Search and Hit Enter

Priče iz istorije Maglića kao presek istorije 70-godišnjeg sela [VIDEO]

U Magliću je juče održan Susret aktivista Mesne zajednice Maglić 1949 – 2019 “Priče iz istorije Maglića” koji su organizovali bivši predsednici MZ Maglić na čelu sa Dr Rajkom Perićem u saradnji sa portalom „Storyteller“. Program je upriličen povodom obeležavanja 70 godina od doseljavanja sadašnjih stanovnika Maglića.

„Nekadašnji predsednici Mesne zajednice, na moju inicijativu, prihvatili su ideju da održimo susret aktivista Mesne zajednice koji su utkali deo sebe u izgradnju Maglića, u organizovanje sportskih, kulturnih i drugih udruženja, u sve ono zbog čega Maglić sa ponosom danas zovemo selo koje ima sve“, rekao je Rajko Perić, predsednik Saveta MZ Maglić u periodu od 2009 – 2017. godine, pozdravljajući prisutne i dodajući:

„Potrudili smo se da napravimo kratak presek istorije izgradnje Maglića u posleratnom periodu, iz ugla pre svega ljudi koji su volonterski radili u organima Mesne zajednice i koji su zajedno sa građanima određivali prioritete, investicionu izgradnju, raspisivnje samodoprinosa, koji su i za  uspehe i za neuspehe, sebe smatrali odgovornim.“

Tokom programa su se smenjivali inserti iz filmova „Komuna Buljkes“ i „Osma ofanziva“, stari TV prilozi o Magliću, ali i video prilozi u kojima je prikazan presek najvažnijih infrastrukturnih, komunalnih i društvenih projekata koji su se tokom 70 godina od osnivanja sadašnjeg Maglića realizovali, a koje je pripremio Radomir Zotović.

Svoje priče iz istorije su u prilozima ispričali Borislav Đurić koji je bio predsednik Mesne zajednice u periodu od 1979 – 1987. godine i Smilja Vidić, 93-godišnja partizanka iz Maglića koja je približila kako je izgledao život uoči i tokom Drugog svetskog rata, ali i kako se zemlja posle razornog rata obnavljala.

Borislav Đurić © Storyteller

Kroz razgovor sa bivšim predsednicima Mesne zajednice Maglić – Kostom Ilićem, Slobodanom Bjelicom (1995-2001), Rajkom Perićem i Radomirom Zotovićem (2001-2009), kao i sa bivšim sekretarom MZ Miletom Nišićem približio se nekadašnji način funkacionisanja ove samoupravne jedinice i naglasila uloga građana i građanki ovog sela u njegovoj izgradnji, kao i neizostavna saradnja između MZ i PD Maglić.

„Mesna zajednica Maglić i Poljoprivredno dobro Maglić su jedna duša i jedno telo, jer tokom svih ovih 70 godina su uvek sarađivali i zajedno gradili selo koje ima sve“, izjavio je Đajić, direktor PD Maglić, zatvarajući događaj „Priče iz istorije Maglića“ koji se održao u njihovom restoranu.


Sviđa Vam se ovaj članak? Podržite nas!

Želite da dobijate zanimljive članke u mejlu? Prijavite se za newsletter.

No Comments

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.