Eko dizajn naših života

Jul bez plastike, jer za planetu ne postoji “plan B”

Jul bez plastike

„Jul bez plastike” (Plastic Free July) je globalni pokret koji je okupio milione pristalica koji se svesno odriču korišćenja plastike tokom ovog meseca, kako bi bili deo rešenja protiv zagađenja plastikom. Cela ideja počiva na registrovanju na internet stranici pokreta u kojoj se osoba priključuje organizaciji i bira između tri opcije: jul bez jednokratnog pribora za jelo, bez “plastične četvorke” – kesa, slamčica, jednokratnih pribora za jelo i čaša za kafu za poneti, kao i poslednje opcije koja podrazumeva potpuno izbegavanje plastike, prenosi portal MultiRadio.

Tokom te akcije, koja između ostalog ima za cilj i stvaranje novih navika kako bi “jul bez plastike” prešao na “život bez plastike” svi registrovani članovi dobijaće podršku preko svojih imejlova koji u sebi sadrže savete kako izbeći plastične proizvode.

Jul bez plastike – zvanični poster pokreta

Naime, danas smo toliko navikli na korišćenje plastike da jednostavno više i ne primećujemo da je plastika utkana u skoro svaki segment našeg života: od plastičnih činijica za odlaganje hrane, preko pribora za higijenu – četkica za zube, čak i štapići za uši, ali i ambalaža za higijenske proizvode, te šminku – puderi za lice, karmini, hajlajteri, maskare…

“Jul bez plastike” je pokret koji vode entuzijasti iz Australije, a koji je inspirisao preko 120 miliona učesnika u 177 država, a iz organizacije navode da “ako svaka osoba učini malu promenu, zajedno se može postići ogromna u svakoj zajednici”.

Kako reći “ne” plastici

Ovaj globalni pokret koji zagovara izbegavanje korišćenja plastike ukazuje i na razne primere kako to može učiniti pojedinac, lokalna zajednica, institucije, škole, kako je izbeći kada organizujete proslavu, te poziva učesnike da šalju svoja iskustva, rešenja i poteškoće kroz koje prolaze živeći bez plastike radi ohrabrenja drugih.

Sve te informacije dostupne su na njihovoj internet stranici,  ali tamo je moguće pronaći i savete kako izbeći prekomernu upotrebu plastičnih proizvoda.

Tako na primer, umesto čaše u kojoj dobijamo “kafu za poneti”, možemo doneti svoju šolju (za višekratnu upotrebu, za kafu za poneti) te zamoliti bariste da nam kafu naprave u našoj čaši.

Nošenje vode sa sobomu flašici za višekratnu upotrebu je odlična navika. / Foto: Gabriel Peter Pexels

Voće i povrće moguće je kupovati i bez kesica ukoliko se ono nabavlja u piljarnicama ili na pijacama tako što ćete poneti svoj ceger u koji možete odlagati kupljene proizvode, a možete, što se i zagovara, ponovo iskoristiti stare kese ili posude.

Za sve to je naravno potrebno i planiranje unapred, koje je takođe jedan od saveta jer ukoliko planirate i svoju ishranu unapred – namirnice ili jelo ćete poneti sa sobom i tako izbeći kupovanje već skuvanih jela ili namirnica mahom zapakovnim u plastičnim posudama ili kesama.

Tu spada i nekorišćenje plastičnih slamčica već sve popularnijih metalnih, ali i nošenje vode sa sobom u flašici za višekratnu upotrebu, a ne usputno kupovanje jednokratnih flašica.

I naravno,  veliko “R” (na engleskom – Reduce, Reuse, Recycle) odnosno smanjivanje, ponovno korišćenje i recikliranje plastičnih proizvoda.

Pokret “Jul bez plastike” je napravio i kratki upitnik sa kojim možete pomoći organizaciji kako bi pratila navike potrošača, a sa rešavanjem istog može se “otkriti svu plastiku koja se „ušunja“ u našu kupovinu”.

+ posts

About the author

Médiá píšu / Mediji pišu

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI