Društvo Eko dizajn naših života

EKOP: Veliki odziv na radnoj akciji u Višnjičkovoj šumici u Padini

Ekološki pokret Padine (EKOP) organizovao je radnu akciju pre više od nedelju dana, kada se oko 50 Padinčana različitih starosnih grupa okupilo u Višnjičkovoj šumici, koja se nalazi u budućem specijalnom rezervatu prirode „Doline kod Padine“, kako bi očistili svoju sredinu posle prvomajskih praznika.

„Ova akcija je deo projekta „Čisto iz ljubavi“ koji je podržala kompanija Lidl Srbija“, saopštavaju iz EKOP-a. „Učestvovalo je skoro 50 ljudi, uključujući odrasle i decu. Imali smo sreću da je vreme bilo lepo pa je i ovaj događaj bio zabavan, ispunjen druženjem, smehom, dečjom igrom…“

U EKOP-u kažu da su iznenađeni velikim odzivom sugrađana na ovoj akciji.

„Bilo je lepo iznenađenje što je toliko ljudi učestvovalo i priteklo da pomogne u čišćenju Višnjičkove šumice. Obično smo na akcijama čišćenja koje organizujemo posle 1. maja sami ili u krugu prijatelja “, kažu organizatori radne akcije i dodaju da je iznenađenje što su u prirodi našli manje smeća nego što su očekivali. „Iako je bilo mnogo tragova logorske vatre, nije bilo toliko otpada. Zato smo sa učesnicima manifestacije odlučili da počistimo celu Višnjičkovu šumicu od divlje deponije građevinskog otpada do kraja Višnjičkove, odnosno do „Ribe“.

Foto: EKOP

U okviru ove akcije prikupljeno je oko 100 džakova otpada, uključujući staklo i metalne žica iz pepela, plastičnih flaša, papira i limenki. Prilikom sakupljanja smeća svaka vrsta otpada je odvajana, naglašavaju u EKOP-u.

„Na kraju akcije, sve vrste otpada koje možemo da recikliramo podeljene su u odgovarajuće kontejnere, odakle će se odvoziti na reciklažu. Pored toga, trudili smo se da prikupimo i opuške razbacane po zemlji. Uspeli smo da sakupimo skoro punu flašu od 2,5 litara sa dve različite lokacije gde su se slavili prvomajski praznici“, dodaju iz EKOP-a i zaključuju da su se na kraju dana rastali sa pozitivnim utiskom da se stvari polako ali sigurno menjaju ka boljem.

About the author

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI