Kultura drugačija

Tvrđava mira na Petrovaradinu i legendarna Joko Ono

Povodom obeležavanja sto godina od potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma 1919. godine i zvaničnog završetka Prvog svetskog rata, EXIT fondacija će u saradnji sa legendarnom multimedijalnom umetnicom i mirovnom aktivistkinjom Joko Ono 28. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoriti konceptualnu instalaciju pod imenom „One day…“. Pored Exita, ova instalacija će dodatno promovisati Petrovaradinsku tvrđavu, ali i ceo Novi Sad na međunarodnoj sceni kao grad tolerancije, saradnje i kulture.

Druga najveća evropska tvrđava na Dunavu širom sveta postala je poznata po održavanju EXIT festivala, koji na njenoj turistifikaciji radi intenzivno već godinama, a od ove biće još vidljivija u svetskim okvirima.

Svi turisti koji se zainteresuju za istorijsko i kulturno nasleđe Balkana, moći će bliže da se upoznaju sa Petrovaradinskom tvrđavom zahvaljujući projektu „Creative History Balkans Tour“, koji je pokrenula EXIT fondacija, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj nedavno u Gradskoj kući u Novom Sadu, prilikom predstavljanja programske platforme „Tvrđava mira“ projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Foto: Exit Fondacija

Osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević poručio je nedavno na Sea Star Festivalu u Umagu da je cilj EXIT porodice festivala u regionu da gradi čvrste mostve tolerancije i mira između država čiji odnosi na političkom nivou nisu najbolji.

„Odlučili smo da povampirenim duhovima nacionalizma u regionu kažemo dosta i da učinimo sve što je u našoj moći da naša deca nikada ne dožive ono što se na Balkanu dešavalo u prošlom veku. Hoćemo da za dvadeset godina naša deca odbiju one koji pokušavaju da im stave puške i da umesto toga popiju piće na nekom od regionalnih festivala. Kao što je metalurgija nakon drugog svetskog rata bila spona za Nemačku i Francusku iz koje je nastala Evropska unija, tako su za naš region to kreativne industrije i turizam, kroz koje trebamo osigurati dobro plaćena radna mesta i zadržati mlade talente, što je goruća tema svih država na Balkanu“, naglasio je Kovačević i dodao da ujedinjeni možemo postići mnogo.

EXIT Fondacija tokom festivala u Novom Sadu od 4. do 7. jula 2019. godine posvetiće posebnu pažnju ovakvoj vrsti aktivizma i zajedno sa OPENS-om pozivaju  organizacije civilnog društva iz Novog Sada, Srbije i celog regiona da se za vreme trajanja Exit Festivala 2019. godine predstave brojnoj publici na Petrovaradinskoj tvrđavi na OPENS State of EXIT zoni, centralnoj festivalskoj lokaciji za veliku proslavu titule Omladinske prestonice Evrope 2019.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Marija Belić Bibin

Dugogodišnji novinar (radio, televizija, novinska agencija), konsultant i trener na temu komunikacija i PR, freelance blogger i pisac. Njeno više od dve decenije dugo profesionalno iskustva varira od medijske produkcije, PR savetnika u Vladi i nevladinim organizacijama do pisanja romana i predavanja o kreativnoj i nenasilnoj komunikaciji. Marija je izvršna direktorka u "DOR Centru za kreativnu edukaciju i umetnost" u Novom Sadu (Srbija), gde vodi inovativna predavanja o nenasilju, prevenciji sukoba i komunikaciji. Njeno pisanje romana i pesama nagrađeno je 2016. godine, a takođe piše i o društvenim / političkim pitanjima za online medije. Marija je majka troje dece, večni optimista, ljubitelj muzike i knjiga.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.