Kultura drugačija

U Magliću uskoro 2. Susret veterana „Bela vilo na tebe mi krivo“

susret veterana

Drugi susret veterana pod nazivom ‘’Bela vilo na tebe mi krivo’’ u organizaciji KUD-a ‘’Đura Jakšić’’ iz Maglića održaće se 11. aprila 2020. godine. Povodom predstojećeg festivala razgovarali smo sa predsednikom KUD-a Viktorom Jelićem.

„Sekcija veterana ne postoji od početka ponovnog rada KUD-a (2010. godine), već je nastala tri-četiri godine kasnije, kao želja veterana za druženjem, zabavom i putovanjima. Veteranska sekcija dugo nije radila, stoga je trebalo vremena da se uigraju i vrate u formu i time otpočnu putovanja, odlaske na brojne festivale, i saradanju sa drugim ansamblima“, kaže Viktor Jelić.

„Festivali koje veterani rado posećuju i na njima ostavljaju zapažene rezultate i vrlo lepe utiske su oni u Bogatiću, Brčkom, Bijeljini, Žitištu i drugim mestima. Otuda je i nastala ideja da i mi napravimo festival takvog tipa kod nas, u Magliću.’’

susret veterana
Folkloraši veterani KUD „Đura Jakšić“ Maglić / Foto: KUD „Đura Jakšić“

„Bela vilo na tebe mi krivo“ kao tradicija

Ono što odlikuje ovaj festival jeste to što se održava na pravoslavni praznik Vrbicu, i, kako kaže Viktor, to će ostati tradicija.

„Posebno nam je drago što su naši gosti prošle godine imali priliku da prisustvuju liturgiji, kojoj se nisu nadali“, kaže naš sagovornik.

„Na samom početku festivala gosti bivaju dočekani na tradicionalan način – uz aperitiv, pogaču, druženje i zakusku, koja je izašla iz rerni naših veteranki i izvođačica“, objašnjava i dodaje:

„Što se tiče podrške, izvođači su uvek tu kada nam nešto zatreba, bila to pomoć u organizacjii, spremanje hrane, prijem gostiju, učešće u samom defileu i koncertu.“

Defile, liturgija i na kraju veliko kolo u centru

„Želja nam je da se za naš festival daleko čuje, stoga težimo ka tome da ugostimo što više gostiju. Ove godine planiramo i očekujemo oko 300 učesnika, što će biti skoro duplo veći broj od prošlogodišnjeg“, kaže Jelić i naglašava:

„Trenutno, među prijavljenim gostima su i neki KUD-ovi koji su bili prošle godine, što je pokazatelj da smo odradili dobar posao. Trudićemo se, naravno, da ovaj put opravdamo očekivanja.“

susret veterana
Liturgija kao deo festivala Susret veterana „Bela vilo na tebe mi krivo“ / Foto: KUD „Đura Jakšić“

Publika u Magliću maksimalno podržava festivale i koncerte koje organizuje KUD „Đura Jakšić“.

„S obzirom na to da smo prošle godine prvi put organizovali festival ovakvog karaktera, veoma smo zadovoljni odzivom, kako učesnika, tako i publike. Poučeni ranijim iskustvom sa festivala koje smo posećivali, uspeli smo da napravimo izuzetan koncert, što potvrđuju i naši gosti koji su otišli sa mnogo lepih utisaka,“ pojašnjava Viktor Jelić.

Nezaboravan provod posle koncerta

Kao i na većini festivala, i KUD ‘’Đura Jakšić’’ posle koncerta organizuje druženje u restoranu, uz večeru, piće, živu muziku i odličan provod.

Izvor: YouTube kanal KUD „Đura Jakšić“

„Večera dolazi kao šlag na tortu. Prošle godine se atmosfera podigla na takav nivo da na kraju gosti nisu želeli da odu. Muzika je svirala non-stop, konobara je bilo na svakom koraku, hrane i pića dovoljno za sve. Baš onako kako smo i želeli. Na večeri smo gostima uručili zahvalnice i plakete i poželeli im da nam dođu i ove godine“, kaže Viktor.


Pročitajte i Školica folklora u Magliću deci približava tradiciju [VIDEO]


„Nakon svega, reakcije gostiju su bile takve da su rekli da odavno nisu bili na takvom festivalu, od samog dočeka, defilea, koncerta i na kraju večere i druženja“, zaključuje naš sagovornik.


Želite da dobijate zanimljive članke od Storytellera u mejlu? Prijavite se za newsletter.

+ posts

About the author

Mira Arizanović

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PREDLOŽI TEMU

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI