Search and Hit Enter

Komentar: Škola u Kisaču otvara Pandorinu kutiju

U Kisaču je i danas bila gužva. Slično kako i pre nedelju dana kada su zaposleni u O.Š. Ljudovita Štura izrazili nezadovoljstvo zbog načina izbora nove v. d. direktorke, a u koji se, kako tvrde, umešala stranačka politika, koja je mišljenje kolektiva okačila mačku o rep. Ovoga puta su se Kisačani, i to ne samo zaposleni u školi, već i predstavnici sindikata prosvetnih radnika iz Novog Sada i Bačke Palanke, ili građani iz okolnih mesta, u znak protesta okupili na trgu u ovom selu. Protest i uopšte sumnjive radnje u vezi sa izborom novog rukovodećeg lica u školi u Kisaču otključalo je Pandorinu kutiju nagomilanih nepoštenih i netransparentnih radnji u krovnim institucijama Slovaka u Vojvodini.

Današnji protesni skup, koji je organizovan u skladu za važećim zakonskim aktima, međutim nije protekao mirno, slobodno još manje. Mada Zakon o javnom okupljanju garantuje slobodu mirnog okupljanja, danas ta sloboda Kisačanima nije bila omogućena. Njihov mir je narušavala glasna muzika a performans pokrajinskog poslanika i potpredsednik NSSNM Pavela Surovog, koji je kao na da je paradi šetao u slovačkoj košulji sa transparentom „Slovaci, ko od vas nema greh, neka baci kamen na mene.“

Facebook / Miloslav Đurovka

Protestanti nisu dopustili da ih isprovocira. Dostojanstveno su ponovo okrenuli leđa na ovakve ovakvom ponašanju, ali su u svojim govorima skrenuli pažnju na sva nekorektna postupanja po ovom pitanju kisačkoj školi.

Nepoštene – a vreme će pokazati da li su i nezakonite – radnje se dešavaju i na drugim nivoima slovačke nacionalne kulturne politike.

Hrabrost kisačkih prosvetara naime otvorila je Pandorinu kutiju, iz koje iskače mnoštvo problema u oblasti slovačkog nacionalnog (manjinskog) školstva i kulture. O informisanju ne treba posebno govoriti. Svima je jasno kada im u ruke stigne sveža slovačka štampa.

Pravo na slobodu govora i sopstvenog mišljenja u oblastima koji se tiču jednog manjinskog društva, kao što je obrazovanje, kultura, informisanje i službena upotreba jezika i pisma, Slovaci u Vojvodini više ne poznaju. Svoje mišljenje i predloge brojni stručnjaci u konkretnim oblastima mogu da iznose samo u svoja četiri zida kod kuće, uz kafu i na društvenim mrežama, jer je kompetentna institucija sve relevantne ličnosti sklonila u stranu. Gurnula ih je na marginu, izgradila nevidljivu visoku ogradu sa bodljikavom žicom, da je ovi, ne daj bože, ne preskoče i ne predlože neki drugačiji način kako da se suoče sa izazovima koje donosi novo vreme i politika u oblastima koje utiču na očuvanje i razvoj slovačke nacionalne zajednice.

Sklanja ih i dalje. Jer šta će nama direktorica, koju je izabrao kolektiv u nekoj osnovnoj školi, ili u srednjoj školi? Da li je moguće da nacionalni parlament, ili pokrajinske strukture bolje znaju kako ko radi i šta radi u jednoj seoskoj školi? Ili je greška što je dotična vlasnica pogrešne ili nikakve članske karte političke stranke?

Kysáč
Pavel Surovi i njegov performans / Foto: Mihal Madacki

Ili šta će nama direktorica Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, čiji višegodišnja radna iskustva i uspesi svedoče više od hiljadu reči, već se netransparentno na elektronskoj sednici – i pažnja! U toku vanrednog stanja – bez očiju javnosti izabere lice koje, na primer, ne ispunjavaju uslove konkursa za direktora ove institucije a koje članom 36 određuje Zakon o kulturi gde je navedeno minimalno radno iskustvo u kulturi.

Novi direktor ovo iskustvo sigurno nema. Ali uprkos tome već sedi u direktorskoj fotelji. Da li ste pročitali negde o tome? Naravno da niste. Jer manire predstavnika krovnih institucija Slovaka opisuje citat iz knjige Zipa Cupak Jana Čajaka: Ćuti tamo, ni reči. Ti ništa ne znaš!

Pročitajte i članak U Belgiji su zdravstveni radnici okrenuli leđa premijerki, a u Kisaču zaposleni u osnovnoj školi novoj v.d. direktorki

Ćuti tamo, ni reči. Ti ne ništa znaš! Ovo je odavno uspostavljena društveno-politička norma u Srbiji je navodno podstakla neke članove i ljude koji nisu članovi Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine za organizovanje peticije za smenu članova NSSNM, jer upravo ova institucija snosi odgovornost sve pomenute i ovde ne pomenute radnje koje ne služe na čast vojvođanskim Slovacima. Videćemo šta će od svega toga biti.

Protest u Kisaču otvorio je Pandorinu kutiju. Da li je slovačka zajednica u stanju da se izbori sa problemima koji su već sada sa velikim praskom izbili iz Pandorine kutije?


Želite da dobijate zanimljive članke od Storytellera u mejlu? Prijavite se za newsletter.

No Comments

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.