Društvo

Opštine Bački Petrovac i Kovačica nazadovale po indeksu transparetnosti

indeks transparentnosti

Najtransparentnije lokalne samouprave u 2023. godini su Novi Pazar, Sombor i Veliko Gradište, a Bački Petrovac zajedno sa Kovačicom u poređenju sa prošlom godinom, nazadovale su po indeksu transparetnosti lokalnih samouprava. Ovo pokazuju rezultati ovogodišnjeg istraživanja Lokalnog indeksa transparentnosti (LTI 2023) koje od 2015. godine sprovodi Transparetnost Srbija.

Bački Petrovac se ove godine, zajedno sa Varvarinom, Novom Varoši, Ćuprijom i Lapovom, našao na 65. mestu, dok je Kovačica, uz Bujanovac, ponovo među najlošije ocenjenim, zauzimajući 144. mesto, i to od 145 mesta.

Obe ove opštine su nazadovale po indeksu transparetnosti, jer, podsetimo, u 2022. godini Bački Petrovac je bio na 39., dok je Kovačica bila na 142. mestu.

I ove godine se u izveštaju se, između ostalog, kao primer dobre prakse navodi primer službenog glasila sa spiskom objavljenih odluka na opštinskom sajtu Bačkog Petrovca.

Foto: MC / Transparetnost Srbija

Rezultati od ove godine pokazuju unapređenje transparentnosti u gotovo dve trećine opština (65%) u poređenju sa prošlom godinom, navodi se u saopštenju Transparetnosti Srbije. Najznačajniji porast zabeležen je u kategorijama lokalnog budžeta i informatora o radu. S druge strane, trećina opština beleži niže rezultate nego prošle godine. Najveći pad zabeležen je u kategoriji javnih nabavki i posledica je izmena zakona iz 2020. godine prema kojima su lokalne samouprave u obavezi da informacije o javnim nabavkama objavljuju samo na Portalu javnih nabavki a ne više i na svojim internet stranicama. Rad lokalnih skupština i veća i dalje je najmanje transparentan među organima lokalne samouprave.  

“Važnost transparentnosti za prevenciju korupcije je izuzetna. S druge strane, podjednako je važno imati na umu da čak i najviši nivo transparentnosti ne garantuje da do korupcije neće doći – on samo omogućava utvrđivanje potencijalnih rizika od korupcije. Transparentnost Srbija izražava zadovoljstvo što nacrt nove nacionalne Strategije za borbu protiv korupcije prepoznaje značaj kako transparentnosti lokalnih samouprava tako i Indeksa lokalne transparentnosti kao instrumenta kojim se ona meri. Zadovoljstvo bi bilo još veće ukoliko bi se dobre prakse koje smo identifikovali u nekim gradovima i opštinama prenele i na državni nivo, naročito kada su u pitanju podaci o trošenju budžeta i informacije o javnim nabavkama male vrednosti,“ rekao je Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.