Kultura drugačija

Podrži festival Novi balkanski ritam jer preko njega se otvaramo ka svetu i širimo vidike

Novi balkanski ritam

Crowdfunding kampanje postaju sve popularnije u Srbiji, a jedna od zanimljivih i jako kreativnih jeste prikupljanje finansijskih sredstava od zajednice koja podržava umetnost i to za prvi festival Novi balkanski ritam koji u septembru u Sremskim Karlovcima organizuje Alice in WonderBand. Ovaj festival telesne muzike je, pre svega, edukativnog karaktera, objašnjava Ana Vrbaški iz Alice in WonderBand.

Zašto baš na ovaj način prikupljate sredstva?
 Alice in Wonder Band Telesna muzika je savremeni umetnički izraz, a po publici kojoj se obraća, ona je umetnost zajednice (community arts). Radionice telesne muzike uvek okupljaju ljude, često potpune neznance, u čvrstu grupu ispunjenu razumevanjem. Logično je da se za ovakav festival sredstva prikupljaju upravo od zajednice. U današnjem fragmentiranom svetu, verujemo da je upravo ovakav festival nešto što nam svima treba. Potreban je i učesnicima, bili oni pevači, plesači, glumci, cirkuski ili neki drugi izvođači, bubnjari, bavili se folklorom ili nekom drugom vrstom plesa, radom sa decom i mladima, ili su samo željni da isprobaju jedno novo iskustvo. Potreban je i lokalnoj zajednici, koja će od njega imati višestruke koristi, a Sremske Karlovce staviti na mapu internacionalnih festivala telesne muzike. Potreban je umetnicima – i predavačima, koji će imati prilike da se upoznaju sa našom kulturom, i nama, koji ga organizujemo, jer tako stvaramo internacionalnu zajednicu kreativaca različitih uzrasta i postavljamo telesnu muziku tamo gde treba da bude: među vrhunske izvođačke umetnosti, ali i moćna edukativna oruđa. I, na kraju, potreban je svima onima koji žele da rade na sebi i svojim sposobnostima. Potreban nam je kao kanal preko kojeg se otvaramo ka svetu i širimo vidike.


Zašto ovaj festival i šta je ustvari ideja festivala?
 Alice in Wonder Band Festival je, pre svega, edukativnog karaktera. Dovodimo predavače, koji su u isto vreme svetski poznati izvođači. Maks Polak je step plesač, pevač, telesni perkusionista, legenda njujorške scene, vrsni poznavalac kubanske muzike, lice sa poštanske marke, koje su prošle godine štampane u Americi, u čast step plesa. Ana Ljombart je plesačica, telesna perkusionistkinja i koreografkinja iz Barselone, koja je nastupala i predavala širom Evrope i Južne Amerike. Ben Šic je bubnjar i telesni perkusionista, fokusiran na južnoameričko muzičko kulturno nasleđe, organizator internacionalnog festivala telesne muzike Body Rhythm u Hamburgu. Imamo sreću da ih poznajemo i da oni cene naš rad, i zato žele da dođu i pomognu nam da osnujemo festival telesne muzike u Srbiji. Naša ideja je da ponudimo radionice ovih vrsnih muzičara pre svega ljudima iz Srbije i regiona. Ne morate da putujete u Barselonu, Hamburg ili Njujork – jednostavno izaberite neki od paketa radionica koje nudimo i dođite u septembru u Sremske Karlovce!

Kakav je program festivala?
 Alice in Wonder Band Sem radionica koje traju po sat i po vremena i ima ih ukupno deset, imamo i koncerte, veče Otvorene scene i prezentaciju festivala, gde će nastupati i predavači, ali i učesnici radionica. U petak i subotu radionice predstavljaju glavni program festivala, jer četiri radionice dnevno obuhvataju šest sati rada, pa je ovo i svojevrstan masterclass telesne muzike. Međutim, s obzirom da telesna muzika nije zastupljena u regionu, ohrabrujemo i potpune početnike da se prijave. Ne morate biti muzičari ili plesači da bi učestvovali: radionice će biti jednako zanimljive i potpunim početnicima. Suština jeste okupljanje zajednice, a u njoj ima mesta za sve koji žele da budu deo. Izvođački deo programa će biti besplatan, jer želimo da što više ljudi ima priliku da se upozna sa telesnom muzikom i našim radom, a Ekološki centar „Radulovački“ u Sremskim Karlovcima, gde će se festival dešavati, ima uslove i za smeštaj i sjajan prostor za radionice i nastupe, letnju scenu u dvorištu.

