Kultura drugačija

Uskoro strip konferencija “Remix Comix – Strip, nasleđe i savremena umetnost” u Novom Sadu

strip konferencija

U okviru konferencije “Remix Comix – Strip, nasleđe i savremena umetnost”, koja će biti održana od 28. do 30. oktobra u Distriktu u Novom Sadu, gostovaće 17 predavača i voditelja radionica iz zemlje i inostranstva. Ova događaj održava se u okviru međunarodnog projekta Remix Comix i programa “Comics City Project” koji je deo programskog luka „Druga? Evropa“, projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Konferenciju 28. oktobra otvara poznata austrijska strip autorka Uli Lust, koja se u svojim radovima bavi pitanjima grafičkog (strip) novinarstva, ukazuje na položaj manjina, kulturnog nasleđa i javnih prostora gradova širom Evrope. Ona će održati predavanje pod nazivom “Dokumentarno izveštavanje i vizuelno novinarstvo. Prave životne priče”.

Uli Lust / Foto: iz privatne arhive

Program 29. oktobra započinje seminarom „Sećanje kroz strip: Spiegelman, Nakazava, Satrapi” tokom kojeg će Jasko Horsman i Matia Piters, naučni istraživači sa Lieden univerziteta iz Holandije, podeliti sa publikom razmišljanja na temu kako su traume evropske i svetske istorije predstavljene kroz formu stripa.  Interaktivni seminar “Reprezentacija kroz strip” sa pesnikom i umetničkim kritičarem Kananom Marašligilijem (Bisel, Amsterdam) istražiće veliki broj primera kako su kroz formu stripa umetnici i pisci sa različitim životnim iskustvom i fluidnim identitetima, često marginalizovani od strane glavnih kulturnih tokova, uspeli da se izraze i iznesu svoja iskustva i stavove.

Narednog dana, 30. oktobra, biće održana prezentacija “Walhalla belgijskog stripa, tokom koje će urednik stripova Roel Denen (Belgija) govoriti o belgijskim novitetima u svetu stripa. Nakon njegove prezentacije biće jasnije kako i zašto je Brisel postao evropska prestonica devete umetnosti.  Seminar “Stripovi u muzejima” vodiće Barbara Egert iz Next Comics Festivala iz Linca u Austriji, a tokom ovog seminara učesnici će diskutovati na temu kako je moguće primeniti iskustvo strip stvaralaštva u muzejskoj praksi. Barbara Egert će podeliti svoja saznanja koje je stekla tokom istraživanja u muzejima, kroz teorijske i praktične primere iz svog iskustva tokom rada na Next Comics festivalu u Lincu.

David Šilter iz letonskog Festivala Kuš! istog dana održaće prezentaciju “Strip i savremena umetnost u (fan)zinima.  “Kuš!” je pokazao svojim šarmom kako pravljenje fanzina može biti moćan metod približavanja strip umetnosti novim čitaocima. Tokom ove prezentacije David će podeliti svoja iskustva i predstaviti “Kuš!”, njegovu prošlost i budućnost. Prezentaciju  “Stripovi u javnom prostoru” će voditi  Akinori Oiši, multimedijalni umetnik i illustrator iz Japana – ovaj svetski poznat umetnik će objasniti šta je ideja njegovog projekta “Crteži na prozoru” kojeg je realizovao u Novom Sadu.

Barbora Milerova / Foto: iz privatne arhive

Tokom konferencije biće održano i nekoliko radionica: Oskar Pavlovskis iz letonskog Kuš!-kolektiva započeće radionicu pravljena (fan)zina, radionicu “Pogledati kreativni distrikt novim očima vodiće Barbora Milerova (kustoskinja Lustr-festivala u Pragu), Karolina Spaić i Sebo Baker, dramski umetnici i performeri iz Amsterdama predstaviće nam svoju društvenu igru “Storycatcher”.  Eva Hilhorst, (Holandija), urednica platforme za vizuelno novinarstvo Drawing the Times, održaće radionicu “Strip u novinarstvu”.

Domaću strip scenu predstavljaće Boris Stanić i Aleksandar Zograf, koji će sa kolegom iz Slovenije Blažom  Vurnikom iz Slovenije drugog dana Konferencije predstaviti svoj rad o regionalnim sećanjima na Drugi svetski rat. Tokom razgovora sa autorima zajedno sa učesnicima, doći će se do zaključka kako se sećanja mogu vizualizovati kroz formu stripa, i da li je na taj način moguće ponovo oživeti (zaboravljenu) istoriju. Nakon ovog programa biće prikazan dokumentarni film “Poslednja avantura Kaktus Bate” koji istražuje sudbinu autora novinskog stripa nestalog u turbulentnom vremenu nakon oslobođenja 1945, a u kome Aleksandar Zograf igra glavnu ulogu. Istog dana, radionicu “Poljubac mudrosti i ludila” vodiće srpski strip crtač Mileta Poštić zajedno sa koleginicom Jelenom Bobić.

Konferenciju će biti završena crtačkim okršajem: svi su pozvani da učestvuju, bilo da su profesionalni crtači ili amateri. Akteri ovog programa će se takmičiti ko će nacrtati najbrži, najsmešniji ili najbizarniji strip, mini strip ili crtež.

About the author

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODKAST „Na ivici“

PODPORA V ROKU 2022 – PODŠKA U 2022.

E-KNIHA ZADARMO!

PARTNERI

Newsletter Storyteller