Search and Hit Enter

Ženska prava u Srbiji kroz deset zanimljivih datuma

Osmi mart je praznik koji su Ujedinjene nacije 1975. godine zvanično usvojile kao međunarodni praznik, a kojim bi trebalo da se podseća na značaj borbe za ženska prava i rodnu ravnopravnost. Čini se da je danas Osmi mart izgubio političku konotaciju i postao praznik koji nas „podseća“ da smo dužni da svoje mame, bake i supruge obradujemo poklonom ili barem cvetom. Portal „Storyteller“ podseća na njegov suštinski značaj.

Prva ideja da se Međunarodni dan žena obeležava javila se kada su žene zaposlene u tekstilnoj industriji u Sjedinjenim Američkim Državama organizovale demonstracije 8. marta 1857. godine, zahtevajući bolje radne uslove i plate. Demonstracije su se nastavile i narednih godina, a najmasovniji protest organizovan je 1908. godine, kada se 15 hiljada žena okupilo u Njujorku zahtevajući kraće radno vreme, veće plate i pravo glasa.

Dve godine kasnije, održana je prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu, gde je, na predlog nemačke revolucionarke Klare Cetkin, ustanovljen Međunarodni dan žena.

Pogledajte naš izbor zanimljivih datuma i događaja koji govore o razvoju ženskih prava u Srbiji:


Sviđa Vam se ovaj članak? Podržite nas!

Želite da dobijate zanimljive članke u mejlu? Prijavite se za newsletter.

No Comments

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.