Društvo

Kulinarski institut Know How: Kroz obuke i povezivanje sa poslodavcima do lakšeg zapošljavanja mladih ugostitelja

kulinarski institut

Autorka teksta: BRANKICA MATIĆ

Na domaćem tržištu rada kuvari i konobari nalaze se na listi deficitarnih zanimanja. Mladi ugostiteljski radnici više ne traže samo dobru platu, već i bolje uslove rada, kao i mogućnost za dalje učenje i napredovanje. Kada to ne pronađu u Srbiji, odlaze u inostranstvo. Ovaj problem u budućnosti bi mogao biti sve izraženiji, kaže Goran Ostojić, osnivač i predsednik Kulinarskog instituta „Know How“ iz Novog Sada. Institut deluje kao socijalno preduzeće čije aktivnosti su usmerene na obrazovanje mladih ugostitelja i povezivanje sa poslodavcima.

Kulinarski institut „Know How“ osnovan je 2015. godine. Koja ideja je bila vaš pokretač?

Goran Ostojić: U vreme pokretanja Instituta sam radio na Visokoj strukovnoj školi u Sremskim Karlovcima, na smeru Menadžment u ugostiteljstvu. Želeo sam da se posvetim projektno orjentisanoj nastavi, pa sam pokrenuo studentsku sekciju čiji je cilj bio da studente ugostiteljstva usmeri ka biznisu i pokretanju vlastitog preduzeća. Prvi rezultati su došli već nakon godinu dana, jer je studentski tim sa svojom poslovnom idejom pobedio na takmičenju Social Impact Award. Naime, plan je bio da se osnuje socijalno preduzeće u okviru kojeg bi se opremio jedan školski restoran i u kojem bi se pripremala, a potom i dostavljala hrana starijim stanovnicima kojima je takva vrsta pomoći potrebna. Želja nam je bila, pored Narodne kuhinje u Sremskim Karlovcima, građani imaju još jedno mesto na kojem mogu dobiti hranu.

Ipak, ideja o otvaranju kuhinje u kojoj bi se pripremala hrana za starije građane nije opstala i zaživela u praksi. Zašto?

Goran Ostojić: Imali smo peh da se zatvorila Visoka strukovna škola i mi trenutno nemamo partnersku obrazovnu ustanovu sa kojom bismo mogli da pokrenemo kuhinju u kojoj bi se pripremala hrana za starije građane. Jako bih voleo da se projekat realizuje, ali on zahteva da se dugoročno vežemo za tu ideju, a čini mi se da obrazovne ustanove nemaju toliki kapacitet.

Nakon ove poslovne ideje, Kulinarski institut je nastavio da radi na drugim projektima. Čime se danas bavite?

Goran Ostojić: Mladi ugostitelji su populacija koja u velikom broju odlazi u inostranstvo. Zato smo mi fokus rada sa studenata pomerili na sve mlade iz Novog Sada koji žele ili se već bave ugostiteljstvom. Razvili smo dva programa. U početku smo najviše radili na umrežavanju mladih ugostitelja sa ugostiteljskim poslodavcima. Ta baza je porasla, pa možemo reći da sada imamo Novosadsku ugostiteljsku mrežu čiji članovi su i radnici i poslodavci. Osluškujemo potrebe jednih i drugih. Drugi program je karijerni klub „Know How“ gde grupama i pojedincima pružamo proces karijernog vođenja i savetovanja.

Kulinarski institut zapravo kroz radionice i obuke omogućava mladima usavršavanje, ali i pomoć pri zapošljavanju i povezivanje sa poslodavcima. Šta podrazumeva karijerno savetovanje?

Goran Ostojić: Imamo grupne radionice, ali one zavise od projektnog finansiranja i nemaju kontinuitet. Sa druge strane, korisnici sami finansiraju individualna karijerna savetovanja. Mi njih pripremamo da dođu do prvog zaposlenja, da se upoznaju sa zahtevima posla, radom u timu, jer je cilj da se što duže zadrže na toj poziciji.

Na koji način socijalno preduzetništvo može doprineti rešavanju problema u ugostiteljstvu?

Goran Ostojić: Mislim da socijalno preduzetništvo može uticati na zapošljavanje određenog broja ljudi iz teže zapošljivih kategorija, ali unutar većih sistema. Praktično, uz podršku udruženja kao što je naše, veći sistemi, poput hotela, mogli bi da zaposle radnike iz teže zapošljivih kategorija. Sistemi to ne mogu sami, da li zato što ne žele ili nemaju kapacitet da se time bave. To bi mogao biti cilj i zadatak socijalnog preduzetništva u oblasti ugostiteljstva.

Na koji način će Kulinarski institut „Know How“ dalje razvijati svoje socijalno preduzetništvo?

Goran Ostojić: Različitih obuka za kuvare i konobare danas ima koliko god hoćete. Postoje i poslodavci koji zaposle radnika koji nema nikakvo iskustvo, pa ga oni osposobljavaju. Međutim, radnici čim steku određeno znanje i iskustvo uglavnom odlaze u inostranstvo, jer su uslovi rada mnogo bolji. Zato planiramo da naše buduće aktivnosti usmerimo na poboljšanje uslova za mlade ugostiteljske radnike. Radićemo sa poslodavcima, ali i mladima kako bi zajedničkim snagama unapredili radne uslove.

Izvor fotografija: Kulinarski institut “Know how”

*Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2)“ koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Udruženja Biznisnova – centra za proaktivno poslovanje i nužno ne izražava stavove Evropske unije (EU) niti Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

O autorovi/ke & O autoru/ki

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.