Društvo Na ivici

NA IVICI: Čovek je jedina „životinja“ na ovoj planeti, koja je sposobna za nameru u nasilju, kaže psihoterapeutkinja Ivana Perić

Nasilje – vršnjačko, seksualno, u porodici, nad ženama, u partnerskom odnosu, psihičko, fizičko… Nabrajanje, nažalost, može ići u nedogled. Definisano je od strane Svetske zdravstvene organizacije kao “intencionalno korišćenje fizičke sile ili moći, preteće ili stvarne, protiv samog sebe, druge osobe, ili protiv grupe ili zajednice, koje rezultira u ili ima visoku verovatnoću povreda, smrti, psihološkog povređivanja, lošeg razvitka, ili siromaštva”.

Međutim, generalno, bilo šta što dovodi do štete ili povrede može biti opisano kao nasilje iako nije bilo planirano kao delo nasilja.

Koordinatorka u SOS ženskom centru iz Novog Sada i psihoterapeutkinja Ivana Perić se pre svega bavi nasiljem nad ženama, ali smo u najnovijoj epizodi podkasta “Na ivici” govorili o nasilju kao problem uopšte.

Ivana Perić je između ostalog u podkastu „Na ivici“ naglasila da je čovek jedina „životinja“ na ovoj planeti koja je sposobna za nameru u nasilju. Ujedno je naglasila da u našem društvu „nemamo kontinuitet negovanja kulture nenasilja kroz različite agnese socijalizacije“.

Ovaj podkast je nastao zahvaljujući finansijskoj podršci građana i građanki u okviru kampanje lokalnih medija “Tačka okupljanja” Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Podržite Storyteller TU!

O autorovi/ke & O autoru/ki

Miroslav Gašpar

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.