Kultura drugačija

Malac Genijalac i u Bačkom Petrovcu stvara talente [VIDEO]

SPONZORISANI REDAKCIJSKI PRILOG

Već tri godine škola Malac Genijalac stvara talente i u Bačkom Petrovcu uz pomoć mentalne aritmetike. Istovremeno, podržava i razvija intelektualne sposobnosti i veštine dece, počev od rane dobi. Malac Genijalac je škola za zdrav razvoj mozga, kaže psihološkinja Olena Grnja, nova direktorka škole, naglašavajući da ova škola nije škola talenta. „Ovo je škola koja stvara talente.“

„Roditelji često našu školu doživljavaju kao školu matematike i računanja. Da, u ovoj školi učimo decu da računaju bez pomoći papira, olovke, računaljke i drugih pomagala, ali tokom realizacije ovog programa podržavamo i ostale procese u dečjem mozgu“, kaže Olena Grnja, naglašavajući da najvažniji period razvoja mozga jeste do 12. godine života, što je takođe važno za mentalnu aritmetiku.

„Ovo je period u kojem još uvek možemo da utičemo na to koliki kapacitet mozga će deca koristiti. Što više kapaciteta koriste, to su bolji i rezultati“, kaže naša sagovornica i dalje objašnjava:

„Čovek ima dve moždane hemisfere: desnu i levu. Leva hemisfera je logična, pa je koristimo za čitanje, pisanje, brojanje, a desna hemisfera je naš umetnik. U ljudskom životu jedna od tih hemisfera uvek postaje dominantna. U većini slučajeva je leva strana dominantna. Do dvanaeste godine, dečji mozak je poput dramatične scene u kojoj se odvija borba između funkcija moždanih hemisfera.“

Kroz računanje i tehnike koje se koriste u školskom programu Malac Genijalac, deca uče da koriste obe hemisfere istovremeno.

Psihološkinja Olena Grnja, nova direktorka škole Malac Genijalac u Bačkom Petrovcu / Foto © Storyteller

Naučna istraživanja pokazala su da što više čula koristimo, više informacija čuvamo u mozgu, a računanjem uz pomoć više čula pomažemo razvoju dečijeg mozga. Olena Grnja iz Malaca Genijalaca podseća da se vizuelno, auditivno i kinetičko čulo koristi u mentalnoj aritmetici i u radu s abakusom, osnovnim alatom ove vrste računanja.

„Imamo tri nivoa u programu mentalne aritmetike. U prvoj fazi su mala deca koja ne znaju brojeve i njih učimo o samom pojmu broja upotrebom jednostavne računaljke“, objašnjava naša sagovornica iz škole Malac Genijalac.

Malac Genijalac nije škola za talente. Ovo je škola koja stvara talente.

Olena Grnja

„Na drugom nivou su deca starija od 7 godina koja već koriste abakus i uče da sabiraju, oduzimaju, množe i dele sa korišćenjem jednocifrenih i višecifrenih brojeva. Kasnije rade mentalno računanje bez abakusa, zamišljajući pred sobom u vazduhu odnosno vizualizujući kretanje abakusovih kuglica. Sledeći nivo je da više ne trebaju ili ne pomeraju zamišljene kuglice u vazduhu, već samo vizuališu abakus i napamet u kratkom vermenskom periodu mogu izračunati veliko mnoštvo brojeva i operacija. Za decu na ovom nivou nema razlike da li je reč o jednocifrenom ili višecifrenom broju, jer su u stanju da velikom brzinom izračunaju zadatke.“

Malac Genijalac u Bačkom Petrovcu © Storyteller

Prednosti mentane aritmetike su više nego dobrodošle u sadašnjim informaciono-informatičkim brzim vremenima, kaže Olena Grnja.

„Kod deteta koje je završilo ovaj program, prvo primetimo da veoma brzo računa. Ali prednosti programa su mnogostruke: poboljšana koncentracija i fokus, memorija, analitičko i logičko razmišljanje, vizualizacija, kreativnost. Roditelji će brzo primetiti bolje rezultate u školi, jer i tamo deca imaju bolju koncentraciju. Više informacija će se pamtiti u školi, manje će morati učiti kod kuće, mnogo brže će stvari pamtiti. Konačno, kada deca funkcionišu na ovaj način, tada se povećava i njihovo samopouzdanje.

