Kultura drugačija

Subotnji razgovori o novosadskoj modi

novosadska moda

U drugoj nedelji Subotnjih razgovora, koji su održani 27. maja, pričali smo o novosadskoj modi. Moda, osim što nam omogućava da definišemo i izrazimo svoj identitet, predstavlja i umetničku formu koja odražava jednu kulturu i društvo. Bilo da se radi o dobro skrojenom odelu ili haljini sa živopisnim motivima, najvažnije je da se osećamo udobno i osnaženo u svom stilu, jer kako kažu naši sagovornici – stil je odraz našeg duha.

Ove subote sagovornici Vesne Farkaš bili su Nataša Raletić, po struci grafičar nastavnik i profesorka likovne kulture, a iz ljubavi slikarka i dizajnerka garderobe, i Aleksandar Topić, samostalni umetnik i kreator sopstvenog brenda. Pričali su o svojim počecima i trnovitom putu ka uspehu, koliko je nešto drugačije danas prihvaćeno u društvu i kakvo je stanje sa novosadskom modom.

Iako nije znala ništa o procesu slikanja na čarape ljubav prema umetnosti i sreća koja joj dolazi kada radi sa rukama Nataša je istrajala u svojoj želji da spoji slikanje i modu. Preko tekstilnih i akrilnih boja, isprobavanja raznih površina na kojima bi mogla da oslikava čarape, Nataša je isprobavala sve dok nije našla pravu tehniku. Kako sama kaže ništa joj nije teško palo jer se uvek vodi motom – strpljen, spašen.

Aleksandar je svoju umetničku karijeru počeo sa bedževima, kravatama i leptir mašnama, a danas je uspešno održao svoju sedmu samostalnu izložbu. Kako kaže kroz garderobu se definišemo, a on najviše pohvaljuje hrabrost da se proba nešto drugačije, jer nekada je upravo i poenta biti drugačiji.

Moda ima moć da nas osnaži da pokažemo svoj identitet kroz odeću, a Vesna Farkaš nas na kraju podseća da je važno da vodimo računa o sebi –  ne samo kroz odeću, već i kroz misli, govor i muziku.

Produkcija Heror Media Pont / Medijska podrška Storyteller / Projekat ,,Podkast Subotnji razgovori“ finansijski je podržala Uprava za kulturu grada Novog Sada. / Foto: Heror Media Pont

O autorovi/ke & O autoru/ki

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.