Društvo REFLEKTOR

Preduzetnica Jarmila Pucovski iz Bačkog Petrovca: Iskren odnos prema klijentima i sebi ključ je opstanka u preduzetništvu

Životni vek jednog preduzeća ne mora da bude ograničen. Primer su kompanije koje i dalje rade, a imaju tradiciju dugu i više stotina godina. Ipak, u preduzetništvu se prolazi kroz različite faze poslovanja, nekada rasta i uspeha, nekada nazadovanja i zatvaranja. Zato je pitanje kako opstati na tržištu verovatno jedno od najčešćih koje preduzetnici postavljaju. Jedinstvenog odgovora i recepta nema, samo različita iskustva preduzetnika koji su znali kako da se izdvoje od konkurencije i da traju.  

🎧 Poslušajte REFLEKTOR, Storytellerov podkast, u kojem svake druge srede govorimo o preduzetništvu i dobrim poslovnim idejama na lokalu. 👇

Kada je pre više od 15 godina postala preduzetnica, za  Jarmilu Pucovski iz Bačkog Petrovca  uspeh je bio jedina opcija. Priča da je još kao mala govorila da će se baviti umetnošću, a kasnije je, šminkajući sebe  i drugarice, otkrila da za to ima dara, pa je otvaranje parfimerije bio logičan poslovni poduhvat.

„Imala sam osećaj za žensku lepotu i uvek sam znala šta ženama treba za šminku ili negu kože. Otuda je i došla ideja da otvorim svoju parfimeriju, mada je okolina pokušala da me osujeti razmišljanjima šta će parfimerija u Bačkom Petrovcu. Ali ja sam verovala u sebe. Neću zažaliti nikada, iako je bilo teško tada, a teško je i sada“ – priča Jarmila Pucovski. 

Osim kozmetičkih preparata u parfimeriji nudi i uslugu šminkanja. Pre nekoliko godina, otvorila je i kozmetički salon. Uporedo sa poslom razvijala je i svoje znanje i veštine, jer da bi se opstalo, kaže Jarmila mora se uvek ići korak ispred zahteva tržišta, a oni se danas veoma brzo menjaju. Zato uvek prati nove trendove šminkanja i nege kože kako bi ih savladala i omogućila klijentkinjama.  

„Stalnim učenjem i edukacijom razvijala sam i sebe i svoj posao.  Oduvek sam razmišljala – ili ću raditi nešto kako treba ili neću raditi uopšte -. Ne može se raditi polovično, moramo sebe uložiti u potpunosti, da u tišini uporno radiš, imaš svoj cilj, veruješ u njega i onda to i ostvariš. Kada se jednom postane preduzetnik, nemaš drugog izbora nego da uspeš, bar sam ja tako razmišljala.“ – ističe naša sagovornica. 

Imperativ lepote, ali i sve razvijenija svest o važnosti redovne i pravilne nege kože doprineli su otvaranju velikog broja kozmetičkih salona. Zahvaljujući internetu i različitim kursevim svako ko želi može da nauči određene tehnike šminkanja ili tretmane za negu lica i tela, mada je i za to, pored volje, potreban talenat, smatra Jarmila. Ističe da je konkurencija velika, ali ono što klijenti prepoznaju i čemu se vraćaju jeste kvalitet.

„Usluga i pristup je ono po čemu treba da se izdvajamo. Svako treba da se oseća posebno, od mušterije koja ulazi u parfimeriju do klijenta ili klijentkinje koji uđu u salon, jer oni treba da se osećaju poštovano i prijatno, da znaju da dobijaju zaista ono po šta su došli. Važno je poverenje, a to je teško izgraditi u današnje vreme, jer se često na društvenim mrežama i u medijima predstavlja jedno, a prodaje se drugo. To čini razliku, opstajemo samo ako smo iskreni prema mušterijama, ali i prema sebi. Najviše volim kada sam ja zadovoljna onim što sam uradila, jer znam da će tada zadovoljna  biti i klijentkinja“ – objašnjava Jarmila svoj recept za opstanak u preduzetništvu. 

Ako preduzeće dugo posluje, to ne mora da znači i da je uspešno

Dosadašnja praksa pokazuje da su za novootvorena preduzeća kritične prve tri godine poslovanja, kaže  Branislav  Mamić, sekretar Udruženja usluga u Privrednoj komori Vojvodine . Ukoliko prežive te prve tri godine imaju velike šanse da se dalje razvijaju i ostanu na tržištu. 

Pokazuju to i podaci Agencije za privredne registre i to na primeru preduzeća koja su u Srbiji osnovana 2015. godine. Tada je otvoreno 33 434 preduzeća,  da bi nakon šest godina iz Registra bilo izbrisano više od pola, odnosno 17 263. Najviše ih je zatvarano već u prvoj i drugoj godini poslovanja.  

Branislav Mamić / Foto: iz arhive B. M.

Međutim, čak ni to što preduzeće traje ne mora da znači da je uspešno, ističe Branislav Mamić iz Privredne komore Vojvodine. 

„Stvarno značenje uspešnosti jednog preduzeća je ako ono ostvaruje određen profit, da bi uopšte opstalo na tržištu. Druga jako važna stvar su ljudi, odnosno zaposleni koji moraju naći svoju satisfakciju i imati mogućnost da se ostvare u okviru svojih angažovanja. Treća stvar, da li ta usluga i proizvod prati trendove, odnosno u ovom dinamičnom okruženju, gde se na nedeljnom nivou neke stvari menjaju, vi morate to pratiti i biti u korak sa tim promenama. Ukoliko vidite da neke stvari ne idu, morate hitno reagovati i nešto menjati ukoliko želite da opstanete“ – smatra Branislav Mamić.

Najveća snaga jednog preduzeća jesu lojalni klijenti. Da li će se oni vratiti po proizvod ili uslugu zavisi prvenstveno od toga da li preduzeće održava traženi kvalitet. U situaciji kada isto nudi i konkurencija, onda je neophodno po nečemu se razlikovati. Ljudi  će ponovo doći tamo gde im više odgovara lokacija na kojoj se radnja nalazi ili im prija atmosfera i ambijent. 

„Da biste opstali na tržištu morate preduzećem upravljati na pravi način, da na dnevnom nivou pratite šta radi konkurencija, da se prilagođavate ekonomskim uslovima, da uzmete u obzir sve parametre koji su važni za vaše poslovanje i da održavate kvalitet proizvoda. To je ono što kupci zahtevaju. Osim toga, važna je i efikasna promocija, da ona bude ciljana, da se zna šta se nudi, da se zna koji segment tržišta hoćete da uzmete, ali i da imate konkurentske cene. Nekada niža cena ne znači da će to pomoći da se razvije preduzeće“ – kaže Branislav Mamić iz Privredne komore Vojvodine.

Na tržištu opstaju samo zdrava preduzeća

Da li će i koliko preduzeće živeti zavisi od odnosa fleksibilnosti i kontrolisanosti, kaže   Zvezdan Horvat, direktor Adižes centra za Jugoistočnu Evropu (Adizes Southeast Europe) . Ovaj centar koristeći organizacionu terapiju pomaže zaposlenima i preduzećima da se razviju i traju. Na tržištu će se izdvojiti oni koji su fleksibilni, ali ujedno i drže sve pod  kontrolom. Takva preduzeća su zdrava i mogu da opstanu.

„Firma je na početku strašno fleksibilna, ali ne drži stvari pod kontrolom. Posle dođe do faze kada firme sve kontrolišu, sve je propisano, ali apsolutno su nefleksibilne. Tada počinju da stare i postoji opasnost od smrti. Šta znači zdrava firma? To je ona firma koja je unutra sređena, da nije haos, da organizaciona klima nije toksična, tako da ima energije da komunicira sa svojim okruženjem. Smatramo da to zdravlje dolazi iznutra i ako je organizacija iznutra zdrava uspeće i na tržištu“ – pojašnjava Zvezdan Horvat. 

Kada  jedno preduzeće naizgled uspešno posluje ne mora da znači i da je zdravo, jer  ukoliko ne postoji uređen sistem i struktura, bez obzira na trenutno dobre rezultate, to bi u budućnosti moglo dovesti samo do zatvaranja. 

Zvezdan Horvat / Foto: iz arhive Z. H.

„Radio sam dijagnozu jedne firme koja, sa jedne strane, izgleda fantastično, oko sto zaposlenih, ali unutra je svašta nešto, kako kažu u Bosni -spolja kalaj, unutra belaj-. Znači spolja izgleda fantastično i rezultati su dobri, ali nije tako kada pogledate nivo organizovanosti i ko šta radi. Kada radim sesije, često pitam ljude da se predstave i da kažu na kojoj poziciji rade. Onda vidite haos. To što formalno sve izgleda dobro uglavnom je na veliki trud, a ne na pamet“ – kaže Zvezdan Horvat. 

Kako će teći razvojni put jednog preduzeća zavisi i od postavljenih ciljeva i prioriteta. Ukoliko je to profit, još ako se očekuje da će doći brzo, to preduzeće nema baš svetlu budućnost, jer zarade u prvim godinama gotovo da i nema. A, na kraju krajeva, nije i ne treba da bude sve u novcu, kaže Jarmila Pucovski iz Bačkog Petrovca. Za sve ove godine u preduzetništvu svoj uspeh meri time što ima priliku da u teškim trenucima pomogne ženama i da joj one plate osmehom.

„Moj posao je jako lep, jer ga doživljavam na lepši način, ne samo da prodam, već da usrećim nekoga, da mi kaže: ‘super si mi preporučila kremu’ ili u salonu: ‘super si mi uradila tretman’. Kod mene postoji usluga koja se zove pay with smile i to je stalno aktuelno. Žene koje su obolele od raka i zbog toga ostale bez obrva, dođu kod mene, ja im to uradim i one meni plate osmehom. To nije samo osmeh, već suze radosnice i moje i njihove kada se pogledaju u ogledalo. To je jako lepo kad možeš nekome da pružiš sreću, a ne naplatiš, jer nisu sve ni pare“ –  zaključuje Jarmila Pucovski.

About the author

Brankica Matić

Banjalučanka iz Novog Sada. Planirala da se bavim nečim drugim, ali me novinarstvo pronašlo. Uporni optimista. Volim da pišem i "ispravljam krive Drine".

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI