Kultura drugačija

Nu Sound of Serbia – Bella Technika na Dunavu

Jedan od najzanimljivijih aktuelnih projekata srpske elektronske scene Bella Technika (članovi Darkwood Dub) po prvi put dolazi u Slovačku. Pored toga, sviraće slovački gostiproducenti Beyuz i Duhan. Spoj Beograda i Bratislave već 26. novembra na brodu Pink Whale – dunavski nasip.

Njihov nastup na krovu brutalne zgrade Silosi Žitomlina u Beogradu izazvao je veliki odziv. Bella Technika je odsvirala jednosatni set u kojem su stvorili zadivljujući, meki zvuk elektronike, u potpunoj suprotnosti sa industrijskim okruženjem. Izuzetan projekat Bojana Drobca Bambija i Milorada Ristića Mikija rezultat je njihove dugogodišnje saradnje u sada već ugašenom kultnom bendu Darkwood Dub. Pevačica Katarina Jovanović pridružila se džentlmenskom paru i instrumentalni pasaži u triphop, čilout, daunntemp koliziji su dobili svoj konačni oblik sa vokalom ala Morcheeba. Debi album Sekcija objavljen je 2019. godine, na kojem su na moderan način odali počast srpskoj dens muzici ranih osamdesetih.

Ovih dana nastaje drugi studijski album. Bella Technika će ga doneti sveže u Bratislavu. Ponovo se zasniva na ranoj elektronici, mešajući uticaje iz osamdesetih i devedesetih, dok se glatko prelazi u sadašnju klupsku formu. Pulsirajuće gruove sa eteričnim melodijama prati osam novih pesama sa hrskavim zvukom podijuma. Ovako novo delo opisuju srpski muzičari koji će, pored novih izdanja, predstaviti i pesme sa svog hvaljenog prvenca.

I tako zvuči nova srpska muzika na tragu čuvene epohe jugoslovenskog roka i novog talasa. Zvuk srpskih bendova je i dalje veoma originalan, a Beograd je i dalje jedan od vodećih gradova na evropskoj klupskoj sceni. Atmosferu beogradskog noćnog života doneće Bella Technika u slovačku premijeru na drugoj strani Dunava – na pristajnom brodu u Starom gradu – Pink Whale. Na ovom mestu će se spojiti srpska i slovačka scena, jer će, pored Belle Technike, nastupiti i par klupskih igrača Beyuz i Duhan – svako će odsvirati ravnopravni set u kojem se elektronika susreće sa hip-hopom.

Koncertna inicijativa NU SOUND OF SERBIA traži ovakve projekte kako bi ih predstavila slovačkoj publici i srpskim slušaocima koji žive u Slovačkoj.

Naslovna fotografija: http://www.urbanbug.net/

O autorovi/ke & O autoru/ki

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.