Programi škole Malac Genijalac

Mentalna aritmetika proizlazi iz tradicionalne istočnjačke discipline i danas predstavlja popularan i moderan obrazovni program koji se sve češće prisutan na Zapadu. Ovaj pionirski program za razvoj kognitivnih sposobnosti dece uspešno se sprovodi u više od 90 međunarodnih centara širom regiona. U školi za mentalnu aritmetiku postoje tri programa.

„Glavni program je mentalna aritmetika tokom kojeg deca idu u školu jednom nedeljno, tj. dva sata svake subote. Oni takođe i tokom radne nedelje imaju jedan čas, i to je dopunski čas za decu koja nisu mogla da dođu u subotu ili im je nešto nejasno, ili se pripremaju za olimpijadu mentalne aritmetike. Radi se u malim grupama od 6 do 12 dece, tako da se svakom detetu može dobro posvetiti. Program traje dva puta po deset meseci odnosno dve školske godine“, objašnjava Olena Grnja.

Škola Malac Genijalac nije škola za talente, ona stvara talente. / Foto © Storyteller

Drugi program je Numikon i on predstavlja predprogram za mentalnu aritmetiku.

„Namenjen je deci starosti od 3 do 5 godina koja se kroz igru i na zanimljiv način kroz korišćenje sredstava nalik na kocke upoznaju sa brojevima i osnovnim matematičkim operacijama. Numikon se prilagođava deci i zato nemamo određeno vreme koliko traje. Traje dotle se ne utvrdi da je dete spremno za mentalnu aritmetiku“, kaže naša sagovornica i dodaje treći program:

„Treći program je Super um, koji je namenjen s voj deci, bez obzira da li su završila mentalnu aritmetiku ili ne. Namenjen je deci uzrasta od 10 do 17 godina. U ovom programu se savladavaju tehnike računanja, tj. matematičke operacije koje se takođe uče u školi (stepenovanje, korenovanje itd.), ali kod nas se uče tehnike pomoću kojih će lakše, brže i tačnije računati. Ovaj program takođe traje deset meseci.“

Malac Genijalac takođe organizuje Super raspust u vidu škole u ​​prirodi.

Malac Genijalac
Abakus i Soroban su osnovna sredstva za mentalnu aritmetiku. / Foto © Storyteller

„Deca tokom ovog programa, u planinama, tokom jedne nedelje imaju mnogo aktivnosti. To je prilika da roditelji „odvuku“ decu od tableta i pametnih telefona, kao i da deca budu u prirodi i druže se sa drugom decom. U isto vreme, to je prilika da se dete osamostali, što je često izazov i za decu i za roditelje. Super raspust može pomoći detetu da kasnije lakše krene u srednju školu i prevaziđe strah od promena“, kaže Olena Grnja.

Upis nove generacije u školi Malac Genijalac

Upis traje do kraja januara 2020. godine. Zainteresovani sve
informacije mogu dobiti na telefonskom broju 064/ 8909009 
ili na mesindžeru na FB stranici i Instagram profilu 
škole Malac Genijalac u Bačkom Petrovcu.

Nova godina donosi novosti u školi Malac Genijalac u Bačkom Petrovcu. Od februara ove godine nastava će takođe biti na slovačkom jeziku, informiše direktorka. „Mislim da će to biti korisno posebno za malu decu, jer neće imati jezičku barijeru i komunikacija će im biti mnogo lakša“, kaže Grnja i dodaje:

„Pored ove vesti, dobra vest je da u našem timu imamo psihologa koji na određeni način može pomoći deci ukoliko deca imaju određenih izazova.“

Ulaganje u detetova znanja i veštine najbolja je moguća investicija za svakog roditelja, kaže Olena Grnja iz škole Malac Genijalac u Petrovcu. To takođe važi i za odluku da deca pohađaju programe koje nudi Malac Genijalac, koji formiraju nove talente dece, budućih nosioca društvenih promena.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.