Da li država, pokrajina, lokal, odnosno sistem podržava nezavisne kreativne ideje i programe – očigledno baš i ne, ali kakvo je vaše iskustvo?
 Alice in Wonder Band Kultura je slabo podržana, a posebno nezavisna kultura, to je opšte poznato. Baš zbog toga se okrećemo direktno korisnicima, učesnicima radionica, zainteresovanima i računamo na njihovu podršku. Čini se da državne strukture ne prepoznaju značaj ovakvih programa, iako deklarativno zastupaju decentralizaciju, kao i reinterpretaciju kulturne baštine. Smatramo da naš festival ima veliki potencijal i za lokalnu zajednicu, jer nudi incidentno kvalitetan kulturni program i potencijal da privuče kulturne turiste, koji tragaju ne za mestom ili smeštajem, nego jedinstvenim iskustvom. Mi izuzetnog iskustva možemo obilato da ponudimo. Zato je najbolji način da nas podržite da proširite glas o onome što radimo.

Onaj ko odluči da vas podrži, šta u stvari podržava (realno i metaforički), i šta, pored kvalitetnog programa, može dobiti zauzvrat?
 Alice in Wonder Band Crowdfunding ili kampanje za prikupljanje sredstava deluju na sledeći način: sajt „Dobri dabar“, u našem slučaju, ima stranicu posvećenu našoj kampanji na kojoj se možete pobliže upoznati s kampanjom i izabrati nagrade za iznose koje donirate. Takođe možete upisati i iznos po slobodnoj volji. Proces je jednostavan, kao svako kupovanje preko interneta. Preporučujemo vam da donirate s desktop verzije stranice, jer je to jednostavnije nego preko mobilnog telefona.

Nama najviše znače donacije koje su vezane sa paketima radionica, a imamo ih četiri za sve koji žele da učestvuju iz Srbije ili regiona. Ceo paket podrazumeva svih 10 radionica u toku festivala i smeštaj i hranu (tri noćenja). Vikend paket je za one koji su zaposleni, pa mogu da nam se priključe samo u subotu i nedelju i postignu da dođu na 6 radionica. Nudimo i pakete sa jednakim brojem radionica, a smeštaj i hranu učesnici mogu sami da obezbede. Trudili smo se da svima izađemo u susret. Ideja je da, kada budemo imali stabilno finansiranje za festival, ovi paketi budu još povoljniji ili, idealno, besplatni. Kada bi proračunali koliko bi vas koštao smeštaj i put, da ne spominjemo radionice, u bilo kojem od pomenutih gradova (Njujork, Hamburg, Barselona), računica postaje vrlo jasna. Ovaj festival je prilika svima onima koji žele da osete dašak svetske scene u Srbiji.

Takođe nudimo onlajn radionice telesne muzike sa Balkana, i onlajn radionice za pedagoge, koje ćemo održati Marko i ja u junu, a tu su i virtualne ulaznice za naše predstave i cegeri, koje realizujemo u saradnji sa SOŠO „Milan Petrović“ iz Novog Sada.

Metaforički, podržavate internacionalnu zajednicu u nastajanju, kojoj je potreban događaj na kojem će se okupljati jednom godišnje. Podržavate savremene umetničke prakse koje će na ovaj način dospeti i do mladih na lokalu i u regionu i zaraziti ih ljubavlju prema umetnosti, upoznati sa svetskom kulturnom baštinom i predočiti im da postoje neki horizonti iza sivila svakodnevice. Podržavate ustanovljavanje sjajnog edukativnog oruđa, jer su se mnogi nastavnici i učitelji osvedočili u toku onlajn nastave da su radionice telesne muzike pravi spas za decu, spajaju fizičko, muzičko i srpski. Ali, pre svega, podržavate dvoje boraca, Marka i mene, koji za vas i za buduće generacije žive ekološki na Fruškoj gori, ostaju u Srbiji, bez obzira na sve prepreke i imaju viziju i predanost koja traje već punih 25 godina.

About the author

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODKAST „Na ivici“

PODPORA V ROKU 2022 – PODŠKA U 2022.

E-KNIHA ZADARMO!

PARTNERI

Newsletter Storyteller