Društvo Medijska laboratorija

Milić (NDNV): OEBS želi da sve članice preuzmu naš sistem kontakt tačaka za bezbednost novinara

Predstavnik Stalne radne grupe za bezbednost novinara iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Veljko Milić izjavio je danas da postoji mogućnost da sve zemlje koje su članice OEBS-a preuzmu sistem kontakt tačaka koji funkcioniše u okviru te radne grupe u Srbiji.

“Sistem kontakt tačaka je prepoznat na nivou OEBS-a kao primer dobre prakse i ideja je da se taj sistem počne primenjivati i u zemljama koje su članice OEBS-a”, rekao je Milić.

On je to kazao na radionici “Prepoznavanje diskriminacije, ostvarivanje zakonskih prava, senzibilizacija u multikulturalnom kontekstu” u Bačkom Petrovcu.

Radionici su prisustvovali novinari lokalnih medija i predstavnici tužilaštva i policije, kao i predstavnici lokalnih, odnosno pokrajinskih institucija.

Sistem kontakt tačaka funkcioniše tako što u novinarskim udruženjima postoje osobe kojima novinari mogu da prijave pretnje, a potom se te pretnje preko udruženja prijavljuju policiji i tužilaštvu.  

Veljko Milić je rekao da je rad Stalne radne grupe za bezbednost značajno unapređen, jer se u početku predstavnici novinarskih udruženja nisu dovoljno razumeli sa predstavnicima tužilaštva i policije, pa je bilo i nerealnih očekivanja, a istovremeno ni predstavnici tužilaštva i policije nisu dovoljno poznavali suštinu novinarskog posla.

“Cilj nam je da kroz Stalnu radnu grupu i kroz ovakve radionice smanjimo međusobno nerazumevanje”, rekao je Milić.

Prema njegovim rečima, “na sreću”, novinari najviše pretnji dobijaju u onlajn sferi, dok su fizički napadi retki i uglavnom dobiju sudski epilog.

Šefica Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Smiljana Milinkov kazala je da je neophodno povezivanje, umrežavanje i saradnja sa kolegama koje poštuju profesionalne standarde.

Ona je ocenila da su u posebno teškoj situaciji lokalni mediji i lokalni novinari, jer su skrajnuti od pažnje šire javnosti.

Radionice su deo projekta “Mreža otpornosti za zaštitu novinara od diskriminacije i unapređenje međusektorskog poverenja u multietničkim zajednicama u Srbiji”, koji realizuje NDNV uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.

(NDNV)

About the author

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PREDLOŽI TEMU

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI