Društvo Medijska laboratorija

Sanji Đorđević uručena pohvalnica NNŠ za izveštavanje o pravima nacionalnih manjina i promovisanje javnog interesa, Tamara Todorović i Danica Đokić dobitnice nagrade „Marina Kovačev”

Sanja Đorđević

Novinarke Tamara Todorović (Južne vesti) i Danica Đokić (Cenzolovka) dobitnice su Godišnje nagrade „Marina Kovačev” koje je Novosadska novinarska škola (NNŠ) dodelila na svojoj godišnjoj svečanosti u Novom Sadu.

Tamari Todorović dodeljena je nagrada u kategoriji istraživačkog novinarstva, a Danici Đokić u kategoriji dnevnog novinarstva. Takođe, Sanji Đorđević (Storyteller) uručena je pohvalnica za izveštavanje o pravima nacionalnih manjina i promovisanje javnog interesa u 2023. godini.

Tamara Todorović, novinarka Južnih vesti i dobitnica nagrade u kategoriji istraživačkog novinarstva, rekla je da joj je nagrada podsticaj i glas da treba da nastavi da se bavi novinarstvom, te da ne treba da zaboravimo koliko važnu stvar novinari rade za društvo i to u uslovimam kada su novinari targetirani, ucenjeni i pod stalnim pritiscima.

Dobitnica u kategoriji dnevnog novinarstva Danica Đokić istakla je da joj je drago što je Novosadska novinarska škola prepoznala važnost tema kojima se bavila ove godine, posebno ističući temu nasilja u medijima.

“Tema nasilja u medijima je pokazala i široj javnosti atmosferu u kojoj mladi novinari prave prve profesionalne korake. Ova nagrada mi zato posebno znači jer pokazuje da neko i dalje neko neguje profesionalan i etičan rad”, rekla je Danica Đokić, novinarka Cenzolovke.

Sanja Đorđević, koja je pohvaljena za izveštavanje o pravima nacionalnih manjina, istakla je da uručena pohvalnica nije samo njena već da pripada celoj redakciji, navodeći pritom i da time što je Storyteller jedan od dva portala u Srbiji koji piše na jeziku manjine i na jeziku većine, pokazuje da različiti narodi nastoje da žive ne jedni pored drugih već jedni sa drugima.

O dobitnicima nagrade odlučila je Komisija koju su činili prošlogodišnja dobitnica nagrade Teodora Ćurčić (CINS), novinar Branislav Šovljanski (N1), prof. Siniša Isakov, predstavnica Fondacije Marina Kovačev Svetlana Bošković i predsednica Upravnog odbora Novosadske novinarske škole prof. dr Dubravka Valić Nedeljković.

NNŠ od 2001. godine dodeljuje godišnju nagradu najboljim mladim novinarima do 30 godina za izuzetan kontinuirani rad u cilju promocije profesionalizma, kritičnosti, znanja i etičnosti. Od 2018. godine ova nagrada nosi ime „Marina Kovačev” u znak sećanja na mladu novinarku, aktivistkinju i našu koleginicu.

Zlatni Pinokio Informeru, srebrni Nultoj tački i bronzani Srpskom telegrafu

Ove godine zlatni Pinokio pripao je Informeru, srebrni Nultoj tački a bronzani Srpskom telegrafu. Pinokija su dobili oni mediji koji su, prema evidenciji našeg Fake News Tragača, tokom prethodnih godinu dana najčešće objavljivali lažne i manipulativne sadržaje.

“U prethodne tri-četiri godine smo na dnevnom nivou lovili previše dezinformacija, a rekao bih da u poslednje vreme imamo puno medija koji nekom kombinacijom baljezganja i distorzijom podataka objave nešto što je manipulativno ali se trude da to urade tako da ne možemo da ih upecamo. Ali, mi ipak uspevamo da ih ulovimo” – rekao je Stefan Janjić, urednik Fake News Tragača.

Podsećamo da su Informer i Srpski telegraf i prethodnih godina bili dobitnici Pinokija, dok se medij Nulta tačka prvi put našao na ovoj listi. Naime, Informer je dva puta osvojio zlatnog Pinokija i tri puta srebrnog, dok je Srpski telegraf u 2022. godini bio dobitnik bronzanog Pinokija.

Izvor: NNŠ

O autorovi/ke & O autoru/ki

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.