Društvo Eko dizajn naših života SOLUTIONS STORIES

U vrtiću u Padini od početka godine bez jednokratnih plastičnih čaša, bitka za ukidanje prakse njihovog korišćenja u predškolskim ustanovama u Srbiji se nastavlja

jednokratna plastika

U vrtiću u Padini, koji je deo PU „Kolibri“ Kovačica, posle izveštavanja Storytellera krajem prošle godine i ukazivanja na problem od strane Ekološkog pokreta Padina (EKOP) i roditelja, kao i razumevanja vaspitačica i zaposlenih u predškolskoj ustanovi u ovom selu, od početka 2024. godine ne koriste se jednokratne plastične čase. Ipak, borba i dalje traje. Eko straža je nedavno pokrenula peticiju za ukidanje prakse korišćenja jednokratne plastike u vrtićima u Srbiji.

„Ukazivali smo na problem korišćenja jednokratnih plastičnih čaša u vrtićima, a verujemo da je većina nas i svesna problema proizvodnje i gomilanja plastične ambalaže, pogotovo jednokratne, tako da je odluka PU „Kolibri“ u Padini da ih ukine, logična i razumno“, izjavili su članovi i članice EKOP-a.

EKOP dodaje da je ovo pokazatelj da su, iako male, promene na bolje ipak moguće, i da je potrebno krenuti malim koracima ka njima.

„Do nas su stigli pozitivni komentari roditelja, a nas posebno raduje činjenica da je korišćenje jednokratne plastike smanjeno na nivou celog vrtića, što bi moglo da posluži kao primer i ostalim vrtićima u Srbiji, iako je prvenstvena zamisao bila eliminacija plastike generalno, i korišćenje metalnih čaša. Ipak, i ovo mali pomak napred“, kažu u ovoj organizaciji koja se bavi zaštitom životne sredine.

I Željka Čapo Tomečekova čija kćerka pohađa ovaj vrtić se raduje ovoj odluci, zajedno sa svim roditeljima.

„Hoću da pohvalim i same vaspitačice koje su podržale predlog da se jednokratne plastične čaše više ne koriste“, kaže Čapo Tomečekova i dodaje da deca sada svakog dana u vrtić nose višekratne plastične flašice.

Inače, Eko straža je u aprilu pokrenula peticiju za ukidanje jednokratnih plastičnih čaša u vrtićima u Srbiji. U ovoj akciji se od Ministarstva prosvete i Instituta za javno zdravlje „Batut“ zahteva da napišu jasnu preporuku i da je upute svim predškolskim ustanovama na teritoriji Srbije, kao i da je istaknu javno na svojim sajtovima.

„Peticija koju je pokrenula Eko straža je, kako nam se čini, drugi korak prema još većoj promeni, jer je vest o peticiji odjeknula na mnogo većem nivou i dobro je prihvaćena od strane velikog broja građana“, kažu u EKOP-u i dodaju:

„Nadamo se da će primer iz Padine motivisati i pokrenuti još više pojedinaca, roditelja ili nadležnih u drugim vrtićima da pokrenu promene u svojim zajednicama, jer će samim tim biti primer deci koja će imati više svesti i biti odgovornija prema prirodi, nego što smo mi danas.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.