Kultura drugačija

Valley Echo Rock Fest poslednjeg vikenda jula u Padini 

Valley Echo Rock Fest

Peto izdanje Valley Echo Rock Festivala biće održano od 26. do 28. jula u Višničkovoj šumi nadomak Padine u opštini Kovačica. Ovaj mali jubilej poslužiće za promociju mladih izvođača koji prave svoje prve korake na bini, poput orkestara osnovne i srednje škole ali i mladih nada padinske scene.  

Program će prvog dana festivala od 20 časova otvoriti grupa The Greens iz Pančeva. Za njima će stejdž zauzeti Prljavi inspektor Blaža & Kljunovi iz Beograda u okviru svoje turneje povodom 30 godina postojanja. Nakon ovih rokenrol legendi publiku će zabavljati lokalni River Flow. 

Sledećeg dana, takođe od 20 sati, svoje muzičko umeće će pokazati sastav Weltschmerz koji je nastao udruženim snagama iz Padine i Kovačice. Za njima gradivo obnavlja Nuklearna zima, koja nas je prošle godine zadivila svojom energijom. Zbog velikog interesovanja posetilaca, novosadska grupa Osmi dan ponovo će posle dve godine nastupati na ovom festivalu. 

“Nedelja se poslednjih godina odomaćila kao porodični dan te stoga počinjemo ranije. Takođe ćemo u nedelju deliti vojnički pasulj svim posetiocima besplatno, koji je obezbedio jedan od naših sponzora,” navodi  jedan od organizatora festivala Paljo Sampor. 

U 17 časova program će otvoriti školski orkestar Osnovne škole “Maršal Tito” iz Padine, koji je ove godine osvojio prvo mesto na republičkom takmičenju školskih orkestara. Zatim će na binu stati Strujni udar, bend Tehničke škole u Zrenjaninu. 

Nuklearna zima na prošlogodišnjem festivalu © Storyteller

Nakon njih, svoju strast prema muzici pokazaće Promonael iz Bačkog Petrovca sa bendom, koji je prošle godine nastupao u polufinalu Zaječarske gde su osvojili nagradu publike. Tada su osvojili i treće mesto na Gitarijadi Vojvodine u Kisaču, a ovde godine su odneli prvo mesto na Mobil Music Festu u Beogradu.

Kronika iz Padine nas je prošle godine oduševila svojom osećajnošću i preciznošću, a oduševila je i žiri Gitarijade Vojvodine u Kisaču pre dve godine. Ovaj bend će u nedelju promovisati svoj prvi album “Kronika” koji će naći i na vinilu do kraja godine. Kronika je na Valley Echo Rock festivalu zavredela status počasnog izvođača i nastupa svake godine. 

“Ovog festivala ne bi bilo da momci iz Kronike nisu podržali našu suludu ideju, da u jeku korone odnesemo opremu nekoliko kilometara van sela i povežemo sve na agregat,”  kaže Sampor. 

Prošlogodišnji „porodični dan“ prošao je u improvizaciji muzičara iz različitih bendova © Storyteller

Program će zatvoriti Atar Distorzije iz Idvora, Titela i Perleza.  

Sampor dodaje da sve što rade ne bi mogli bez velikodušne pomoći sugrađana, organizacija, preduzetnika i medija. Svako doprinosi na način na koji može. Sa druge strane, osim lokalne samouprave, značaj festivala nije prepoznat na drugim instancama. 

“Najviše bi pohvalili bendove koji učestvuju, koji se mahom odriču svojih honorara, kako bi uveličali ovaj naš poduhvat,” ističe Sampor. 

Sanja Đorđević

Neskromno mogu reći da mi je specijalnost - slušanje. Krasim se titulom diplomiranog novinara, iako je ovaj poziv mnogo više od profesije, to je sklop ličnosti, odnosno manija. Volim debatu, grubu muziku i štrudle s makom.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Sanja Đorđević

Neskromno mogu reći da mi je specijalnost - slušanje. Krasim se titulom diplomiranog novinara, iako je ovaj poziv mnogo više od profesije, to je sklop ličnosti, odnosno manija. Volim debatu, grubu muziku i štrudle s makom.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.