Društvo

Potrebni su nam svi proevropski glasovi u srpskom parlamentu, kaže Vladimir Bilčik, stalni izvestilac EP za Srbiju

Vladimír Bilčík / Foto: FB stránka Vladimír Bilčík

Srbija nije u vanrednom stanju od 7. maja, a parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori stavljeni su ponovo na dnevni red. Oni bi trebalo da se održe 21. juna. Međutim, opozicione političke stranke već duže vreme ukazuju na nepoštene predizborne uslove, koji su bili tema međustranačkog dijaloga, koji je uz prisustvo zvaničnika Evropske unije trebao da poboljšati situaciju u korist demokratskih izbornih procesa. U delegaciji EU na tim razgovorima je bio prisutan i Vladimir Bilčik, stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, koji je juče za Storyteller izjavio da bojkot demokratskih institucija i bojkot izbora nije put kojim se politika može menjati.

„Prošle nedelje smo prisustvovali veoma važnom samitu u Evropskoj uniji, kada su se lideri Evropske unije sastali sa liderima zemalja Zapadnog Balkana, tako da na ovaj region ne zaboravljamo“, kaže Vladimir Bilčik. „Pomno ćemo pratiti situaciju u Srbiji, ne samo pre izbora, sada u junu, već naravno posle izbora.“

Sve države su preduzele neki oblik vanrednih ili restriktivnih mera radi zaštite zdravlja i života Evropljana. Ista stvar se dogodila u Srbiji, kaže Bilčik.

„Pomno smo pratili odluku o vanrednom stanju. Ako je u samoj Srbiji došlo do situacija koje smo u evropskim institucijama videli kao da su na ivici onoga što je podnošljivo, u takvim slučajevima smo kao evropske institucije reagovali,“ kaže stalni izaslanik EP za Srbiju. „Naravno da moramo da zaštitimo zdravlje i život ljudi, ali istovremeno ne možemo ljudima da ograničavamo slobodu u nedogled. To mora biti proporcionalno cilju zaštite zdravlja i života ljudi, a istovremeno pandemija ne sme biti izgovor za podrivanje demokratije.“

Vladimir Bilčik podseća da su evropske institucije reagovale na slučaj novinarke Ane Lalić.

„U evropskim institucijama smo takođe reagovali kada je Vlada Srbije pokušala da uvede restriktivne mere za kontrolu širenja informacija o onome što se dešava sa covid-19,“ kaže naš sagovornik i dodaje da EU nije ostala nigde u pozadini, naprotiv, aktivno je situaciju posmatrala.

Bojkot izbora od strane opozicionih stranaka

Pojedine opozicione stranke pozivale su i pozivaju na bojkot izbora. Neke od njih su odluku o bojkotu izbora prošle nedelje promenili. Evropska unija ipak poziva sve političke aktere na srpskoj sceni da od izbora ipak ne odustaju.

„Već dugo u evropskim institucijama o tome pričamo i to je poruka koju ponavljam redovno od prošle jeseni, kada sam postao stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, ali i jedan od posrednika međustranačkog dijaloga u Skupštini Srbije. Koliko god bila teška situacija u srpskoj politici, bojkot demokratskih institucija i bojkot izbora nije put,“ podseća Bilčik na stavove Evropskog parlamenta.

Vladimir Bilčik: „Covid-19 može ponovo radikalizovati politiku svuda. Svugde u različitim delovima Evrope veoma je važno da oni koji su ozbiljni i iskreni u stavovima o evropskoj budućnosti svih nas, ali i naših suseda na Zapadnom Balkanu, uključujući Srbiju, budu aktivni deo politike.“ / Foto: Cheng Feng / Unsplash

„To jednostavno nije način na koji se politika može menjati. To nije put standardne demokratije na koju smo navikli u Evropskoj uniji. Ako Srbija želi da ima evropsku budućnost, – a znam da to želi, – onda su nam potrebni svi važni politički akteri u demokratskim institucijama i potrebni su nam da bi učestvovali na izborima,“ dodaje naš sagovornik.

On naglašava i činjenicu da će se u budućem srpskom parlamentu pregovarati o pristupanju Srbije Evropskoj Uniji.

„Trebaće nam što više proevropskih političkih glasova. Zato je važno da političke stranke izbore ne bojkotuju.“

Ko više pomaže Srbiji tokom koronakrize: Evropska unija ili Kina?

Vladimir Bilčik u svojm medijskim nastupima uvek komunicira važnost Zapadnog Balkana.

„Pokušavam i sa srpskim medijima da komuniciram poruke o tome šta radi Evropska unija. Mislim da je to važno, jer jedna od stvari sa kojom smo zaista imali problema poslednjih meseci je borba za istinu ko zaista pomaže,“ ukazuje na nedostatak informacija u srpskoj javnosti o pomoći u borbi protiv koronakrize,

„Mora se reći da, u smislu obima, Evropska unija dugoročno najviše pomaže, čak i u ovoj krizi. Veoma je važno da ljudi to znaju. Dobro je što i Kina pomaže, ali postoji neuporediv iznos pomoći, kao i posvećenost evropske pomoći bilo kome drugom i ovo je važno zapamtiti pre izbora u Srbiji, ali ne samo neposredno pre izbora, jer je to deo priče o evropskoj budućnosti Srbije“, kaže Vladimir Bilčik.

On podseća da samo protekle nedelje, na Samitu Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, Evropska unija dogovorila je paket finansijske injekcije od oko tri milijarde evra za ceo region Zapadnog Balkana.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.