Nesvakidašnji čovek

Ljuljaške iz Stašinog kutka uz koje se gubi tlo pod nogama

Stašin kutak

„Prvu ljuljašku smo napravili 2020. godine kada je u svetu vladala pandemija, a kod nas u kući su se dešavale lepe stvari. U to vreme smo očekivali rođenje naše druge ćerke Srne i bližio se rođendan našoj starijoj ćerki Staši. Podstaknuta trudnoćom, imala sam nalete kreativnosti, pa smo došli na ideju da Staši napravimo ljuljašku za rođendanski poklon“, počinje priču Milka Grbić iz Maglića, dok Mirko, njen suprug, dodaje da je njihov mali porodični biznis nastao iz ljubavi prema ćerkama.

„Ideja se dalje razvila tako što je Staša bila veoma uzbuđena kada je videla ljuljašku. Zatim je usledilo oduševljenje porodice i nama bliskih prijatelja, kao i naše lično. Želeli smo da ljuljašku kompletiramo zajedno sa ostalim nameštajem u njenoj sobi. Prve ljuljaške su i pravljene za nama bliske ljude, a vremenom smo otvorili Instagram i Facebook stranicu, na kojima smo ponudili naše ljuljaške“, objašnjavaju Grbići.

Kako kažu Milka i Mirko, počeli su sa idejom da prave ljuljaške za decu, a vremenom su dečije proširili na Standard i Premium modele koje prave za odrasle.

„Naš prvobitni logo je bio drugačiji od sadašnjeg. Sadržao je inicijale našeg porodičnog biznisa SK. Kada je Srna došla na svet, u logo smo ubacili i malu srnu, kako bismo upotpunili čitavu priču, jer je zbog njih dve sve i počelo. Uz logo stoji i naš moto ’Izgubi tlo pod nogama’, koji se na Instagramu koristi kao hešteg, a označava da svako ko sedne u našu ljuljašku treba da se opusti i da uživa u ljuljanju.’’

Kako objašnjavaju naši sagovornici, kompletan koncept ljuljaške jeste da ona ne bude artikal koji je sezonski, već da može da se prenosi. Upravo zbog toga su i osmislili ugradnju u plafon sa delovima koji su provereni i do sada se se pokazali bez ijedne greške.

„Pored toga što su ljuljaške poznate kao sredstvo koje umiruje i smiruje, naročito decu, one mogu da doprinesu razvoju ravnoteže, koordinaciji pokreta i motoričkom razvoju dece. Takođe, ljuljanje pomaže ublažavanje stresa i relaksaciji, a kod dece može da bude njihov siguran i bezbedan prostor za igranje, čitanje i slično. Isto tako je i roditeljima potrebno da se odmore“, ističu Milka i Mirko i dodaju da su dečiji modeli potpuno perivi, dok se ljuljaške za odrasle održavaju prebrisavanjem vlažnom krpom. Važno je i to da ne zauzimaju mnogo prostora – za montažu je potrebno oko 1m2 u bilo kom delu sobe, a ugradnja je vrlo jednostavna.

Ljuljaška kao patent

„Ovakve ljuljaške su kompletno naša kreacija, u smislu mehanizma ljuljaške, upravo zato i jesu zavedene kao naš patent. Da bismo ušli u proces proizvodnje, morali smo da sprovedemo razna ispitivanja koja se tiču konopca, materijala tkanine, da li ima štetnih materija i toksičnih delova, odnosno da li je to bezbedno za zdravlje ljudi i dece. Danas pravimo ljuljaške nosivosti i do 110 kg“, objašnjavaju i dodaju:

„Mi pravimo sve – od same ljuljaške, do jastuka, jastučnica, obrađujemo i letvu na kojoj visi ljuljaška, konopac i metal. Sve ovo ne bismo postigli sami, da nemamo podršku još tri žene, koje su nam veliko olakšanje i pomažu nam u samom procesu pravljenja ljuljaški.“

Danas su ljuljaške iz ’’Stašinog kutka’’ zaštićene u Zavodu za intelektualnu svojinu kao mali pantent, i imaju potvrdu o zaštićenosti intelektualne svojine u trajanju od deset godina. Poseduju i sertifikat o zdravstvenoj bezbednosti za predmete opšte namene.

’’Bitno je da napomenemo i to da ne zagađujemo prirodu, pa od ostatka materijala pravimo gumice za kosu, jastuke i jastučnice.’’

Ove ljuljaške su lagane i lake za premeštanje, možete ih koristiti u kući, stanu ili spakovati za putovanje ili izlete u prirodu. 

Stašin kutak se može pohvaliti i CE sertifikatom, koji predstavlja oznaku proizvođača da je proizvod u skladu sa smernicama EU i odgovarajućim evropskim normama na koje se pozivaju smernice.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Mira Arizanović

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.