Kultura drugačija

Kronika iz Padine pobednik Gitarijade Vojvodine

Kronika, psychodelic pop rock bend iz Padine, pobednik je ovogodišnje Gitarijade Vojvodine, koja se održala juče u Kisaču.

“Juče na Gitarijadi Vojvodine se sviralo odlično! Pre svega želimo da se zahvalimo ljudima koji su bili zaduženi za ton – Draganu i Kristijanu. Za bend kao što smo mi, opuštajuće je svirati u takvim tonskim uslovima”, kaže za Storyteller Martin Labat, frontmen benda Kronika i dodaje:

“Nismo to očekivali, ali smo verovali da imamo šta da ponudimo, a to je zapravo bila naša ideja u celini – da ponudimo našu muziku, naše pesme novim ljudima. Za nas je važan svaki korak ka novoj publici, pa tako i ovaj juče, ali i za nedelju dana u Petrovcu na Kanal Fest-u i za mesec gde god”, pojašnjava Martin.

U takmičarskom delu koji čini srž Gitarijade je učestvovalo osam demo bendova i to Generation Z, Čuvaj se psa, Mad B, Kronika, Tekstura Zvuka, Lipov Loud, Two Fingers i Petar Milutinović. Inače, na konkursu je bilo prijavljenih 22 benda.

Osmo izdanje ove manifestacije obeležio je i revijalni nastup prošlogodišnjeg pobednika, benda Deformitet iz Selenče, koji je ovog leta pobedio i na 6. Velikogradištanskoj gitarijadi i na 6. Rokerijadi u Petrovcu na Mlavi.

Posle takmičarskog dela nastupile su dobro poznate grupe Kerber i Achtung band, kao AfterCROW iz slovačkih Košica.

Gitarijada Vojvodine je nastala iz ideje da se obnovi Gitarijada koju je organizovala je Mesna konferencija Saveza socijalističke omladine Vojvodine Kisač i to 1974. godine. Tadašnja ideja je bila da se okupe vokalno-instrumentalni sastavi iz okoline koji su povremeno svirali u Kisaču na igrankama, navodi se na sajtu sadašnje Gitarijade Vojvodine. „Gitarijada je imala karakter takmičenja i trebalo je da preraste u tradiciju“, piše u kratkoj istoriji ove manifestacije.

Naslovna fotografija: Kronika na Valley Echo Rock Fest-u / Foto: Marko Markov

About the author

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI