Društvo

Kroz socijalno preduzetništvo Udruženje Etno Rasina od zaborava čuva stare zanate

Etno Rasina

Autorka teksta: BRANKICA MATIĆ

Razvoj društva neminovno dovodi do izumiranja pojedinih zanimanja i zanata. Nekada su abadžije, bojadžije, kalpakdžije, opančari bili cenjene i veoma tražene zanatlije, a danas malo ko zna koji poslovi se kriju iza ovih naziva. Ipak, mnogi stari zanati mogli bi se prilagoditi modernom dobu, pa da budu i dobar izvor prihoda. Vođene tom idejom članice udruženja „Etno Rasina“ iz Kruševca već 18 godina kroz socijalno preduzetništvo afirmišu stare zanate i kulturnu baštinu. Dušica Milenković, predsednica ovog udruženja kaže da se trude da sačuvaju narodno stvaralaštvo i da sve predmeta koje prodaju prave na tradicionalan način, baš onako kako se to nekada radilo. Redovno organizuju i radionice za sve one koji bi želeli da savladaju tehnike starih zanata.

Kojim starima zanatima se bave članice Udruženja Etno Rasina?

 Dušica Milenković:  Imamo tkanje, vez, zlatovez, pletenje, heklanje, dekupaž. To je stara tehnika koja je nastala u Kini, mada mnogi misle da je nova. Radimo slikanje na platnu i staklu. Prvo smo počeli sa proizvodnjom suvenira, jer nam je to tržište najviše tražilo.

Pored izrade proizvoda na tradicionalan način, čime se još bavi udruženje?

 Dušica Milenković:  Već dugo sarađujemo sa različitim kulturnim ustanovama u gradu, ali i udruženjima koja okupljaju osobe sa invaliditetom. Pokazali su zainteresovanost za ono što radimo, pa smo počeli da organizujemo radionice, odnosno obuke šivenja i veza, ali i iz drugih oblasti. Verujem da smo im pomogli da savladaju tehnike starih zanata i shvate zašto je značajno njihovo očuvanje. Pored toga organizujemo i koncerte i druge događaje, jer svi naši proizvodi i radionice treba da budu vidljivi. Zato nam manifestacije pomažu da javnosti pokažemo šta radimo.

Poslujete kao socijalno preduzeće. Ko su kupci vaših proizvoda?

 Dušica Milenković:  Kruševac je mali grad i ovde nažalost potražnja za našim proizvodima nije velika. Uglavnom se naši proizvodi mogu pronaći u Beogradu i Novom Sadu, tamo gde postoje suvenirnice koje kupuju ono što pravimo. U Kruševcu sarađujemo sa Turističkom organizacijom i Narodnom muzeju. Takođe, turisti dosta kupuju, a povremeno imamo porudžbine od firmi koje žele da nekome poklone nešto tradicionalno, a da ima upotrebnu vrednost.

Da li kroz socijalno preduzetništvo možete ostvariti ciljeve udruženja i ljude zainteresovati za stare zanate?

 Dušica Milenković:  To je teško pitanje. U Kruševcu je formirana i Kancelarija za socijalno preduzetništvo, ali to je sve još u začetku. Mi pokušavamo na ovaj način da ljudima ukažemo koliko je važno očuvati tradiciju i narodnu baštinu. Pošto smo Čarapani, nastojimo da čarapu uključimo u svaki segment grada Kruševca. Uglavnom na lokalnom nivou socijalno preduzetništvo može biti itekako dobar model delovanja i rada. Ipak, potrebna je velika podrška i institucija, ali i firmi kako bismo mogli da prodajemo svoje proizvode.

Da li su mladi zainteredovani da se bave starim zanatima, ali i da kroz vaš rad nauče šta je socijalno preduzetništvo?

 Dušica Milenković:  Imamo devojku koja se bavi grnčarstvom i organizujemo radionice grnčarstva. To je ono za šta su mladi najviše zainteresovani. Pored toga, žele da nauče šivenje i krojenje. To im je prilika i da se kreativno izraze. Imali smo dosta radionica na kojima smo od starog pravili novo. Učestvovali su srednjoškolci, pa smo ih učili osnovama veza, šivenja, pletenja kako bi neku svoju staru odeću mogli da preprave i daju joj novi izgled. Ima mladih, ali bi možda trebalo takve aktivnosti češće organizovati, a za to opet treba više sredstava.

Kakvi su budući planovi udruženja Etno Rasina?

 Dušica Milenković:  Biću zadovoljna da radimo kao i do sada. Mi imamo mnogo planova, ali ipak nam uslovi i društvo diktiraju šta i kako možemo da radimo, da ostvarimo ili organizujemo. Naše žene uglavnom rade kod kuće, jer koristimo jednu malu prostoriju u kojoj nema mesta za razboj i druge mašine koje imamo, a trenutno su smeštene u Gerontološkom centru.

Izvor fotografija: Etno Rasina

*Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2)“ koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Udruženja Biznisnova – centra za proaktivno poslovanje i nužno ne izražava stavove Evropske unije (EU) niti Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

About the author

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI