Search and Hit Enter

Letnji bioskop u Magliću kao najava novog filmskog projekta

Ako volite da gledate dokumentarne filmove na otvorenom, naredne subote (10. avgusta) ne bi trebalo da propustite Letnji bioskop u Magliću. Filmsko veče predstavlja najavu osnivanja filmskog festivala i filmskih radionica u 2020. godini u ovom bačkom selu.

Urednik programa i autor projekta Orfeas Skutelis pripremio je bogat filmski program u čijem prvom delu fokus je usmeren na projekciju filmova nastalih na radionici filma za mlade u Krškom. Publici u Magliću biće predstavljeno šest filmova sa slovenačke radionice koju je vodio poznati reditelj Želimir Žilnik i to NA ZEMLJI NEMA RAJA (Maja Alibegović), ZLATKA (N. Chagar, V. Delqueux, M. Juin), TWIN (K B. Raad, C. Camus Govoroff,) ČUVARI SVETLA (I. Kordić, Y. Molina, R. Sharma), OZBILJNA ZABAVA (Cécile Horreau) i DUŠA (Anastasia Metluka).

Letnji bioskop u Magliću

Gost večeri će biti upravo reditelj Želimir Žilnik i posetioci će imati prilike da čuju razgovor sa ovim nesvakidašnjim filmskim stvaraocem, autorom brojnih igranih i dokumentarnih filmova, jednog od začetnika žanra doku-drama, nagrađivanog na mnogim domaćim i međunarodnim filmskim festivalima, posle čega će biti prikazan njegov dokumentarni film „Destinacija Serbistan“ (LogBook_Serbistan).

LogBook_Serbistan je priča o tražiocima azila u Srbiji. Izbeglice, ilegalni migranti i tražitelji azila u Srbiji, smešteni u azilantskim centrima nakon dramatičnih putovanja iz ratovima i nemaštinom zahvaćenih područja Severne Afrike, Bliskog i Srednjeg Istoka – prolaze kroz period adaptacije na život i društvene okolnosti u Srbiji. Međutim, u najvećem broju slučajeva njihov je cilj stići do zemalja Europske Unije.

Doku-drama je prostor da, pored socijalno-političkog konteksta u kojem su se zatekli, pokažu i svoje individualne vrednosti, tako da postaju junaci s kojima se gledaoci mogu identifikovati, i čiju sudbinu i borbu s nedaćama mogu razumeti. Doku-drama „Destinacija_Serbistan“ snimana je tokom 2014. godine na lokacijama u Subotici, Sjenici, Tutinu, Novom Pazaru, Bogovađi, Banji Koviljači, Beogradu i Novom Sadu

Filmsko veče u Magliću donosi i dokumentarni film „Orkestar“ reditelja Pjera Žalice. Ovaj film je priča nagrađivanog bosanskohercegovačkog reditelja Pjera Žalice o jednom vremenu, ispričana kroz priču o jednom od najpopularnijih bendova na ovim prostorima Plavom Orkestru i njihovom lideru Saši Lošiću. Euforija koju je svojom pojavom proizveo Orkestar teško da se mogla meriti s nečim drugim na ovim prostorima osim, možda, s pojavom Bijelog Dugmeta.

Ovo je na svoj način i priča o samom Loši, o njegovim pogledima na svet, prijateljima, muzici i filmu. Priča je to i o jednom gradu, Sarajevu i mnoštvu umetnika koji i danas, nakon toliko godina itekako imaju šta reći.

Prateći program filmske večeri je javna prezentacija ideje oslikavanja crepova i pravljenje autentičnih suvenira Radovana Jandrića, poznatog akademskog grafičara i slikara, koja počinje u 18:00 uz učešće dece iz O.Š. „Žarko Zrenjanin“.

Filmski događaj „Letnji bioskop u Magliću“ će se održati u subotu, 10. avgusta 2019. u bašti Etno restorana.

No Comments

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.