Kultura drugačija

#FastGoodNews: Dečji kamp u Banatskom Monoštoru 2018 uz pesme, igre, nova prijateljstva

[dropcap style=“no-background“] P [/dropcap]reko 240 dece iz Vojvodine i Rumunije je učestvovalo u letnjem kampu folklora u Banatskom Monoštoru od 6-15. jula. Cilj kampa je bio da deca upoznaju kulturu i folklor svojih suseda. U ovogodišnjem kampu su se družila deca mađarske i rumunske nacionalnosti, uz instrukcije iskusnih pedagoga i plesača kao i svirača folk muzike.

Tibor Gažo iz Bačkih Vinograda je i prethodnih godina bio instruktor plesa u kampu. Svaki put uživa u svom poslu, a prema njegovim rečima, ove godine posebnu čar su unela deca iz Valkanja.

“Svako veče smo organizovali zajednički ples, gde smo igrali uglavnom mađarske plesove, ali jedno veče su nas učili naši gosti iz Rumunije njihovim tradicionalnim banatskim tzv. pustarskim plesovima. Ti plesovi su sasvim drugačiji od naši, muzika je veoma interesantna, i za nas je bilo pravo osveženje slušati njihovu muziku i igrati njihove plesove.”

Deca su učila jedni druge pesmama i igrama drugog naroda. U kampu naučeno su demonstrirali u okviru svečane priredbe organizovane na kraju desetodnevnog kampa.

Sabolč Terek iz Ade drugi put učestvuje u kampu. Ove godine mu se svidelo više nego prošli put, a zašto? Evo odgovora:

“Ove godine naglasak nije bio samo na plesanju, već i na druženju. Imali smo više slobodnog vremena za ostale aktivnosti: učili smo stare zanate, grnčarije, slikali smo, crtali.”

Sandu Adrian Daniel iz rumunskog Valkanja ima samo devet godina, a već odlično govori engleski jezik, pa je bio voljan da nam da popriča sa nama. Sviđa mu se kamp, ako bude mogao, doći će i sledeće godine.

“ Jako mi se sviđa ovde, sve aktivnosti, i generalno, sve mi se sviđa.“

„U kakvim aktivnostima si učestvovao?

„Crtao sam i učio mađarske narodne plesove.”

Kamp koji se organizuje već 20 godina unazad, ove godine je bio potpuno besplatan, zahvaljujući sredstvima koja su odobrena od strane Evropske Unije, kroz zajednički projekat Opštine Čoka i rumunske opštine Valkanj. Probe i ostale aktivnosti su se održavale u kompletno obnovljenom objektu KUD “Petefi Šandor” u Banatskom Monoštoru, što je takođe finansirano u okviru istog IPA-projekta.

Erika Kiš Tot je glavna organizatorka kampa. Ona je ponosna, što su uspeli da obezbede materijalna sredstva, pa roditelji nisu morali dodatno da se opterećuju troškovima, a njihova deca su mogla da uživaju u desetodnevnom kampu, u autentičnom, prirodnom okruženju Banata.

“Sadržaji su ostali isti kao i prethodnih godina, folklor, narodni plesovi i muzika, stari zanati. Međutim, ove godine je kamp bio potpuno besplatan, zahvaljujući opštinama Čoka i rumunskog Valkanja, odnosno našoj saradnji u okviru IPA-projekta, koji je omogućio da budemo deo svega ovoga.”

U kampu su učesnici imali priliku da se isprobaju u učenju starih zanata i domaće radinosti kao i ručnih radova. Grnčarije i nakit napravljen od sitnih staklenih bisera kao i ukrasi od vune su izloženi u okviru završne izložbe u dvorištu kulturno-umetničkog društva u Banatskom Monoštoru. Na taj način su roditelji i gosti koji su došli na završnu priredbu mogli da vide rezultat rada svoje dece.

Viktoria Toma Zakinski

O autorovi/ke & O autoru/ki

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.