Društvo

Šta za mlade predstavlja solidarnost?

Međunarodni dan ljudske solidarnosti ustanovljen je 2005. godine od strane Ujedinjenih nacija, a na inicijativu bivšeg predsednika Poljske i dobitnika Nobelove nagrade za mir, Leha Valensa, i obeležava se 20. decembra.

Prema sociologu Emilu Dirkemu, solidarnost predstavlja moralnu pojavu kojom se izražava opšti stav humanosti, međusobne pomoći, razumevanja i uzajamnosti.

Solidarnost je moralna potreba čoveka da pomogne, učini, sasluša ili uteši drugoga. Solidarnost je bezuslovno podržavanje i razumevanje, kao i briga o čoveku.

Danas se različiti instituti, organizacije i udruženja bave brigom o ljudima, socijalno ili mentalno ugroženima. Takođe, bave se i mentalnim zdravljem, a sve u cilju očuvanja zdravlja obezbeđenja kvalitetnih uslova za život.

Jedan od dobrih primera solidarnosti je nacionalna inicijativa „Spasimo hranu, spasimo humanost“, kroz koju je od avgusta ove godine pa do sredine novembra prikupljeno je i distribuirano 69.717 kilograma hrane za najugroženije građane širom Srbije. Ukupna vrednost ovih donacija je 13.625.078 dinara. A poruke kampanje su došle do 1,5 miliona građana, preko medija i društvenih mreža.

 Pitali smo mlade ljude da li znaju šta je solidarnost i šta ona za njih predstavlja. 

Anđela (21): „Za mene solidarnost predstavlja spremnost ljudi u zajednici da pomognu ili učine jedni drugima, kao da uvek budemo tu jedni za druge.“

Stefan (21): „Definisao bih to kao međuljudsku saradnju i pomaganje ljudima koji se nalaze u teškim materijalnim, psihičkim i sličnim uslovima.“

Solidarnost za Ivanu (20) znači saradnja, slaganje i saosećanje sa drugima, a napominje i to da, pored sreće, treba da delimo i tugu.

Milica (21) objašnjava to kao saosećanje i povezanost sa ljudima, i da se iz solidarnosti rađa razumevanje i potreba da pomognemo jedni drugima.

Milana (20): „Solidarnost predstavlja moralni akt pružanja pomoći, bez nužne uzajamne koristi. Treba se držati toga da energija kruži i da sve što se priloži, negde se odbije i vrati kao bumerang. Svaka akcija ima svoju reakciju, koja ne mora biti brza i očigledna. Treba da postupamo prema drugima onako kako bismo voleli da se postupa prema nama.“

+ posts

About the author

Mira Arizanović

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

PODKAST

PREDLOŽI TEMU

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI