Kultura drugačija

Top 5 filmova koje ne smete propustiti na Festivalu evropskog filma Palić

Festival evropskog filma Palić održaće se ove godine po 27. put i to od 12. do 18. septembra na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Tokom festivala, u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Izdvajamo 5 naslova koje ne smete propustiti.

Glavni takmičarski program: Nada / HÅP, Maria Sødahl, Norveška, Švedska, 2019

Potresni film inspirisan ličnom rediteljskom pričom prati Anju i njen porodični život sa Tomasom, njihovom biološkom decom i pastorčadima. Dan pred Božić Anja saznaje da pati od neizlečive bolesti. Sama sa tugom i strahom, ona prepoznaje potrebu za Tomasovom pomoći i podrškom, ali odnos dvoje umetnika, zapada u krizu i razotkriva se zanemarena ljubav.

Zaboravavljeni

Selekcija Paralele i sudari: Zaboravljeni / ZABUTI, Daria Onyshchenko; Ukrajina, 2019

Nina je nastavnica ukrajinskog jezika i ne može da napusti svoj grad Lugansk koji su okupirali separatisti u istočnoj Ukrajini. Zbog toga je primorana da prođe kurseve prekvalifikacije za podučavanje ruskog jezika. Andrii je student koji je ostao siroče nakon rata. Njihovi životi se ukrštaju kada Nina postane svedok da je Andrii uhapšen zbog sitnice. Ona zna da mora da mu pomogne, jer žive u svetu nepravde i laži. Čak i život rizikuje da bi ga oslobodila jer bi u suprotnom Andrii mogao dugo da ostane u zatvoru. Dok se zbližavaju, oni pokušavaju da podsete ljude na okupiranim teritorijama da i oni zaslužuju budućnost.

Glavni takmičarski program: Krv i meso / KØD & BLOD, Jeanette Nordahl; Danska, 2020

Nakon tragične smrti majke u saobraćajnoj nesreći, sedamnaestogodišnja Ida se useljava kod tetke i rođaka. Ida već dugi niz godina nije videla majčinu stranu porodice i njihov dom je ispunjen ljubavlju, ali izvan njega, ovu porodicu čine nasilnici i kriminalci. Porodični zločinački način života brzo postaje svakodnevica za Idu, ali nije uvek lako odvojiti nasilje i manipulacije od ljubavi i brige. Ida ubrzo shvata od čega je svojevremeno njena majka pobegla.

Eco Dox: Kiruna, potpuno novi svet / KIRUNA – PŘEKRÁSNÝ NOVÝ SVĚT, Greta Stocklassa; Češka, 2019

Kako bi izgledao vaš svet, da dobijete šansu da ga iznova napravite? Smešten više od 200 km iznad polarnog kruga, švedski rudarski grad Kiruna izgrađen je na najvećem i najmodernijem tunelu za vađenje gvozdene rude na svetu, što je švedskoj vladi stvorilo značajan prihod. Međutim, zbog rudarstva grad je počeo da propada i da bi spasio industriju, gradsko veće je zajedno sa rudarskom kompanijom LKAB odlučilo da grad i njegove građane preseli 3 kilometra na istok. Čineći to, grad je potencijalnu katastrofu pretvorio u sjajnu priliku. Nova Kiruna biće još naprednije, još bolje društvo za budućnost. Ali da li je uopšte moguće planirati idealan svet? Kiruna, potpuno novi svet je portret istovremeno i utopijskog i distopijskog grada ali i beskopromisna refleksija današnjeg društva.

Bugarska u fokusu: Slava / Glory, Kristina Grozeva, Petar Valchanov; Bugarska, Grčka, 2016

Slava

Slava se fokusira na Tzanka Petrova, introvertnog Bugarina, železničara, koji pronalazi milione gotovine prosute po pruzi. Predaje ih policiji, a šefica PR-a ministarstva saobraćaja, Julia Staikova, odlučuje da ga iskoristi za skretanje pažnje sa korupcionaškog skandala. Njegov jednostavni život postaje žrtva okrutne birokratije. Proglašen nacionalnim herojem od zvaničnika željnih publiciteta, on na jedan dan izlazi iz svog uobičajenog životnog šablona da bi prisustvovao razmetljivoj ceremoniji tokom koje je ućutkan, ismejan i lišen jedne stvari koju veoma ceni.

Više informacija o programu možete naći na sajtu: https://www.palicfilmfestival.com/sr

O autorovi/ke & O autoru/ki

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.