Društvo

Zvanično počela sanacija stare evangelističke crkve u Magliću

Stara nemačka evangelistička crkva u Magliću / Storyteller
Stara nemačka evangelistička crkva u Magliću / Storyteller

Posetom predstavnika Ministarstva kulture i javnog informisanja, nemačkog grada Kirhajm Uter Tek i Udruženja za promociju, sporazumevanje naroda, negovanje kulture i zavičaja između grada Kirchheim unter Teck i Opštine Bački Petrovac koju su u Magliću upriličili Opština Bački Petrovac i Savet Mesna zajednice Maglić u petak 9. avugusta zvanično je počela sanacija stare evangelističke crkve u Magliću.

Obnova stare nemačke evangelističke crkve u Magliću je počela. / Foto: Storyteller

Prvu fazu sanacije koja treba da bude završena do kraja 2019. čini kompletno uređenje eksterijera crkve koje se finansira sredstvima republičkog ministarstva kulture u iznosu od 15 miliona dinara u okviru projekta „Plava trasa“ podržanog na konkursu Gradovi u fokusu. Druga faza, odnosno sanacija i uređenje enterijera crkve koja treba da postane multifunkcionalni prostor, odnosno savremeni kulturni centar bi mogla da bude aktuelna već sledeće godine, ukoliko se obezbede sredstva posredstvom projekta prekogranične saradnje, najavljeno je juče u Magliću.

Vesna Maricki Ostojić i Danijela Vanušić (sleva) / Foto: Storyteller

Projekat uređenja enterijera ovog sakralnog objekta koji je izradila projektant Dubravka Đukanović je juče predstavljen delegaciji koju su činili pomoćnica ministra kulture za kulturno nasleđe Danijela Vanušić, savetnica ministra kulture Vesna Maricki Ostojić, gosti iz grada Kirhajm Unter Tek iz Nemačke i grada Kaloča iz Mađarske. Na prezentaciji su bili prisutni i predstavnici drugih relevantnih institucija i udurženja, kao i mnogi zainteresovani meštani Maglića. Domaćini ovog svečano-radnog susreta su bili predsednik Opštine Bački Petrovac Srđan Simić, koordinator projekta Radomir Zotović i predsednica Saveta Mesne zajednice Maglić Marica Stojanović.


Pročitajte i članak Privid hleba koji je Fridriha Verlea iz Buljkesa u logoru smrti u Bačkom Jarku držao iznad vode.


Buljkešani ipak nikada nisu zaboravili svoje rodno selo i godinama ga posećuju. / Foto: Storyteller

Kompletna sanacija stare nemačke evangelističke crkve u Magliću je inicijativa koja je započeta pre više od 35 godina, ali zbog raznih društveno-političkih okolnosti do sada nije realizovana.

U ovom selu, nekadašnjem Buljkesu, je do 1945. živelo oko 3.000 Nemaca, od kojih je jedan deo pobegao pred dolazak Rusa, dok su ostali internirani u logore u Rusiji i Jugoslaviji. Buljkešani ipak nikada nisu zaboravili svoje rodno selo i godinama ga posećuju. Verovatno zbog ovih neprekinutih i neprekidivih veza sa sadašnjim stanovnicima Maglića inicijativa obnove crkve koja sledeće godine obeležava 200 godina od izgradnje konačno postaje stvarnost.

Danas se u Magliću, upravo pored nemačke crkve, održava filmski događaj „Letnji bioskop u Magliću“ koji predstavlja najavu osnivanja filmskog festivala i filmskih radionica u 2020. godini  koji bi u narednim godinama trebalo da se organizuje u budućem kulturnom centru Maglića.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.