EKOP
Društvo Eko dizajn naših života

EKOP: Za otvaranje rudnika kod Padine potrebna procena uticaja na životnu sredinu

Ekološki pokret Padina juče je na zvaničnoj Fejsbuk stranici objavio da je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine 17. novembra doneo rešenje u kojem konstatuje da je za otvaranje rudnika kod Padine potrebna procena uticaja na životnu sredinu i obavezao nosioca projekta da istu izradi u zakonskom roku. Ovo udruženje već mesecima upozorava javnost na moguću ekološku i zdravstvenu katastrofu, ukoliko dođe do otvaranja planiranog rudnika peska u neposrednoj blizini sela Padina u Banatu.

„Studija treba da sadrži: rešenje od Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, rešenje od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, potrebno je da sadrži prikaz trase koja je predviđena za transport iskopanih sirovina, opis mogućih uticaja na poljoprivredne kulture koje se gaje u blizini planiranog rudnika sa stanovišta emisije prašine, promena nivoa vode i toka podzemnih voda“, navodi se u saopštenju EKOP-a.

EKOP je tokom decembra prošle godine i početkom januara ove godine organizovao potpisivanje peticije protiv otvaranja rudnika. Ujedno je još 28. oktobra pozvao pojedince, građane i ekološke organizacije iz regiona da na adresu Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine pošalju Mišljenje o neophodnosti izrade studije o uticaju projekta Eksploatacija peska kao građevinskog materijala iz ležišta Padina kod Kovačice na životnu sredinu.

Upravo je u akciji prikupljanja i slanja pomenutog Mišljenja podneto ukupno 115 mišljenja fizičkih lica, udruženja i organizacija, što znači da su sve primedbe koje ste slali na email adresu Pokrajinskog sekretarijata uvažene, saopštio je juče EKOP.

„Šta to sve konkretno znači? To znači da je investitor u obavezi da pribavi sva navedena rešenja od navedenih institucija i da izradi Studiju o uticaju. Na osnovu sadržine tih rešenja investitor može da dobije dozvolu za otvaranje rudnika ili da mu zahtev bude odbijen. Sve u svemu ovu pravnu bitku smo dobili ali prava pravna borba tek predstoji“, naveo je EKOP u svom saopštenju.

Pročitajte više: Ekološki pokret Padine upozorava na moguću ekološku i zdravstvenu katastrofu zbog otvaranja rudnika peska

Podsećamo i na to da je 5. novembra u Mesnoj zajednici Padina na inicijativu građana ovog naseljenog mesta organizovan zbor građana, a povodom radova koji se izvode na eksploataciji peska od strane firme Uno gradnja iz Beograda.

Foto: EKOP


Želite da dobijate zanimljive članke od Storytellera u mejlu? Prijavite se za newsletter.

About the author

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

PODKAST

PREDLOŽI TEMU

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI