Kultura drugačija

Vidovdanski fudbalski turnir u Magliću razvija sportski duh i gradi prijateljstva

Trening najmlađih fudbalera FK Maglić / Foto: Vladimira Dorčova Valtner
Trening najmlađih fudbalera FK Maglić / Foto: Vladimira Dorčova Valtner

Oko 600 učesnika plus nekoliko desetina ili stotina posetilaca fudbalskog stadiona u Magliću doprineće razvijanju sportskog duha i graditi prijateljstva. Naime, FK Maglić tokom narednog vikenda, u subotu 29. i nedelju 30. juna organizuje treći Vidovdanski fudbalski turnir, koji vrsni poznavaoci ove vrste takmičenja svrstavaju među tri najbolja u Srbiji.

Na Vidovdanskom fudbalskom turniru 2019 učestvovaće 40 ekipa i to iz Maglića, Bača, Odžaka, Pivnica, Novog Sada, Zrenjanina, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Bačkog Dobrog Polja, Beograda, Gajdobre, Kisača, Šapca, Srbobrana, Ravnog Sela, Futoga, Zmajeva, Đurđeva, Karavukova i Kosovske Mitrovice.

„Ove godine prvog dana turnira, odnosno u subotu utakmice igraju dečaci koji su 2007. i 2008. godište a u drugom delu turnira, to jest u nedelju teren će pripadati fudbalerima koji su 2009. i 2010. godište“, kaže Marlena Đordan, PR Vidovdanskog fudbalskog turnira. Đordan, koja je sa jednim od trenera FK Maglić Bojanom Šljivićem koordinisala prijave ekipa za turnir, objašnjava da se utakmice igraju po sistemu, u kojem svaka ekipa ima 6+1 igrača a utakmica traje 20 minuta uz tajmaut u trajanju 1 minut za svaku ekipu.

Raspored utakmica i sve potrebne informacije možete pogledati OVDE.

Najboljem strelcu, igraču i golmanu će dodeliti pehare i medalje najboljim timovima, ali to nije sve od nagrada. Organizatori su za sve učesnike obezbedili ulaznice za sportsko-rekreativni centar „Bazeni u Magliću“, dok finalisti dobijaju ulaznice za akvapark „Petroland“.

Fudbalsko iznenađenje za dečake 

Organizatori turnira – FK Maglić, koji kontinuirano postoji od 1950., i Opština Bački Petrovac – su za sve učesnike i posetioce pripremili i nesvakidašnje iznenađenje. „Vidovdanski fudbalski turnir će svojim prisustvom podržati i Miloš Krasić, bivši reprezentativac Srbije, tako da ovogodišnji događaj dobija dodatnu vrednost“, otkriva za Storyteller Marlena Đordan.

Trening dečaka – fudbalera FK Maglić pred turnir / Foto: Storyteller

Velika podrška turniru

Fudbalski turnir u Magliću, koji svakako prerasta u kvalitetnu tradicionalnu sportsku manifestaciju, uživa veliku podršku kako samih meštana Maglića, ovdašnjeg Saveta Mesne zajednice, komunalnog preduzeća, lokalnih udruženja građana, tako i nekoliko kompanija i preduzeća. „I po ovakovoj vrsti podrške, odnosno po nesebičnoj podršci sponzora i donatora je naš turnir prepoznatljiv na mapi fudbalskih turnira“, kaže Đordan.

„Fudbalski turnir u Magliću postaje prepoznatljiv na mapi turnira kako u Pokrajini, tako i Republici Srbiji, i postaje značajan sastavni deo Vidovdanskih svečanosti u Magliću“, napominje Srđan Stojanović, predsednik Organizacionog odbora Vidovdanskog fudbalskog turnira i dodaje: „Osim KUD-a „Đura Jakšić“, Udruženja žena, Udruženja penzionera, odbojkaša, karatista, svih ostalih sportista, strašno značajnu ulogu u organizaciji ovih svečanosti ima i FK Maglić.“

Stojanović objašnjava da je Opština Bački Petrovac podržala ovaj turnir kroz finansiranje gostovanja ekipe iz Kosovske Mitrovice koju čini 30 dečaka. „Ovo je druga najveća sportska manifestacija nakon Petrovačkog maratona u našoj opštini, jer kroz dvodnevni turnir prođe oko 600 dečaka, zbog čega i Opština podržava održavanje ove manifestacije.

Tokom Vidovdanskih svečanosti u Magliću stadion FK Maglić ispuniće 40 ekipa na dečijem fudbalskom turniru / Foto: Storyteller

„Fudbalski turnir u Magliću se održava već sigurno 26 godina“, kaže Milan Radišić, koordinator grupa mlađih fudbalera u FK Maglić i dodaje: „Nikada nije imao pauze, ali je prošle godine podignuta organizacija na najviši mogući nivo, kada je turnir postao i međunarodni a po rečima trenera, skauta i gostiju i treći najkvalitetniji dečiji fudbalski turnir u Srbiji, i to posle turnira „Dragan Mance“ i „Trofej Ilija Pantelić“, dodaje Radišić.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.