Društvo Na ivici

NA IVICI: Srećemo sve više mladih, koji zloupotrebljavaju alkohol

zavisnost od alkohola

U poslednjih nekoliko godina skoro da je postalo normalno da je svaki izlazak mladih, proslava rođendana ili položenog ispita propraćen velikim količinama alkohola.

Prema istraživanjima Evropske komisije, svaki peti stanovnik Evropske unije star između 15 i 24 godine redovno i prekomerno pije alkohol. U Srbiji, prema istraživanju Instituta za zaštitu zdravlja „Batut”, oko 50 odsto mladih povremeno pije alkoholna pića, 20 odsto se povremeno opija, a njih sedam odsto redovno pije.

Želite da dobijate zanimljive članke u mejlu? Prijavite se za newsletter.

Istraživanja Instituta „Batut” pokazuju da se u proseku prvo pijanstvo u Srbiji doživljava sa 13 i po godina, a najkasnije u 20. godini života.

O problemu sa zavisnošću od alkohola je u desetoj epizodi podkasta „Na ivici“ govorila načelnica Odeljenja za bolesti zavisnosti Кlinike za psihijatriju КC Vojvodine i šefica Katedre za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu Aleksandra Dickov.

Foto: www.ordinacija-neuropraxis.com

Poslušajte i: NA IVICI: Čovek je jedina “životinja” na ovoj planeti, koja je sposobna za nameru u nasilju, kaže psihoterapeutkinja Ivana Perić

Ovaj podkast je nastao zahvaljujući finansijskoj podršci građana i građanki u okviru kampanje lokalnih medija “Tačka okupljanja” Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Podržite Storyteller TU!

O autorovi/ke & O autoru/ki

Miroslav Gašpar

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.