Kultura drugačija

Pet drama koje ne smete propustiti na 28. Festivalu evropskog filma Palić

Na predstojećem 28. Festivalu evropskog filma Palić, koji će se održati od 17. do 23. jula 2021. na nekoliko lokacija u Subotici i na Paliću, publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo 5 drama koje ne smete propustiti.

PRIRODNA SVETLOST

Mađarska, Letonija, Francuska, Nemačka 2021 / 01:43 / Selekcija: Glavni takmičarski program / Režija: Dénes Nagy

Godine 1943. mađarski oficir, kao član specijalne mađarske jedinice, čisti teritoriju od partizana u okupiranom Sovjetskom Savezu svedočeći nasilju koje ga nagoni na stid. Film je priča o krivici, odgovornosti i nemogućnosti individualnog delovanja.

Prirodna svetlost

KOPILOT

Nemačka, Francuska 2021 / 01:58 / Selekcija: Glavni takmičarski program / Režija: Anne Zohra Berrached

Asli i Said se upoznaju na zabavi u studentskom domu. Asli je fascinirana Saidovom harizmom i samopouzdanjem. Dvoje studenata se tajno venčavaju iako se Aslina majka protivi vezi. Nakon nekog vremena Said nestaje. Njegova odluka menja Aslin život – pre nego što uzdrma ceo svet.

Kopilot

UNUTRAŠNJE OSTRVO

Azerbejdžan, Francuska 2020 / 01:19 / Selekcija: Paralele i sudari / Režija: Ru Hasanov

Emocionalno i fizički zlostavljani šahovski velemajstor beži na ostrvo naseljeno divljim konjima i jednim stanovnikom. Film je inspirisan istinitom pričom.

Unutrašnje ostrvo

PARKET

Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Poljska, Rumunija 2020 / 01:29 / Selekcija: Paralele i sudari / Režija: Aleksandr Mindadze

Tvorci legendarnog tango à trois ponovo se okupljaju kako bi nastupili 25 godina nakon razlaza. Odlučni da provedu noć kao da nikada nisu ostarili, suočavaju se sa stvarnošću kada u publici ugledaju svoje porodice.

Neću da budem luzerka

NEĆU DA BUDEM LUZERKA

Slovenija 2018 / 01:28 / Selekcija: Zemlja u fokusu / Režija: Urša Menart

Špela ima skoro trideset godina. Diplomirala je istoriju umetnosti – znači da nikada nije imala stabilan posao; zarađuje samo povremenim poslovima. Za razliku od svoje dve najbolje drugarice koje su se odselile nekoliko godina ranije i ne planiraju da se vrate, Špela insistira na ostanku u Ljubljani, iako joj se većina društvenog života odvija preko Skajpa. Kada završi na kauču svojih razočaranih roditelja bez novca, posla i prijatelja, shvata da će biti mnogo teže odrasti nego što je mislila.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.