Kultura drugačija

Uskoro strip konferencija “Remix Comix – Strip, nasleđe i savremena umetnost” u Novom Sadu

strip konferencija

U okviru konferencije “Remix Comix – Strip, nasleđe i savremena umetnost”, koja će biti održana od 28. do 30. oktobra u Distriktu u Novom Sadu, gostovaće 17 predavača i voditelja radionica iz zemlje i inostranstva. Ova događaj održava se u okviru međunarodnog projekta Remix Comix i programa “Comics City Project” koji je deo programskog luka „Druga? Evropa“, projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Konferenciju 28. oktobra otvara poznata austrijska strip autorka Uli Lust, koja se u svojim radovima bavi pitanjima grafičkog (strip) novinarstva, ukazuje na položaj manjina, kulturnog nasleđa i javnih prostora gradova širom Evrope. Ona će održati predavanje pod nazivom “Dokumentarno izveštavanje i vizuelno novinarstvo. Prave životne priče”.

Uli Lust / Foto: iz privatne arhive

Program 29. oktobra započinje seminarom „Sećanje kroz strip: Spiegelman, Nakazava, Satrapi” tokom kojeg će Jasko Horsman i Matia Piters, naučni istraživači sa Lieden univerziteta iz Holandije, podeliti sa publikom razmišljanja na temu kako su traume evropske i svetske istorije predstavljene kroz formu stripa.  Interaktivni seminar “Reprezentacija kroz strip” sa pesnikom i umetničkim kritičarem Kananom Marašligilijem (Bisel, Amsterdam) istražiće veliki broj primera kako su kroz formu stripa umetnici i pisci sa različitim životnim iskustvom i fluidnim identitetima, često marginalizovani od strane glavnih kulturnih tokova, uspeli da se izraze i iznesu svoja iskustva i stavove.

Narednog dana, 30. oktobra, biće održana prezentacija “Walhalla belgijskog stripa, tokom koje će urednik stripova Roel Denen (Belgija) govoriti o belgijskim novitetima u svetu stripa. Nakon njegove prezentacije biće jasnije kako i zašto je Brisel postao evropska prestonica devete umetnosti.  Seminar “Stripovi u muzejima” vodiće Barbara Egert iz Next Comics Festivala iz Linca u Austriji, a tokom ovog seminara učesnici će diskutovati na temu kako je moguće primeniti iskustvo strip stvaralaštva u muzejskoj praksi. Barbara Egert će podeliti svoja saznanja koje je stekla tokom istraživanja u muzejima, kroz teorijske i praktične primere iz svog iskustva tokom rada na Next Comics festivalu u Lincu.

David Šilter iz letonskog Festivala Kuš! istog dana održaće prezentaciju “Strip i savremena umetnost u (fan)zinima.  “Kuš!” je pokazao svojim šarmom kako pravljenje fanzina može biti moćan metod približavanja strip umetnosti novim čitaocima. Tokom ove prezentacije David će podeliti svoja iskustva i predstaviti “Kuš!”, njegovu prošlost i budućnost. Prezentaciju  “Stripovi u javnom prostoru” će voditi  Akinori Oiši, multimedijalni umetnik i illustrator iz Japana – ovaj svetski poznat umetnik će objasniti šta je ideja njegovog projekta “Crteži na prozoru” kojeg je realizovao u Novom Sadu.

Barbora Milerova / Foto: iz privatne arhive

Tokom konferencije biće održano i nekoliko radionica: Oskar Pavlovskis iz letonskog Kuš!-kolektiva započeće radionicu pravljena (fan)zina, radionicu “Pogledati kreativni distrikt novim očima vodiće Barbora Milerova (kustoskinja Lustr-festivala u Pragu), Karolina Spaić i Sebo Baker, dramski umetnici i performeri iz Amsterdama predstaviće nam svoju društvenu igru “Storycatcher”.  Eva Hilhorst, (Holandija), urednica platforme za vizuelno novinarstvo Drawing the Times, održaće radionicu “Strip u novinarstvu”.

Domaću strip scenu predstavljaće Boris Stanić i Aleksandar Zograf, koji će sa kolegom iz Slovenije Blažom  Vurnikom iz Slovenije drugog dana Konferencije predstaviti svoj rad o regionalnim sećanjima na Drugi svetski rat. Tokom razgovora sa autorima zajedno sa učesnicima, doći će se do zaključka kako se sećanja mogu vizualizovati kroz formu stripa, i da li je na taj način moguće ponovo oživeti (zaboravljenu) istoriju. Nakon ovog programa biće prikazan dokumentarni film “Poslednja avantura Kaktus Bate” koji istražuje sudbinu autora novinskog stripa nestalog u turbulentnom vremenu nakon oslobođenja 1945, a u kome Aleksandar Zograf igra glavnu ulogu. Istog dana, radionicu “Poljubac mudrosti i ludila” vodiće srpski strip crtač Mileta Poštić zajedno sa koleginicom Jelenom Bobić.

Konferenciju će biti završena crtačkim okršajem: svi su pozvani da učestvuju, bilo da su profesionalni crtači ili amateri. Akteri ovog programa će se takmičiti ko će nacrtati najbrži, najsmešniji ili najbizarniji strip, mini strip ili crtež.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.