Zumiranje stvarnosti

I ove godine nula dinara za ekologiju u budžetu Kovačice

Ove godine Opština Kovačica raspolaže sa 1,04 milijardi dinara, što je za 9% manje u odnosu na prošlu godinu. U opštinsku kasu najviše će se slivati od poreza na dohodak i dobit (40%), transfera od drugih nivoa vlasti (24%) i poreza na imovinu (21%). Od prethodne godine uštedelo se 16 miliona dinara što će poslužiti da se pokrije ovogodišnji deficit. 

Na šta će se trošiti? Na zaštitu životne sredine sigurno da neće jer je za ovu stavku u budžetu izdvojeno ukupno 0,00 dinara, koliko su iznosila ulaganja i prošle godine. Za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije biće odvojeno nešto više, odnosno šest miliona dinara, za četiri miliona više u odnosu na prošlu godinu i ovo je najjeftinija stavka posle zaštite životne sredine.

Značajno manje novca u odnosu na prošlu godinu će otići na organizaciju saobraćaja i saobraćajnu infrastrukturu. Sada je to 11 miliona, a protekle godine je ovo izdvajanje bilo za 80 miliona dinara veće. 

Jedan od najvažnijih prioriteta ovogodišnjeg budžeta su vrtići i osnovne škole, za koje je izdvojeno nešto više od po 100 miliona dinara. Međutim, u osnovne škole će se uložiti 90 miliona dinara manje nego prošle godine. Za srednje škole će biti odvojeno 13,5 miliona dinara. 

U naredne dve godine će se renovirati Dom kulture „Mihal Babinka“ u Padini/ Foto: Sanja Đorđević © Storyteller

Razvoj kulture i informisanja drugi je po prioritetnosti i u korist ove oblasti dodeljeno je 52 miliona dinara više nego prošle godine, što je ukupno 176 miliona za manifestacije, medije, muzeje, galerije, festivale i slično. Ova sredstva biće raspoređena i na 15 događaja, poput Proslava dana Padine, Veliki festivala folkora Rumuna iz Vojvodine, Pupinovih dana i Kampa za mlade talente. 

Definitivno najskuplja stavka su opšte usluge lokalne samouprave koje će ove godine koštati 264 miliona dinara, što je 22 miliona više u odnosu na prošlu godinu. Ovo čini četvrtinu ukupnog budžeta. Od toga 247 miliona su rashodi za zaposlene. U ovoj Opštini zaposleno je 174 osoba, od kojih je trećina sa ugovorom na određeno vreme. 

Zanimljivo je napomenuti i da će Kovačica platiti 400.000 dinara za novčane kazne i penale po rešenju sudova.  Za naknadu štete za povrede ili usled elementarnih nepogoda, Opština  je odvojila dva miliona dinara. U fond “za ne daj Bože”, odnosno u rezervi, smešteno je šest miliona dinara.  

Nema mnogo kapitalnih projekata

Za rekonstrukciju Doma kulture u Padini, izdvojen je 61 milion dinara, a radovi će se nastaviti i naredne godine kada se planira trošak od 12 miliona dinara. Dom kulture u Kovačici biće sređivan sa tri ipo ove, šest miliona dinara naredne i isto tolko biće izdvojeno i 2026. godine. Planira se i opremanje sporske hale sa 22 miliona dinara i izdvajanje za dečije igralište u vrednosti od 3,5 miliona dinara. 

Građanski vodiči kroz budžet

Finansijski plan jedne opštine ima dosta stranica, puno sitnih slova koje sačinjavaju birokratske izraze, nepregledan niz tabela sa šiframa koje malo koji civil može da razume. Nema čak ni slika! Kako bi građani bolje razumeli šta se dešava sa njihovim parama, lokalne samouprave sastavljaju građanske vodiče. Ovaj dokument, osim što ima slike, ima i grafikone i svega par tabela, pisan je razumljivim jezikom i jasno objašnjava na šta će se davati i odakle. 

Izradom ovog dokumenta Kovačica je korak bliže ka transparentnijem radu. Međutim, valja podsetiti da se protekle godine, ova opština našla se na 143. mestu po transparentnosti, što je svega dve pozicije bolje od poslednjeg mesta, na kome je Preševo. U odnosu na 2022. godinu, Kovačica je prošle godine pala za jednu poziciju na listi koju organizacija Transparentnost Srbija kreira svake godine. 

Aleksandar Marinković, SKGO

Za pohvalu je što Kovačica već nekoliko godina unazad sastavlja ove građanske vodiče, iako za ovu godinu dokument tek treba da bude objavljen. Pre nešto više od pola decenije, ove vodiče je imalo svega desetak lokalnih samouprava. Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je tada sprovodila projekat Exchange 5 čiji je cilj bio da se bavi programskim budžetiranjem. Model građanskog vodiča za budžet nije bio u planu, ali se pokazao kao neophodan.

“Kada smo izradili model iduće godine je vodič uradilo 48 lokalnih samouprava.  Prošle godine je ovaj dokument izradila 91 lokalna samoupava, iako njegova izrada nije obavezna” navodi Aleksandar Marinković, šef Odeljenja za strateško planiranje i javne politike SKGO. 

Dva su načina, navodi on, kako građni i građanke mogu da utiču na odluke koje se tiču njihovog novca. Direktan i indirektan. Direktan se odnosi na javne rasprave koje su lokalne samouprave dužne da organizuju. 

“Indirektan je kroz izbor odbornika svoje lokalne skupštine. Oni su ti koji donose odluke o budžetu. Oni biraju izvršne organe koji predlažu budžet,” navodi Marinković. 

O autorovi/ke & O autoru/ki

Sanja Đorđević

Neskromno mogu reći da mi je specijalnost - slušanje. Krasim se titulom diplomiranog novinara, iako je ovaj poziv mnogo više od profesije, to je sklop ličnosti, odnosno manija. Volim debatu, grubu muziku i štrudle s makom.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.