Društvo

Koliko su uspešne javne nabavke u Bačkom Petrovcu

javne nabavke

Dve godine zaredom, na više od polovine javnih nabavki koje sprovede Opština Bački Petrovac javio se samo jedan ponuđač. Ni traga od biciklističke staze iz 2019. godine.

U protekloj godini malo je odbornika Bačkog Petrovca koristilo priliku da postavi pitanje ili iznese primedbu, a slično je bilo i u 2021. godini. Od devet sednica skupštine opštine koje su bile održane te godine, na četiri je bila iskorišćena poslednja tačka dnevnog reda – odbornička pitanja. O čemu se govorilo ne možemo saznati iz izveštaja sa skupština.

Na sednici odbornici imaju pravo na odborničko pitanje, jer, kako kaže Zakon o lokalnoj samoupravi, oni imaju pravo „da bude redovno obaveštavani o pitanjima od značaja za obavljanje odborničke dužnosti“. Skupština opštine je najviši organ jedne lokalne samouprave. Njene odbornike biraju građani na neposrednim izborima na četiri godine.

Njeni zadaci su, između ostalih, da bira predsednika opštine i direktore institucija, donosi statut i budžet – plan prihoda i rashoda opštine za narednih godinu dana. Te 2021. godine svoje „za“ odbornici su, između ostalog , dali drugom rebalansu budžeta u kome je u kapitalne investicije uvrštena još jedna – Separat za građevinsku dozvolu vakuumske kanalizacije za naseljeno mesto Bački Petrovac.

Tada je ova investicija stajala 5.180.000 dinara. Međutim, u trećem rebalansu, za ovu stavku se raspoređuje osam puta veći iznos – 41.143.000 dinara. Procenjena vrednost ove javne nabavke bila je nešto niža – 34.085.006 dinara. Dok je jedini ponuđač „Vodo-put“ doo Ada ovaj posao obavio za četvrt miliona nižu vrednost.

Stalna patologija

I u 2021. godini na više od polovine javnih nabavki bio je samo jedan ponuđač. Za dve javne nabavke nije bilo zainteresovanih, a na dve su se javila po dva ponuđača. Samo na jednoj javnoj nabavci bilo je rekordnih tri ponuđača, što je sličan skor u odnosu na 2022. godinu.

Najvrednija planirana nabavka bila je realizacija prve faze rekonstrukcije objekata u Bačkom Petrovcu za potrebe Muzeja vojvođanskih Slovaka. Da je sprovedena, ona bi stajala 36.782.800 dinara, međutim, zbog spora oko imovinsko – pravnih odnosa, ovaj proces je bio obustavljen.

Za adaptaciju osnovne škole „Jan Amos Komenski“ u Kulpinu za ispunjenje uslova protivpožarne zaštite, u budžetu je bilo planirano 4,9 miliona dinara. Procenjena vrednost prve javne nabavke bila je 3.070.400 dinara. Međutim, kako za ovaj novac nije bilo zainteresovanih, nabavka je sprovedena još dva puta. Nakon trećeg pokušaja, javio se jedini ponuđač, „doo Bob“ Novi Sad, kada je vrednost nabavke povećana za pola miliona dinara.

Sličnu sudbinu imala je nabavka radova na adaptaciji toaleta u istoj školi. Nakon što nije bilo zainteresovanih da ovaj posao obavi za 6,63 miliona dinara, na ponovljenoj nabavci, koja je sada za 1,32 miliona skuplja, javila su se tri ponuđača. Najmanju cenu ponudio je takođe „doo Bob“, koji je na ovom poslu zaradio 13.000 dinara više od one prve, neuspešne, javne nabavke.

Za nabavku automatizovanog aparata za dijagnostiku i analizu urina za potrebe primarne zdravstvene zaštite, u budžetu je bilo opredeljeno tri miliona. Procenjena vrednost nabavke bila je za pola miliona manja. Za ovu nabavku su dva ponuđača bila zainteresovana. Međutim, jednom od njih strogi uslovi konkusa preprečili su put, iako je ova kompanija ponudila za 25.000 dinara manju ponudu od kompanije „Vicor doo“. Konkursna dokumentacija zahtevala je veličinu aparata određenu u milimetar i preduslov da je kompanija pre toga instalirala 10 takvih istih aparata pre.

Gde je biciklistička staza?

Pre četiri godine sastavljen je plan detaljne regulacije biciklističke staze uz kanal DTD. Regionalnim prostornim planom AP Vojvodine, osim već definisanih međunarodnih evropskih biciklističkih staza, utvrđene su i biciklističke staze uz mrežu hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav. U budžetu Opštine za 2020. godinu planirana je izrada tehničke dokumentacije za biciklističku stazu od Imrovačkog mosta do Petrolenda, koja ne bi pratila put, već bi išla uz deo deo kanala. Ova staza bila bi deo biciklističkog puta od Novog Sada do Savinog Sela.

Realizacija ove ideje prebačena je za 2021. godinu sa sve sredstvima u iznosu od 2,2 miliona dinara. U budžetima za naredne dve godine ne pominje se nikakva realizacija plana vezana za biciklizam uopšte. Do objavljivanja ovog teksta od Opštine nismo dobili odgovor na pitanje šta se dešava sa ovim projektom.

Šta su javne nabavke i kako one treba da funkcionišu?

Početkom godine, uz budžet, sastavlja se i plan javnih nabavki organa koji se koriste sredstvima građana. Proces javne nabavke se sprovodi ukoliko državni, organ ili institucija ima potrebu za dobrom, uslugom ili radovima skupljim od milion dinara.

Zakon o javnim nabavkama navodi da je „naručilac dužan da u postpupku javne nabavke omogući što je moguće veću konkurenciju“. Dalje, objašnjava da naručilac ne sme da stavlja diskriminatorne uslove konkursa koji bi ograničilo konkurenciju među ponuđačima, kao i da u svim fazama javne nabavke obezbedi svim privrednim subjektima jednak položaj.

Pre sprovođnja postupka naručilac može da sprovede istraživanje tržišta i informiše privredne subjekte o svojim planovima. Nakon donošenja odluke formira se komisija od najmanje tri člana, koja sprovodi ceo postupak. Nakon završenog roka komisija razmatra pristigle ponude u odnosu na ispunjenosti uslova za obavljanje delatnosti, finansijski i stručni kapacitet. Poštujući načela ekonomičnosti i efikasnosti naručilac bira najpovoljniju ponudu. Ceo ovaj proces treba da bude transparentan.

Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran portal Storyteller i novinarka Sanja Đorđević i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije. 

This article is produced within the project Back to Basics – Parliament as a Backbone for the Rule of Law that is financially supported by the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of portal Storyteller and journalist Sanja Đorđević and may in no way be taken to reflect the views of the European Union“.

About the author

Sanja Đorđević

Neskromno mogu reći da mi je specijalnost - slušanje. Krasim se titulom diplomiranog novinara, iako je ovaj poziv mnogo više od profesije, to je sklop ličnosti, odnosno manija. Volim debatu, grubu muziku i štrudle s makom.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI