Kultura drugačija

Funk rock muzičar Promonael iz Bačkog Petrovca sa svojim singlom čini da se osećamo dobro

Promonael

Promonael, u stvarnom životu bez reflektora Natanael Fiala, muzičar iz Bačkog Petrovca pre nekoliko nedelja objavio je singl “Izbaci taj Funk”, pravi letnji funky hit koji pokreće lavinu dobrog raspoloženja. Reč je o solo projektu koji je nastajao tri godine i kojim želi da promoviše svoj stil i pravac u kojem ide, a to je kombinacija različitih muzičkih žanrova u kojoj dominira funk.

Kako je nastala pesma „Izbaci taj Funk“ i zašto si na njoj radio čak tri godine?

 Promonael:   Pesma „Izbaci taj Funk“ je nastala nakon završetka srednje škole, do tada sam napravio već par nekih autorskih stvari ali sve je to bilo onako dosta neozbiljno i u šali. Nakon srednje sam počeo i ozbiljnije svirati gitaru, te sam osetio potrebu da učim od nekog profesionalca. Pohađao sam časove gitare kod Čabe Kiša koji je akademski obrazovan muzičar i svira za bend Osmi Dan u Novom Sadu. Jedna od prvih stvari koje smo radili i skidali na gitari bila je „Get The Funk Out“ od grupe Extreme. To je malo teži oblik funka – funk, rock, heavy metal. Tada sam se zaljubio u taj stil, mada sam i ranije rado svirao funky stvari raznih bendova.

Posebnost funka jeste u ritmu, to je jako ritmična muzika, jako euforična, prosto se osećaš dobro, veselo, i srećno kada čuješ funky pesme. Tako sam dobio ideju da napravim pesmu u tom stilu i pravcu. Imao sam potrebu iskoristiti reč odnosno glagol „izbaci/izbaciti“ jer smo tu reč jako puno koristili u srednjoj školi. Ali ne u pravom kontekstu te reči, već u fazonu da nešto uradimo, pojedemo, popijemo. Sve smo „izbacivali“, naprimer, koristili smo često tu reč u smislu „hajde da izbacimo has“ (has je bio sleng za „klopu“ ili neko jelo). Izbacivali smo – basket, futbal, tenis, pivo, kafić, i takom sve redom… Tako sam i ja došao na ideju da „Izbacim taj Funk“ ili iz engleskog „GET THE FUNK OUT“.

„Izbaci taj Funk, Izbaci taj funky funk, to će da te pokrene, to će da te okrene.“

Promonael

Kao što refren kaže, mene funk pokreće i okreće i zato kažem i slušaocu, voljenoj osobi, dami, devojci, bratu, sestri, komšiji da i on „Izbaci taj Funk“ jer meni je ovde dobro, dođi i ti da zajedno „Izbacimo taj Funk“.

Stvaranje i zavšavanje pesme je trajalo tri godine jer u početku nije bilo mogućnosti gde da se pesma snimi, ujedno je na ceo proces uticao moj odlazak u Slovačku na studije, ostavljanje studija i zapošljavanje i tako dalje…

Radi se o solo projektu, ali ipak nisam sam u svemu. Ko je sa tobom u ekipi – ko je svirao, ko producirao pesmu?

 Promonael:   Normalno da čovek ne može sve sam ali trudim se što više stvari uraditi sam oko samih pesma, pevanja, sviranja i aranžmana. Ali svakako rado poslušam i dobar savet od bilo koga razumnog.
U početku mi je dosta oko ove pesme pomagao Igor Novak, bunjar i producent sa kojim sam napravio prve ideje i demo snimke. Igor je takođe snimio činele za ovu pesmu. Kasnije nije imao vremena jer mu se rodila ćerkica pa mi je preporučio da nastavim produkciju pesme sa Andrejom Melegom Meggiem koji je i producent ove pesme.

Meggie mi je dosta pomogao oko pesme i samog aranžmana i trudio se da što bolje snimi i zabeleži energiju koju ova pesma ima i uspeo je u tome. Sredio je sve zvukove jer dobro poznaje svaki instrument u bendu šta treba koliko glasno i jasno da se čuje. Takođe tu je bio i Miroslav Cerovsky koji je odpevao back vokale u pesmi i svirao je bubnjeve, pošto je bunjar i bivši član Industrijskog Kombinata.

Bas je svirao Jan Brtka Johnny, poznati basista iz Bačkog Petrovca. Johnny je napravio odlične kreativne bas deonice koje su pesmi doneli sasvim nov oblik i zvuk koji se lepo uklopio sa gitarama koje su već bile snimljene.

Moram ponovo pomenuti i profesora gitare Čabu Kiša, koji me je puno savetovao oko cele pesme, pevanja i sviranja ali i celokupnog zvuka, frekvencija, i samog tona instrumenata u pesmi.

Ovaj singl nagoveštava da je funk okosnica tvog muzičkog stila. Kakvu vrstu muzike ustvari neguješ?

 Promonael:   Muzika koju negujem je raznovrsna ali nekako sam se najviše našao u funku, rocku i bluesu. Trudim se da kombinujem što više žanrova; i da na kraju pesma ima i taj neki pop smisao jer pop ustvari znači popularan, a svako ko hoće da napravi nešto sa svojom muzikom negde teži za tim da bude popularan ili da napravi nešto popularno. Ubuduće planiram ubaciti u pesme i malo elektronske muzike i to techno i house, kako bi dobila malo i moderan oblik i vajb. Najveći uzori iz sveta muzike su mi Lenny Kravitz, Muse, RHCP, Led Zeppelin, John Mayer, Stevie Ray Vaughan, Jimmy Hendrix, Nile Rodgers, Avicii, Kaygo, a sa domaće scene Van Gogh, Parni Valjak, Buč Kesidi…

Da li tvoje umetničko ime ima neku posebnu poruku, odnosno značenje?

 Promonael:   Promonael je umetničko ime koje je nastalo slučajno kada sam pravio profil na Instagramu. Ime je nastalo od nadimka Promo koji sam dobio još u prvoj srednjoj. Ima tu raznih detalja o nastanku mog nadimka, a jedan od njih je što uvek nešto brbljam, pričam, promovišem se, i uvek gledam biti što kreativniji. Takođe, ime Promonael je nastalo i od mog imena Natanael, odnosno kao kombinacija od ta dva imena Promo i Natanael = Promonael.

Promonael

Da li si već negde nastupao, javno uživo predstavio pesmu?

 Promonael:   Sa svojim autorskim radom sam do sad nastupao samo dva, tri puta. Nije bilo puno prilika ali trudim se da ubuduće bude što više. Problem je u tome da do sada nisam imao kvalitetne snimke kako bi promovisao svoju muziku. Sa autorskim radom ciljam na muzičke festivale, takmičenja autora, gitarijade i gradska dešavanja… Do sad sam imao prilike nastupati par puta u Bačkom Petrovcu na trgu tokom Slovačkih narodnih svečanosti, Božićnog bazara, Festivala ljubavi u Novom Sadu, i par klubskih svirki… Uglavnom sam na svirkama sam svirao razne covere, nije bilo prilike za autorske pesme ali par puta sam ubacio i baš pesmu „Izbaci taj Funk“.

Već pripremam i album i nadam se da ću ga što pre završiti. Posle toga planiram dobru promociju albuma i da će se tu naći već i neki sponzori, izdavačke kuće, da će se proširiti krug mojih poznanstva i slušaoca, fanova, i da ću uskoro nastupati i na većim binama i festivalima. Za sad je cilj što se tiče nastupa nastupati na Exitu.

About the author

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI