tradicionalni zanati
Kultura drugačija

Zanati su prošlost koja ima budućnost 

Novinarka Lidija Pisker autorka je zanimljive multimedijalne priče o sprezi zanata i turizma u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Zanati su prošlost koja ima budućnost“.

Tradicionalni zanati važan su dio kulturnog naslijeđa, ali i turističkog potencijala Bosne i Hercegovine. Njihov opstanak ugrožen je uslijed industrijalizacije, manjka interesa novih generacija za njihovo izučavanje i bavljenje njima, te pada ekonomske vrijednosti rukotvorina. Ali u Bosni i Hercegovini i dalje postoje osobe koje prkose zaboravljanju tradicije.

Naslovna ilustracija je napravljena od fotografija iz arhive sagovornika iz ove multimedijalne priče.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.