Društvo REFLEKTOR

Kako opstaju mali preduzetnici i preduzetnice pritisnuti porezima, propisima i nesigurnim tržištem?

Za registraciju preduzeća potrebno je samo pet dana. Sve može da se obavi i preko interneta. Lako i brzo. Teško postaje tek kada preduzetnik ili preduzetnica dobiju potvrdu o registraciji preduzeća. 

Tada kreće plaćanje poreza, upoznavanje propisa koji se stalno menjaju, traženje mesta na tržištu, pa nisu retki ni neuspesi posle kojih neki krenu ispočetka, a neki zatvore preduzeće. Koliko je sve ovo teško iskusi najveći broj malih preduzetnika.  

“Imam utisak, kao dugogodišnji privrednik, da smo nepoželjni u državi i da se namerno komplikuju poreski propisi da upravo neko ne bi mogao da radi, a taj neko može biti samo mali privrednik” – kaže Darko Majstorović, predsednik udruženja “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije”. 

Kako to izgleda uveriće se neko ko odluči da proizvodi nešto potpuno novo. 

🎧 Poslušajte REFLEKTOR, Storytellerov podkast, u kojem svake druge srede govorimo o preduzetništvu i dobrim poslovnim idejama na lokalu. 👇

Tako u propisima Srbije nigde ne piše kako bi trebalo da se odvija proizvodnja ekstrakta vanile i šta bi taj proizvod trebalo da sadrži. Ne piše, jer se niko nije bavio proizvodnjom vanilin ekstrakta sve do ove godine, kada je Bojana Ostojić iz Novog Sada, sa suprugom i kumovima, osnovala firmu “Pure Vanilla craft”. Započeli su proizvodnju zdrave, organske vanile. 

“Papirologija koja je potrebna za našu firmu zahteva je specifikaciju ovog proizvoda, a u regulativi Srbije nigde ne piše kako bi trebalo da izgleda taj proizvod, koliko procenata čega da ima. Nemamo na šta da se oslonimo. Sada se pridržavamo regulative koja važi u Evropskoj uniji” – priča Bojana Ostojić za Storyteller. 

Uz pomoć poznanstava preko interenta, uspeli su da u Ugandi pronađu proizvođače mahune vanile i dogovore uvoz potrebnih količina. Da bi ubrzali proces ekstrakcije sami su projektovali mašinu, pa za dva do tri meseca mogu da dobiju 100 litara vanilin ekstrakta. 

Bojana Ostojić, Vanilla pure craft/Foto: Brankica Matić, Storyteller

Bez mnogo sredstava i ulaganja u marketing, posvetili su se promociji preko društvenih mreža. Pokazalo se da je to dovoljno kako bi kupci prepoznali kvalitet. Za sada su zadovoljni prodajom, a Bojana kaže da razmišljaju o povećanju proizvodnje i novim proizvodima. Sve je to još samo u planu, jer treba obezbediti dodatna sredstva.  Trenutno nemaju ni stalno zaposlenih, ali od prihoda uspevaju da plate potrebne poreze.

“Mi moramo na mesečnom nivou da zaradimo dovoljno da bismo nekome isplatili platu. To nam je sada izazov, kako da ponudimo nove proizvode, jer treba da povećamo prodaju da bismo imali kapital. To je začarani krug” – govori Bojana.

Za razvoj preduzeća i rast proizvodnje neretko nema dovoljno ni vremena ni novca

Preduzetnici plaćaju nekoliko vrsta poreza i to im je zakonska obaveza bez obzira da li imaju redovne prihode ili ne. Pored onoga što propisuje zakon, svako se, naravno, tokom poslovanja suoči i sa drugim troškovima. Na primer, u proizvodnju vanilin ekstrakta treba uračunati i visoke cene carina za uvoz mahuna vanile. 

Preduzetnici, koji poštuju zakon, tek kada plate poreze i druge troškove, ono što ostane mogu da koriste za razvoj poslovanja. 

“Ako im nešto ostane” – dodaje Darko Majstorović, opisujući poresku politiku u Srbiji kao represivnu, čime su posebno pogođeni mali preduzetnici. 

