Kultura drugačija

Valley Echo Rock Fest 2023 uskoro – jer sloboda nema cenu

Valley Echo Rock Fest 2023 (VERF) u Padini drugog julskog vikenda od 7. do 9. jula okupiće ljubitelje muzičkih žanrova, kao što su rok, alternativa, bluz i metal, u izvođenju domaćih muzičkih bendova. VERF, po rečima organizatora, ove godine izlazi iz okvira lokalne manifestacije.

Cilj festivala i dalje ostaje isti: da sugrađanima i široj publici približi drugačije, odnosno rok, alternativne, bluz, metal i druge muzičke grupe, različite od komercijalnih, – i to u drugačijem prostoru i atmosferi nego što su navikli“, kaže Paljo Sampor iz Underground Rock Music Cluba, koji u Višničkovoj šumi, u predivnoj dolini nadomak sela, organizuje Valley Echo Rock Fest.

Glavna poruka festivala i dalje govori o slobodi, i to u svakom smislu te reči koji možete da zamislite, kaže Paljo, koji naglašava da misija ovog festivala jeste doprinos da ljudi bar ta tri festivalska dana budu srećniji.

Organizatori festivala i ove godine veliki akcenat stavljaju i na predstavljanje mladih, ali i iskusnih rok bendova. Ipak, VERF 2023 donosi i novine.

„Novina je da trajemo tri dana, jer smo povećali broj grupa koje nastupaju“, kaže  Paljo Sampor , jedan od organizatora ovog letnjeg festivala i naglašava da je Valley Echo Rock Fest 2023 izašao iz okvira “lokalne manifestacije”.

„Sve ostalo je manje više isto…. Ili nije?“, dodaju organizatori i otkriva ko sve nastupa na VERF 2023.

PETAK, 07.07. 2023.

Kratki spoj 

Aura       

Kronika

Direct Drive 

SUBOTA, 08.07.2023.

Delagoa                 

Wrong Way           

E- Play            

Nuklearna Zima   

NEDELJA, 09.07.2023.

Dj Tom tom

Jam session

Na pitanje ko su ovogodišnji hedlajneri, organizatori VERF 2023 odgovaraju kratko i jasno: „Si koji nastupaju su nama hedlajneri!“

Ipak, posebno izdvajaju tri benda i to Kroniku, Direct drive i E-play.

Kronika koja je prošle godine pobedila na Gitarijadi Vojvodine je lokalni bend koji izlazi iz okvira “lokalnog benda”. To su momci koji su tu sa nama od “prapočetaka” ovog festivala. S druge strane, Direct drive su pobednici Zaječarske gitarijade su naši drugari, komšijski bend nastao pre petnaestak godina u Idvoru. Tako da se možemo pohvaliti da smo prvi festival na kojem će nastupiti dva najbolja prošlogodisnja neafirmisana rok vokalno-instrumentalna sastava u Srbiji“, objašnjavaju i dodaju posebno izdvajaju i grupu E-Play.

„U subotu je hedlajner grupa E-Play koju smo odabrali prvenstveno zbog specifične muzike koju produkuju. Nikad nisu nastupali u našem okruženju, a i naziv njihovog poslednjeg albuma je „Sloboda“ što je i poruka našeg festivala, koja se od prvog dana nametnula“, kažu.

E-Play je srpski alternativni sastav iz Beograda, osnovan 1998. godine. Vrlo jedinstvenog zvuka kojeg karakterišu distorzirani bas, drum & bass ritmovi i nežne – atmosferične gitare, ovaj bend veoma brzo nalazi svoje mesto na srpskoj rok sceni.

„Kupujmo domaće, kažu, a mi možemo biti ponosni na to da je naše “domaće” najbolje!“, smatraju organizatori i dodaju da lokalno gledano postoje još, uslovno rečeno, dva hedlajnera.

„Jedan od njih je grupa Delagoa, koja je žarila i palila u našem okruženju krajem prošlog i početkom ovog veka, a posle više od 15 godina ponovo nastupaju u ovom sastavu specijalno za naš festival“, kažu i dodaju da su peti hedlajneri možda i najbitniji.

„To su naše mlade nade: Wrong Way, Kratki spoj, Aura, Nuklearna Zima – devojke i momci koji su stasavali uz ovaj festival i na ovom festivalu“, kažu iz Underground Rock Music Cluba.

Na pitanje šta je perpetuum mobile za organizovanje festivala, jer nije jednostavno organizovati jedan ovakav muzički događaj izvan sela, a sa ograničenim finansijskim sredstvima, odgovaraju:

„Teško pitanje!“, i odmah dodaju:

„Verujemo da smo u odgovoru na prethodno pitanje delimično odgovorili: iskre energije koje se dešavaju kako na sceni, u publici ili “iza zavesa”. Drugi deo odgovora jeste, da(!), finansijska sredstva jesu ograničena, ali pomoć koju pojedinci, udruženja, preduzetnici i firme, a sve više i pojedine institucije, ne samo sa teritorije Padine, nego i iz Kovačice i šire pružaju u vezi sa organizacijom ovog festivala je možda samo potvrda toga da verovatno “radimo pravu stvar”. Ovakva doza solidarnosti, nesebičnosti, suživota, drugarstva i pozitivne energije teško da je moguća bilo gde… To je ono što “puni naše baterije” i po čemu smatramo da smo posebni“, zaključuje Paljo Sampor, koji je deo organizacionog tima Underground rock music club, koji osim njega čine Pavel Cicka, Miroslav Povolny i Daniel Cicka.

Za kraj smo ostavili „najteže“ pitanje, a ono glasi koliko košta upad. Odgovor je vrlo eksplicitan. 

„Upad je dž, zato što sloboda nema cenu!“

O autorovi/ke & O autoru/ki

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.