Kultura drugačija

Intimne priče na festivalu Beldocs 2019

Sanjajući sećanja na danas (Dreaming the memories of now) / Foto: Beldocs promo

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koje se održava od 8. do 15. maja u Beogradu u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u 14 različitih selekcija. Predstavljamo vam tri filma koja dokumentuju vrlo intimne priče – film o rediteljskom bračnom paru koji putujući Meksikom sa svojom ćerkom, otkriva priče u kojima se vreme i nostalgija stalno obnavljaju, zatim dirljiv film o čuvenom belgijskom reditelju iz vizure njegove ćerke, kao i film u kome rediteljka predstavlja porodičnu priču o svom praujaku koji je bio vojnik u okupatorskim snagama.

Sanjajući sećanja na danas (Dreaming the memories of now)

Subota 11.maj / 17.30 / Jugoslovenska kinoteka, Q&A

Geska Brečević, Robert Brečević, Meksiko, Hrvatska, Island, Švedska, 2018, 95’ / Festivali Reykjavik Visions 2019, European Cinematography Awards 2018

Putujući u mitski prostor spoljnjih delova južnog Meksika, vizuelni umetnici Geska i Robert Brečević i njihova petogodišnja ćerka Katja otkrivaju složene priče u kojima se vreme, sećanje i nostalgija kontinuirano obnavljaju.

Sanjajući sećanja na danas nas vodi kroz zapanjujuće i duboko istraživanje umetničkog procesa stvaranja i eterične izjave ljubavi prema jednom mestu. Eksperimentalni esej-film, rastežući žanr dokumentarnog filma, kompozicija je dalekosežnih misli, suncem obasjanih slika i prizora misterije, vođena pesničkim glasom pripovedača i uzbudljivim, visceralnim zvukom. Pokušaj zaustavljanja vremena snimanjem uspomena na potomstvo je istinska taština.

O rediteljima: Geska Helena Brečević (rođena 1975) i Robert Brečević (rođen 1971) čine međunarodno priznati umetnički duo Performing Pictures. Njihova se dela odnose na memoriju i pokret, povezujući jezik i pokretne slike na način koji progoni misli i koji često zahteva odgovor gledaoca. Njihov sve veći opus video animacija, filmskih ukazanja i usputnih zabeleški zamagljuju linije između medijskih formi, između nepomičnih i pokretnih slika, te između prolaznosti i trajnosti. Slike su opipljive, često postavljene kao objekti izvan kruga likovnih umetnosti.

Manu

Četvrtak 9. maj / 16.30 / Muzej Jugoslovenske kinoteke – Kosovska

Emmanuelle Bonmariage, Belgija, 2018, 92′ / Festivals IDFA 2018

Manu je upečatljivo jedinstven i dirljiv dokumentarni portret veoma jedinstvenog, beskompromisnog i kreativnog čoveka, belgijskog reditelja Manua Bonmariagea.

Film putuje kroz njegov život i dela, intimno zabeležen od strane njegove ćerke Emmanuelle. Razigrana izjava ljubavi dokumentarnom filmu i humanosti, između oca i ćerke, Manu je inspirativno slavlje beskrajno znatiželjnog uma, usred bolesti koja polako utiče na njegovo pamćenje.

O rediteljki: Emmanuelle Bonmariage je obučena glumica. Počela je svoju karijeru između bioskopa i pozorišta, igrajući svoje prve uloge u kratkim filmovima. Napisala je i snimila predstavu Le soleil luit pour tout le monde (Sunce sija za svakoga). Autorka je dva kratka filma, Les provisions i Contre sens. Manu je njen prvi film.

Moj neznani junak (My unknown soldier)

Petak 10. maj / 18.30 / Muzej Jugoslovenske kinoteke – Kosovska , Q&A

Anna Kryvenko, Češka, Letonija, Slovačka, 2018, 79′ / Festivali Ji.hlava 2018, Zagreb Dox 2019

“Ne želim da govorim o opštoj pravdi ili istini. Želela bih da pokažem da nijedna istina ne može biti definitivna. Ovo je priča o tome kako neko nehotice postaje”okupator”. – A. Kryvenko

Dokumentarista Anna Kryvenko nudi neobičan pogled na okupaciju Čehoslovačke 1968. godine. Ona je zamislila Moj neznani junak kao audio-vizuelni dnevnik, kroz koji se vraća na događaje tog vremena uz retke arhivske materijale i lične komentare. Njen praujak je bio vojnik u okupatorskim snagama; izvršio je samoubistvo ubrzo nakon povratka iz Čehoslovačke. Ukrajinsko poreklo Anne Kryvenko pružilo joj je iz prve ruke iskustvo koje svedoči o dubokoj mržnji Čeha prema ljudima koji govore ruski jezik.

O rediteljki: Anna Kryvenko rođena je 1986. u Ukrajini. Studira na Centru za audiovizualne studije praške filmske škole FAMU. Snimila je kratke eksperimentalne filmove s materijalima iz filmskih arhiva i istražila njihov odnos prema istoriji: Řeč, ale žádná slova (2012), Potichu jako kometa (2014) i Poslechnout horizont (2015).

Tekst, foto i video: Beldocs promo

About the author

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST “Na ivici”

PODKAST Storyteller

Informacije o COVID-19 u opštini Bački Petrovac

koronavirus

E-KNIHA ZADARMO!

PARTNERI

Newsletter Storyteller

PODKAST “KRENULE SMO”

Instagram

Unsupported get request. Object with ID '17841405767439521' does not exist, cannot be loaded due to missing permissions, or does not support this operation. Please read the Graph API documentation at https://developers.facebook.com/docs/graph-api