Kultura drugačija

Višejezični dodaci u nedeljniku “Pančevac” primer i za druge lokalne listove

Najstariji nedeljni lokalni list na Balkanu “Pančevac” već nekoliko godina objavljuje nedeljne dodatke na jezicima nacionalnih manjina. Ovaj koncept, koji ima za cilj, sem informisanja i promovisanje specifičnosti ovih zajednica, dobro je prihvaćen od strane čitalaca, navodi se na sajtu Komšijske novosti.

Sadržaji koji se naizmenično objavljuju na četiri manjinska jezika, prevode se i na srpski jezik, koji je svima jezik komunikacije.

Urednik i novinar “Pančevca”, Siniša Trajković kaže da je ovakav koncept uveden nekoliko godina pre privatizacije ovog lista, a zadržan je i unapređen nakon privatizacije. To je omogućila pre svega finansijska stabilnost lista pre i nakon privatizacije. Kako kaže, sama ideja objavljivanja višejezičnih dodataka u „Pančevcu“ na mađarskom, rumunskom, makedonskom i slovačkom jeziku potekla je i od potrebe čitalaca za sadržajem na maternjem jeziku, što je uredništvo “Pančevca” prepoznalo kao mogućnost približavanja i saradnje manjinskih zajednica.

„Višejezični dodaci imaju istovremeno i edukativnu funkciju, jer čitaoci imaju priliku i da nauče različite stvari, a ujedno i jezik druge nacionalne zajednice.“

Trajković kaže da je od samog početka, i pre uvođenja projektnog sufinasiranja, Grad Pančevo pomogao objavljivanje ovakvog sadržaja, što i danas čini. Dodaje da svaki dodatak ima svoju malu redakciju i po jednog urednika. Dodaci izlaze na svake dve nedelje na drugom jeziku. Trajković ističe da je “Pančevac” otvoren za saradnju i sa drugim od 26 nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji Grada Pančeva, pre svega misli na romsku zajednicu, ali, kako kaže, sve zavisi da li pripadnici tih zajednica imaju volju i kadrove za to.

Trajković takođe tvrdi da su višejezični dodaci uticali i na povećanje tiraža ovog lista, tako da je primetno povećanje prodaje “Pančevca” u Jabuci kada izlazi dodatak na makedonskom, zatim u Vojlovici i Ivanovu kada se objavi dodatak na slovačkom ili na mađarskom ili u Banatskom Novom Selu kada izlazi dodatak na rumunskom jeziku.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.