Kultura drugačija

Selekcija “Ukrajina u fokusu” na 29. Festivalu evropskog filma Palić

U okviru 29. Festivala evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 16. do 22. jula na Paliću i u Subotici, biće predstavljena selekcija „Ukrajina u fokusu” u kojoj će se naći šest ostvarenja iz ove zemlje: “Refleksija” reditelja Valentina Vasjanoviča, “Loši putevi” Natalije Vorožbit, “Nosorog” Olega Sencova, “Stop Zemlia” Katarine Goronstai, “Ruže” Irene Cecenko, i “Ova kiša nikada neće stati” Aline Gorlove. Filmovi u ovoj selekciji biće na repertoaru od 17. do 22. jula, u 17h u bioskopu Eurocinema.

Festival evropskog filma Palić ovaj program realizuje u saradnji sa Ukrajinskim institutom, javnom ustanovom povezanom sa Ministarstvom spoljnih poslova Ukrajine. Institut olakšava međunarodne veze između ljudi i institucija i stvara prilike za Ukrajinu da komunicira i sarađuje sa svetom.

Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma Palić, u osvrtu na ovu selekciju je istakao: “U poslednjoj deceniji, ukrajinski filmski stvaraoci su razvili autentičan i hrabar filmski izraz, stilski se oslanjajući na nadrealizam. Ovo stvaralačko nadahnuće novih mladih i perspektivnih autora ponovo je vratilo ukrajinsku kinematografiju u žižu interesovanja svetskih festivala, te je pre početka agresije kojoj svedočimo, ukrajinski film doživeo novi veliki uzlet.U našoj selekciji savremenog ukrajinskog filma posebno se ističu autorke, čija ženska perspektiva donosi nešto novo i autentično, bilo da sagledava vojne sukobe ili prati intimnu dramu o odrastanju i zaljubljivanju”.

U filmu “Refleksija” ukrajinski hirurg Sergej je zarobljen od strane ruskih vojnih snaga u zoni sukoba na istoku Ukrajine, i nakon puštanja na slobodu, pokušava da pronađe svrhu u životu obnavljajući svoj odnos sa ćerkom I bivšom ženom.

Ostvarenje “Loši putevi” predstavlja četiri kratke priče smeštene u Donbasu (Donjecki basen), u ratnoj Ukrajini i nastao je kao adaptacija istoimene predstave koju je režirala Natalija Vorožbit.

 Film “Nosorog” svoju radnju smešta u industrijski provincijski grad u Ukrajini devedesetih godina prošlog veka, gde srećemo mladića po nadimku „Nosorog“ – agresivnog delinkventa još od detinjstva, a koji sada postaje nasilni kriminalac. Posmatramo njegovo odrastanje, porodicu i ljubavni život.

Refleksije

Film “Stop Zemlia” dobitnik je nagrade Berlinale 2021 Generation – Crystal bear award, a prati kretanje kroz emocionalna previranja, čekanja da život počne dok se družite sa drugovima iz razreda. Ovo je radikalan, autentičan i osetljiv uvid u uznemirujući osećaj mladosti i unutrašnja perspektiva ukrajinske omladine.

“Ruže” su tragikomični mjuzikl u kojem učestvuju umetnice grupe Dakh Daughters iz Ukrajine. Ovaj bioskopski kabare prikazuje lepotu i poteškoće u želji da  slede sopstveni put – kao žene, umetnice, građanke zemlje koja prolazi kroz revoluciju i rat.

Dokumentarni film “Ova kiša nikada neće stati” vodi publiku na snažno, vizuelno privlačno putovanje kroz beskrajni ciklus rata i mira. Film prati dvadesetogodišnjaka Andrija Sulejmana koji pokušava da obezbedi održivu budućnost dok su svuda žrtve oružanih sukoba. Od građanskog rata u Siriji do sukoba u Ukrajini, Andrijev život se nalazi uokviren konstatnom borbom između života i smrti.

About the author

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI