Društvo

Radio 021: Protest u Novom Sadu zbog izbora direktora škole u Kisaču

Protest
Foto: Radio 021

Protest Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine i kolektiva Osnovne škole „Ljudovit Štur“ u Kisaču zbog, kako navode, neregularnih izbora za direktora te škole, održan je danas ispred Pokrajinske vlade, piše Radio 021.

Ispred Banovine se okupilo oko 200 predstavnika sindikata iz više gradova u Vojvodini, a i pojedini građani Novog Sada došli su da daju podršku prosvetarima. 

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimir Jović rekao je da ni Ministarstvo prosvete ni Pokrajinski sekretarijat obrazovanja nisu odgovorili na njihove zahteve niti su zakazali sastanak kako bi razgovarali o izborima za koje tvrde da su „orkestrirani od strane lokalnog moćnika“ odnosno direktora Kulturnog centra u Kisaču i člana Nacionalnog saveta Pavela Surovog. 

„Očekujemo da neko konačno odreaguje, da neko kaže ‘hajde da poslušamo ove ljude, da poslušamo školski odbor, da poslušamo celo selo koje je potpisalo peticiju da se dosadašnja direktorka ponovo postavi na to mesto'“, kazao je Jović. Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, rekla je „da je cela Srbija uz Kisač i uz prosvetne radnike“. 

„Ako je ovde Pokrajinski sekretar za obrazovanje, čime se on bavi? Ako je u Beogradu ministar prosvete, čime se on bavi“, upitala je Janković i istakla da su „postavili pogrešnu Anu“.

Da su i roditelji uz bivšu direktoricu Anu Vozar, a ne uz novopostavljenu Anu Leginj, potvrdila je i Marina Slavikova, predsednica Saveta roditelja OŠ „Ljudovit Štur“ u Kisaču. 

Kako su naveli okupljeni, zahtev štrajka je samo jedan, a to je da se smeni sadašnja v.d. direktorka i postavi Ana Vozar na to mesto, te da se prilikom regularnih izbora za direktora takođe postavi Ana Vozar po volji nastavničkog veća, školskog odbora i saveta roditelja. 

Pročitajte i U Belgiji su zdravstveni radnici okrenuli leđa premijerki, a u Kisaču zaposleni u osnovnoj školi novoj v.d. direktorki

Okupljeni su poručili da neće odustati, pa su najavili i okupljanje u Beogradu sledećeg četvrtka, 18. juna. Istovremeno, danas je i održan štrajk upozorenja u školama širom Vojvodine koje su članice Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

Od 129 škola u kojima deluje ovaj sindikat, zaposleni su u 109 obustavili nastavu. 

Autorka: Dragana Prica Kovačević

+ posts

About the author

Médiá píšu / Mediji pišu

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PREDLOŽI TEMU

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI