi se o prekidima napajanja električnom energijom tokom izvođenja pozorišnih predstava koje ipak nije previše iznerviralo organizatore, čak ni glumci koji su bili tada na sceni se nisu previše zbunili. Ako su se sudbina ili živci hteli poigrati sa pivničkim pozorišnim amaterima koji već sada razmišljaju o sadržajima sledećeg i to jubilejnog izdanja festivala, bogami su pogrešili adresu. Pivničani se tako lako ne zbune, i kada bi se trudio kao aždaja iz predstave Kapetan Džon Piplfoks. Električna aždaja je završila isto tako kao ona u predstavi: potpuno uništena usled urgencije kompetentnih ljudi.

Prijatni domaćini, voljni da pomognu, popiju kafu sa gostujućim pozorišnim ansamblima, popričati, pa čak i kritiku poslušati bez trunke vređanja,  Príjemní hostitelia, ochotní pomôcť, poradiť, vypiť si kávu s hosťujúcimi divadelnými súbormi, porozprávať sa, dokonca vypočuť si kritiku bez štipky urazenosti, dobar tok bogatog glavnog i pratećeg programa.  I na ovaj način možemo govoriti o pivničkom pozorišnom festivalu koji je već iza nas. Komunikacija sa novinarima i medijima je takođe bila na dobrom nivou, kao i smisao za detalje, kao što su naprimer pokloni u obliku medenjaka ukrašenim „slovačkom“ plavom i sa portretom Janka Čemana, pisca iz Pivnica čije ime nosi ovdašnje amatersko pozorište.  Pažljiv posmatrač, a posebno nagrađeni pozorišni stvaraoci morali su da primete da ove godine nisu dobili samo diplome sa navedenim nazivom nagrade, već i statue – statuu Janka Čemana za istoimenu nagradu a ostale nagrade su dobile svoju statuu izrađenu od starih crvenih cigala.

Nagrade na festivalu „DIDA 2018“

Neko  je pominjao festivalske nagrade i nagrađene? 🙂

Osim toga što je Storyteller kao specijalni žiri dodelio dve virtuelne nagrade, ipak su značajnije one koje dodeljuje žiri u sastavu dr Zuzana Tirova, Zuzana Tarnociova i Vladimir Valentik,  iako se sa njihovom odlukom ne slažu baš svi učesnici i gledaoci. Možda se upravo zbog toga iza kulisa vodila diskusija o potrebu preciziranja festivalskih pravila, ali to već spada u opis posla organizacionog odbora, ali i o dodeljenim nagradama, što je opet odgovornost članova žirija.

Kakogod, pozorišne predstave svih 14 ansambala, od kojih je devet konkurisalo za nekoliko nagrada na festivalu, bile su dobre – u nekim slučajevima možemo o njima govoriti u superlativima, iako nisu bili uvršteni u takmičarsku kategoriju, u nekim slučajevima o nižem kvalitetu, ali treba reći da su svi ansambli ispunili svoju ulogu, misiju i želju: na pozorišnoj bini su se igrali, zabavljali, publici su ponudili bilo zabavu ili mogućnost katarzije, doprinoseći razvoju slovačkog pozorišta i očuvanju slovačkog govorenog jezika.

[Best_Wordpress_Gallery id=“19″ gal_title=“Divadelné predstavenia na festivale DIDA 2018″]

Žiri je u svom izveštaju ocenio da „sve uslove u takmičenju za sve nagrade je ispunilo 6 pozorišnih predstava:

  • „Žeby takto?“ reditelja i autora Jana Privizera sa motivima slovačke narodne priče „Jelenček“, u izvedbi dece AP KC „Kisač“,
  • „Pätnásťročná“ autorke Marije Kotvašove Jonašove, dramatizacija i režija Vlatko Miksad u izvedbi dece Slovačkog KPD „Erdevik“,
  • „Za horami, za dolami behá Maťko za bláznami“ rediteljke i autorke Danijele Leginjove Sabove sa motivima slovačke narodne priče „Múdry Maťko a blázni“ u izvedbi dece KUD „Petrovská družina Báčsky Petrovec“,
  • „Zmätok v knihe“  autorki Anjičke Balažove i Marine Havranove, u režiji Anjičke Balažove, Ivana Ječmena, Marine Havranove i Lidije Gedeljovske u izvedbi dece OŠ „Janko Čmeljik“ iz Stare Pazove,
  • „Komu sa nelení, tomu sa zelení“ autorke i rediteljke Jarmile Mudrohove u izvedbi dece Matice slovenčke Ilok, SKPD „Ljudovit Štur“ Ilok,
  • „Nový Protheus“ autora Dragana Karlečika, u režiji Svetlane Gaško a u izvedbi KOKRAM, Kovačica.“

NAGRADE – „DIDA 2018“

Nagrada „Janko Čeman“ za najautentičniju sliku života Slovaka sa Donje zemlje:

„Nový Protheus“ autora Dragana Karlečika, u režiji Svetlane Gaško a u izvedbi KOKRAM, Kovačica

 

Nagrada za novi inscenisani tekst autora Donje zemlje:

Dragan Karlečik za inscenaciju „Nový Protheus“

Nagrada za dramatizaciju ili dramaturgiju:

Vlatko Miksad za dramatizaciju tekstu autorke marije Kotvašove Jonašove

Nagrada „Elenka Hložan“:

Daniela Leginjova Sabova za dramatizaciju slovačke narodne priče „Múdry Maťko a blázni“ u predstavi „Za horami, za dolami, behá Maťko za bláznami“ u izvedbi članova KUD „Petrovská družina“ iz Bačkog Petrovca

Prva nagrada za glumca:

Ivan Cicka iz Kovačice („Nový Protheus“)

Druga nagrada za glumca:

Martin Červeni iz Bačkog Petrovca („Za horami, za dolami behá Maťko za bláznami“)

Dve treće nagrade za glumca:

Jana Čizmanska iz Kysača („Žeby takto?“) i Andrej Simendić iz Stare Pazove („Zmätok v knihe“)

Nagrada za najuspešniju predstavu slovačkog autora:

„Diabol v raji manželskom“, autora Ferka Urbanka u izvedbi SKUD „Heroj Janko Čmelik“, Slovačko pozoriššte VHV Stara Pazova, u režiji Anjičke Balaž


Prateći programi na festivalu „DIDA 2018“

Prateći programi su takođe bili uspešno realizovani. Tradicionalni Doček proleća sa Slovačkim izdavačkim centrom (SVC) su obogtaili đaci OŠ „15. oktobar“ iz Pivnica koji su sa svojom učiteljicom Tatianom Kolarovom pripremili zanimljiv program protkan odlomcima iz najnovije produkcije SVC a ujedno je bila promovisana  i monografija „Filip Lašut – pocta divadelnému fotografovi“ koju je predstavio njegov sin Mihal Lašut iz Slovačke, naglašavajući da je njegov tata bio čest gost na pivničkom festivalu „DIDA“.

Vladimir Brnjaa, Zoroslav Jesenski, Vladimir Valentik a Mihal Lašut

Pozorišni plakati imaju značajnu ulogu u kreiranju potpune slike o pozorišnoj predstavi i upravo zbog toga već drugu godinu zaredom na festivalu „DIDA“ je bila organizovana izložba plakata predstava sa ovogodišnjeg izdanja manifestacije. Od 14 pozorišnih inscenacija koje su učestvovale na festivalu „DIDA“, 11 je imalo svoje plakate koji su se takmičili za nagradu za najkreativniji plakat. Komisija u sastavu Andrea Mernjik, Vlasta Bolehradski i Miroslav Pap je dodelila tri ravnopravne nagrade za najkreativniji plakat i to Ani Maljah, autorki plakata „Úplný Gogoľ“ za Pozorište VHV iz Bačkog Petrovca, Miroslavu Harbuli, autoru plakata „Tilda“ za Slovačko vojvođansko pozorište iz Bačkog Petrovca  i Janu Puškaru, autoru plakata „Nový Protheus“ za KOKRAM, Kovačica.


Odlukom Komisije su dodeljene i zahvalnice autorima plakata za pozorišnu predstavu „Kapitán John Peoplefox“ koji su izradili đaci OŠ „15. oktobar“: Kristianu Bađuri, Borisu Badinskom i Miroslavi Kolarovoj.


Andrea Mernjik i Zvonimir Pudelka sa nekim od nagrađenim đacima

U saradnji AP „Janko Čeman“ i OŠ „15. oktobar“ u Pivnicama nastalo je i likovno takmičenje i izložba na temu Doživljaj iz pozorišta. Organizacioni tim festivala „DIDA“ sa pedagogom likovne kulture u pomenutoj školi Zvonimirom Pudelkom su ove godine pripremili takmičenje i izložbu sa jednim ciljem: sa pozorištem probuditi imaginaciju. Ideja je realizovana, jer se na kokurs prijavilo oko 50 đaka a komisija u sastavu Verica Tanacković, Andrea Mernjik i Zvonimir Pudelka je dodelila 6 nagrada u dve kategorije, tri nagrade za niže i tri nagrade za niže razrede.


Nagrade su dobili Dijana Pudelkova, Patricija Šusterova i Lea Valentikova iz nižih razreda, i Sara Vučanić, Lea Blatnicka i Ana Čobrdova iz viših razreda pivničke osnovne škole.


Nataša Zimanova i Katarina Mišikova Hicingerova

Na 3. konkursu dramskog pisanjaPíšeš? Píšem!“ nagrađeni su Kristian Lazarčik i Nataša Zimanova (poezija), Mariana Ibrahimi i Zuzana Martiškova (pozorište za decu interpretirano decom), Kristian Lazarčik, Zuzana Martiškova i Mariana Ibrahimi (proza), dok u kategoriji filmski scenario nagrađen je ponovo Kristian Lazarčik. Radove na konkursu su ocenjivale Katarina Mišikova Hicingerova i Andrea Mernjik.

Reč, dve za kraj

Pozorište je stvarno gledalište i pogled na konkretan događaj i na život koji su živeli naši preci, na život koji živimo mi i na život koji će biti život naših potomaka. Upravo sve ovo je i festival „DIDA“ – pozorišna manifestacija koja nudi paletu pogleda na život pre nas, život tu i sada i život posle nas. Komedija, tragedija, drama? Sve to je i život, i „DIDA“. Možda ovaj festival nije najznačajniji pozorišni događaj godine vojvođanskih Slovaka, ali sigurno se radi o manifestaciji koju već sada treba upisati na spisak MUST SEE u 2019. godini, kada će „DIDA“ proslaviti četvrt veka postojanja. Jer „DIDA“, isprofilisan pozorišni festival u Pivnicama jeste mesto susretanja pozorišnih stvaraoca i prijatelja. Dovoljno, zar ne?

Nagrađeni na pozorišnom festivalu „DIDA 2018“

Autorke fotografija, osim fotografije kulpinskog i petrovačkog dečijeg pozorišnog ansambla, jesu  Ana Milec i Tiana Kolar.


Multimedijalni  projekat pod nazivom DIDA & STORYTELLER nastao je uz finansijsku podršku Festivala pozorišnih inscenacija autora Donje zemlje  DIDA. Mišljenja i stavovi izraženi u projektu jesu odgovornost autorke projekta i ne moraju nužno izražavati mišljenja Festivala.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.