Darko Majstorović: „U Srbiji na snazi represivna poreska politika“/Foto: privatna arhiva

Nakon poreskih kontrola, kaže, neretko se preduzeća zatvaraju, pa čak i zbog manjih administrativnih nepravilnosti. Smatra da bi trebalo menjati ceo poslovni ambijent kako bi se onima koji se bave preduzetništvom obezbedila veća podrška, a ne da se uspehom smatra zatvaranje preduzeća.  

“Imamo naopaku politiku. Državi bi trebalo da bude cilj da preduzetnik opstane, jer od njega naplaćuje poreze. Ako se on ugasi, državi će na teretu da budu radnici, neplaćeni doprinosi i niz drugih problema” – ističe Darko Majstorović. 

Neko ko odluči da uđe u preduzetništvo, radi to zato što ima ideju koju želi da razvija. Ali umesto toga mnogo vremena će morati da posveti upoznavaju i tumačenju propisa. 

Ukoliko sve to sam radi, preduzetnik je obično u velikom riziku da pogreši ili nešto previdi, a onda sledi kazna. I taman kada izuči propise, oni se promene. U Srbiji se poreski zakoni menjaju i do dva puta godišnje, ali svaki put bez savetovanja sa preduzetnicima. 

“Kod nas kada se nešto promeni, to uglavnom važi od juče, a onda je danas već kasno, jer ne razumete o čemu se radi, pa je moguće da ste već u pravnom riziku” – ironično govori predsednik udruženja “Zaštitnik preduzetnika i privednika Srbije”. 

Da bi preduzetnici mogli da plate obaveze prema državi, moraju da ostvare prihod, a njega nema bez prodaje i razvoja poslovanja. Tako se traženje mesta na tržištu postavlja kao još jedan zadatak kojim bi trebalo što pre da se pozabave. Većina malih preduzetnika ima i malu proizvodnju, a još ako kvalitet stavljaju ispred kvantiteta, onda je nužno da proizvod košta skuplje. To je uvek dodatna prepreka da se dođe do većeg broja kupaca. 

Carina na uvoz mahuna vanile veliki je izdatak za malog proizvođača/Foto: arhiva Vanilla pure craft

“Mi smo sabrali sve naše troškove, stavili minimalnu marginu i tako smo došli do cene od 1200 dinara za 50 ml vanilin ekstrakta. Da, postoje ljudi koji kažu to je nama skupo, ali za razliku od onoga što kupuju u prodavnici, kod nas dobiju zdrav, prirodni proizvod, bez aditiva, šećera i veštačkih boja” – objašnjava Bojana Ostojić. 

Do kupaca bi, dodaje Bojana, bilo lakše doći kada bi u društvu postojala razvijenija svest o važnosti zdravog načina ishrane. Ali ne postoji, niti se radi dovoljno na edukaciji. Zato kroz svoj rad preuzimaju i tu obavezu, pa ljudima ukazuju da upotreba veštačkih šećera i aroma nije baš uvek potrebna i da postoje zdravije varijante. 

Izaći na tržište i izboriti se sa konkurencijom ne bi trebalo da bude samo briga preduzetnika. U tome im je potrebna i pomoć države, koje u ovom trenutku nema dovoljno, smatra Darko Majstorović. Savetuje preduzetnicima da se udružuju kako bi zauzeli što bolju poziciju na tržištu. 

“Teško je uspeti sam. Mi nismo najgora zemlja za poslovanje, ali teško je reći da je ovde raj, zato što to nije. Samo udruženi mogu da izvrše pritisak da se promene određeni uslovi, zakoni, da se sprovede reforme kako bi preduzetnici mogli lakše da proizvedu, prodaju i opstanu na tržištu” – zaključuje Darko Majstorović.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Brankica Matić

Banjalučanka iz Novog Sada. Planirala da se bavim nečim drugim, ali me novinarstvo pronašlo. Uporni optimista. Volim da pišem i "ispravljam krive Drine".

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.